Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Właśnie oglądałem/polecam

Post autor: Owain »

Właśnie wróciliśmy z:

Obrazek

Fantastyczny, polecam.

W sumie nie wiem co napisać. Że lepszy niż fabuła? Że Beksińscy w moim życiu byli od zawsze, najpierw Ojciec, obrazy, potem Syn, muzyka? Że byli nasi, stąd, obok?

Oczywiście wiele z tych nagrań znałem jeszcze wcześniej, zresztą kasety z audycjami Tomka mam do dziś. A jeden z obrazów Zdzisława przemalowany przez niejakiego Pedra w 1993 r. wisi mi na ścianie.

Co fajnego? Pięknie mówili po polsku. Pięknym, lekko zaciągającym słowem. Ojciec, pogodzony, Syn, niepogodzony. Nie oceniam, nie wytykam, rodzina. Rodzina. Bez zadęcia, bez pieprzenia, bez apoteozy śmierci, która była ich towarzystwem cały czas. Jak naszym jest, tylko nie chcemy jej widzieć, kątem oka.

Dokument dobrze zmontowany, prawdziwy, jak to dokument, ale i dający do myślenia.

Wspominam słowa WPK, że zdjęcia robić warto, nawet te, które są ułomne i nienikoniarskie. Bo z tyłu, tam, w kącie, w winiecie lub w bokehu, kryją się sowy, które nie są tym, czym się wydają.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Herr X

Post autor: Herr X »

Owain pisze: 23 lis 2017, 20:56 Właśnie wróciliśmy z:...
Ładnie napisane. Na pewno obejrzę. A jak się normalnie w kinie nie da, to wezmę do DeKaFiu 8-)
Ale mam takie pytanie. Nie pamiętam, czy pisałeś o swoich wrażeniach z "Ostatniej rodziny". A jeśli pisałeś, to czy mógłbyś napisać jeszcze raz, bo mnie to ciekawi? 8-)
Herr X

Herr X

samek

Post autor: samek »

O rany. Pearce znów robi wrażenie. Od czasu Gangstera jestem fanem.
No - Memento też się mi dobrze oglądało.

A co do wcześniej wspomnianych Beksińskich, to po lekturze Grzebałkowskiej (Weiss w trakcie) i filmach (fabuła i dokument), to na razie wciąż najsilniejszym wrażeniem jest Ona.
Szczególnie po dokumencie na filmach Zdzisława. Warto tam zerknąć na jej oblicze w miarę mijania czasu.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

samek pisze: 03 gru 2017, 17:46 (...) to na razie wciąż najsilniejszym wrażeniem jest Ona.
Szczególnie po dokumencie na filmach Zdzisława. Warto tam zerknąć na jej oblicze w miarę mijania czasu.
Bosmanie! Nie podejrzewałem Cię o taką wrażliwość!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
samek

Post autor: samek »

Owain pisze: 03 gru 2017, 17:49 Bosmanie! Nie podejrzewałem Cię o taką wrażliwość!
Wypad na drzewo.
namoamo

Post autor: namoamo »

http://www.filmweb.pl/serial/Dark-2017-771383 (netflix)
Takie Stranger Things dla dorosłych - mroczniej, ostrzej, a sama fabuła dużo bardziej zagmatwana.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Właśnie zaliczyliśmy The Affair:
http://www.filmweb.pl/serial/The+Affair-2014-680676
ODPOWIEDZ