Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: wpk »

No i kilka tomfutów ma się rozumieć.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Tomfuta kłaków wart.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
samek

Post autor: samek »

puch24 pisze: 11 cze 2019, 17:36 Na tym zdjęciu robotę robią też mistrzowie trzeciego planu.

A co byście myśleli o 18 + 24 + 35 + 85 + 180?
Zależy co się chce focić.
Pomijając GRa, co go mam zazwyczaj przy sobie, to se powoli wymyślam fotki tylko pod 35mm.
A że mam stare i tanie 20mm to i dobrze, bo powyższą fotkę i jeszcze parę właśnie nim zrobiłem.
Czyli na dziś styka mi 20 + 35. Ale w końcu dołożę to 85. I kuniec. 20 + 35 + 85.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

O! Samuel dobrze prawi! :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
zdyboo

Post autor: zdyboo »

samek pisze: 11 cze 2019, 19:29 Czyli na dziś styka mi 20 + 35. Ale w końcu dołożę to 85. I kuniec. 20 + 35 + 85.
Przez ponad rok, a to kilka wyjazdów, niektóre dosyć grube (Korea) zaliczyłem tylko i wyłącznie z trio 20/35/50. Dobry zestaw był, tylko plecy jednak za ciężkie (F100). Na jeden wyjazd do Irlandii zabrałem tylko FE2 +20 + 40. Też fajny zestaw, ale raczej w miejsca gdzie wiem czego się spodziewać.
W NEXie (APS-C) długo miałem 12/20/35, zaliczyłem tym zestawem np. Chiny czy Toskanię. Potem kupiłem zoomy i chyba mi się przestało chcieć robić zdjęcia.
W lipcu znowu jadę do Irlandii i się zastanawiam czy RX100 nie wystarczy czasem. Chyba bym chciał dojść do takiego momentu, że na wyjazd świadomie i z premedytacją nie zabieram aparatu. Trudno mi się jednak przełamać.
samek

Post autor: samek »

zdyboo pisze: 11 cze 2019, 20:27 ...Chyba bym chciał dojść do takiego momentu, że na wyjazd świadomie i z premedytacją nie zabieram aparatu. Trudno mi się jednak przełamać.
To jest już krok dalej. Taki powiedzmy z lekka filozoficzny krok. Już mnie dotknął. Na razie w myśli. Stąd te rozważania, że może apsc z 22 mm. A może nic?
Podczas jednego z wywiadów Andrzej Stasiuk wskazując dziennikarce pewne miejsca ze swego otoczenia spytał: A musi Pani to wszystko tak od razu fotografować? Nie może Pani zapamiętać?
No bo w sumie po co fotografujemy? W minionych już latach wydawało mi się coś i pstrykałem dalej. A z drugiej strony no coś robić trzeba. Ale czy koniecznie fotografować?
I tak te myśli latają po głowie i następuje stopniowe ograniczanie. Jak se czasami pomyślę o sprzęcie co przepuściłem przez swe łapy, to czasami mi słabo :)
Teraz marudzę, że skoro już mam, to niech będzie. Że 20 + 35 i dokupić 85. A może nie dokupić? Może wręcz w drugą stronę? Zostawić tylko GRa? A jak się skończy, to może już nic?
Krzych_g

Post autor: Krzych_g »

22mm powinien dotrzeć w tym tygodniu :D
puch24

Post autor: puch24 »

Fuji created a new way to measure the different mount qualities and Sony FE ends up last on their scale

https://www.sonyalpharumors.com/fuji-cr ... LC1f4_JezI
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

No sam widzisz - MUSISZ wreszcie kupić Sony.
puch24

Post autor: puch24 »

No ale wg tego tekstu, Sony jest kompletnie do dupy. Po co mam kupować coś dokładnie do dupy?
Mam inne rzeczy do dupy do kupowania.
ODPOWIEDZ