Dywagacje o zakupie A7
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Dywagacje o zakupie A7
No i kilka tomfutów ma się rozumieć.
- Owain
- Nasz Czelnik
Zależy co się chce focić.
Pomijając GRa, co go mam zazwyczaj przy sobie, to se powoli wymyślam fotki tylko pod 35mm.
A że mam stare i tanie 20mm to i dobrze, bo powyższą fotkę i jeszcze parę właśnie nim zrobiłem.
Czyli na dziś styka mi 20 + 35. Ale w końcu dołożę to 85. I kuniec. 20 + 35 + 85.
- Owain
- Nasz Czelnik
Przez ponad rok, a to kilka wyjazdów, niektóre dosyć grube (Korea) zaliczyłem tylko i wyłącznie z trio 20/35/50. Dobry zestaw był, tylko plecy jednak za ciężkie (F100). Na jeden wyjazd do Irlandii zabrałem tylko FE2 +20 + 40. Też fajny zestaw, ale raczej w miejsca gdzie wiem czego się spodziewać.
W NEXie (APS-C) długo miałem 12/20/35, zaliczyłem tym zestawem np. Chiny czy Toskanię. Potem kupiłem zoomy i chyba mi się przestało chcieć robić zdjęcia.
W lipcu znowu jadę do Irlandii i się zastanawiam czy RX100 nie wystarczy czasem. Chyba bym chciał dojść do takiego momentu, że na wyjazd świadomie i z premedytacją nie zabieram aparatu. Trudno mi się jednak przełamać.
To jest już krok dalej. Taki powiedzmy z lekka filozoficzny krok. Już mnie dotknął. Na razie w myśli. Stąd te rozważania, że może apsc z 22 mm. A może nic?
Podczas jednego z wywiadów Andrzej Stasiuk wskazując dziennikarce pewne miejsca ze swego otoczenia spytał: A musi Pani to wszystko tak od razu fotografować? Nie może Pani zapamiętać?
No bo w sumie po co fotografujemy? W minionych już latach wydawało mi się coś i pstrykałem dalej. A z drugiej strony no coś robić trzeba. Ale czy koniecznie fotografować?
I tak te myśli latają po głowie i następuje stopniowe ograniczanie. Jak se czasami pomyślę o sprzęcie co przepuściłem przez swe łapy, to czasami mi słabo

Teraz marudzę, że skoro już mam, to niech będzie. Że 20 + 35 i dokupić 85. A może nie dokupić? Może wręcz w drugą stronę? Zostawić tylko GRa? A jak się skończy, to może już nic?
-
22mm powinien dotrzeć w tym tygodniu 

Fuji created a new way to measure the different mount qualities and Sony FE ends up last on their scale
https://www.sonyalpharumors.com/fuji-cr ... LC1f4_JezI
https://www.sonyalpharumors.com/fuji-cr ... LC1f4_JezI
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
No sam widzisz - MUSISZ wreszcie kupić Sony.
No ale wg tego tekstu, Sony jest kompletnie do dupy. Po co mam kupować coś dokładnie do dupy?
Mam inne rzeczy do dupy do kupowania.
Mam inne rzeczy do dupy do kupowania.