Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
vid3 ja się na tym nie znam, ale na szybko znalazłem takie cuś, wygląda na porządny sprzęt
https://allegro.pl/oferta/nowoczesny-wo ... 7949392195
https://allegro.pl/oferta/nowoczesny-wo ... 7949392195
W PRL również miałem "przyjemność" pracy z elektroniką z plutonem.
Powinniśmy mieć w/g przepisów skrzynie z ołowiu na czas transportu samochodem.
W życiu nie widziałem takiej skrzyni....
Pamiętam nawet jak wypisywaliśmy protokoły z numerami fabrycznymi na fikcyjne badania okresowe w Świerku.
Papiery zawsze wracały z odpowiednimi pieczątkami... Mamy wielką tradycję jako państwo teoretyczne...
Powinniśmy mieć w/g przepisów skrzynie z ołowiu na czas transportu samochodem.
W życiu nie widziałem takiej skrzyni....
Pamiętam nawet jak wypisywaliśmy protokoły z numerami fabrycznymi na fikcyjne badania okresowe w Świerku.
Papiery zawsze wracały z odpowiednimi pieczątkami... Mamy wielką tradycję jako państwo teoretyczne...

- vid3
- Kontakt:
W czasach studenckich na pewnej uczelni robiliśmy badania materiałów pod kątem współczynnika osłabiania promieniowania.
Robiliśmy to identyczne badanie na dwóch wydziałach. Jeden ma wydziale fizyki teoretycznej a drugie identyczne badanie w instytucie zastosowań praktycznych.
Obydwa badania identyczne na identycznych ustrojstwach.
Polegało to na tym, że do kolumny z materiałem promieniotwórczym i czujnikiem promieniowania wkładało się warstwy ołowiu i odczytywało wynik pomiaru.
Najpierw trzeba było zmierzyć promieniowanie tła aby je odpowiednio uwzględnić w wynikach.
No i ok. Na fizyce zrobiliśmy co trzeba a za tydzień w instytucie.
Pamiętam, że mierzę to promieniowania tła a tam wskazania tak jakbym ten materiał promieniotwórczy już miał w kolumnie.
Mówię, że coś jest zepsute, bo nie daje się skalibrować.
Na to pracownik instytutu mówi, że wszystko jest ok.
Po prostu w pomieszczeniu obok składują odpady których nie mają się jak pozbyć.
Robiliśmy to identyczne badanie na dwóch wydziałach. Jeden ma wydziale fizyki teoretycznej a drugie identyczne badanie w instytucie zastosowań praktycznych.
Obydwa badania identyczne na identycznych ustrojstwach.
Polegało to na tym, że do kolumny z materiałem promieniotwórczym i czujnikiem promieniowania wkładało się warstwy ołowiu i odczytywało wynik pomiaru.
Najpierw trzeba było zmierzyć promieniowanie tła aby je odpowiednio uwzględnić w wynikach.
No i ok. Na fizyce zrobiliśmy co trzeba a za tydzień w instytucie.
Pamiętam, że mierzę to promieniowania tła a tam wskazania tak jakbym ten materiał promieniotwórczy już miał w kolumnie.
Mówię, że coś jest zepsute, bo nie daje się skalibrować.
Na to pracownik instytutu mówi, że wszystko jest ok.
Po prostu w pomieszczeniu obok składują odpady których nie mają się jak pozbyć.
No i wszystko jasne.
- rbit9n
- Ribitibi
najlepszy jest color yashinon DX 1:1,7 f=45mm, tylko nie wiem, jak sobie go przylepicie do tego A7 rulez.otwieracz pisze: Poszukaj coś z Yashicy, mają dobre 50-tki. Kolorki piękne i nasycone, a i ostrością nie grzeszą. A bebłają pięknie. Właśnie czekam na ich DX-a 50 1.4 bo się w bebłaniu tego szkła zakochałem.

swoją drogą, ten dopisek color, to typowy chwyt marketingowy. stare yashiki electro 35 ze "zwykłymi" yashinonami równie dobrze dają sobie radę w kolorze, co te nowe.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Upierdolić przy samych jajkach.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Pietrek, sam jesteś marketing.
- rbit9n
- Ribitibi
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A imię Twoje jest... No jest sobie.
Jakie najtańsze "prawdziwe" makro da się podłączyć pod A7? Obojętnie z ze AFem czy bez.