Dupa

off-duty
ODPOWIEDZ
samek

Re: Dupa

Post autor: samek »

sandor pisze: 24 paź 2017, 14:06 Nie wiem czy nie przeceniasz mojego zaangażowania w tym wątku/i to pod takim szyldem/ Fakt, były jakieś bardzo wyważone polemiki. W sumie nie dziwi mnie to, że nikt nie zechciał/oprócz mnie/ zniżyc się stylem pisania, do wypowiedzi do której się odnosilem. To zrozumiale. W sumie, nawet trochę żałuję, że zabrałem głos. Grupa stworzyła sobie forum, a tu nagle jakiś nowy się wp... ze swoimi kontrtezami których "starzy" nie chcą. Drugi raz prawdopodobnie bym poniechal. Albo i nie? ;)
Nic nie przeceniam. Jeżeli już, to oceniam.

Wziąłeś się znikąd (dla mnie), a metodę powitalną wybrałeś dość karkołomną biorąc się dość mocno za polemikę z jedną wypowiedzią (wszak powódź ich innych).
Bo nie przyjmuję Twojej racji (podanej dwakroć), że nikt nie zareagował na wypowiedź Owaina.
Zrobiłeś to z lekka po 'wojskowemu' przy okazji waląc dość wprost w dwóch psionicznych. Czyli na dzień doberek ad personam.
Na tym skończę swe pisemne oceny. Pozostałe pozostawię we łbie próżnym.

Skuszę się tylko jeszcze na uwagę, że w poście Owaina oraz w Twojej na niego odpowiedzi znajduję mnogość. Ujemną, a i może wręcz przeciwnie.
Wszystko zależy od Eli, jak nam tu wszystkim wiadomo.

Edyta natomiast kusi by wbić szpilę. Bo toczę z nią (z Edytą ofkors) dość długi już czas spór. O patriotyzm.
Potrzebny ci on czy nie?
Czyli dodajmy chili do dyskusji. Postawię tezę!
Patriotyzm jest do DUPY.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Hm, to się może odezwę. Zgodnie z wolą wpkx'a, który po wsze czasy pozostanie Pierwszym Kapitanem tej łajby de proprietas, nie miało być gadane o religii i o polityce. Tylko kto zdefiniuje, gdzie kończy się i zaczyna, czy pisanina Metki jest li tylko filozoficzna, czy wplatając Jezusa, już religijna? Ja starałem się by zawsze moje wypowiedzi miały charakter SOCJOLOGICZNYCH, a nie politycznych. Bo polityka rozumiana wąsko, jako pieprzenie, że jedna partia lepsza od drugiej, to o kant niniejszotematycznej dupy rozbić :) Zresztą mimo tego, że mi sandor, tomfoot czy Ligo wmawiali określone sympatie - nie mam sympatii politycznych. Mam za to dużo antypatii, aczkolwiek ogólnie mam antypatię, bo uważam, że demokracja to system chujowy i dawno powinna być wprowadzona technokracja. Twierdzę jednakże, że określeni decydenci mają, a jakże, demokratyczne odzwierciedlenie w tym co myśli tłum, wyborcą zwany, więc nie mam pretensji to tych, co ten tłum mamią, ale do tych, co głosują. Co do politycznych aspektów moich socjologicznych wywodów napiszę tylko już po raz wtóry, że żal mi nieco tych idealistów, ale jednak z klapkami na oczach, którzy myślą, że liczy się określony kolor, symbol. Bo przypisując się wg schematu "ja na zawsze z tymi, przeciw tamtym" robią głupio, jak uczy historia od czasów rewolucji francuskiej i wzajemnego ścinania łbów przez owych rewolucjonistów aż po wzajemne rozstrzeliwanie się po rewolucji radzieckiej. Bo winno się oceniać dane czyny, metody, konkretne rozwiązania prawne czy faktyczne a nie kolory. Bo nagle może się okazać, że w imię potencjalnie dobrych idei używamy co raz bardziej metod, które ta idea piętnowała i rachu ciachu z Doriana stajemy się jego portretem. Historia zna wiele takich przeobrażeń, więc łatwo być przez swój własny sztandar wychujanym. Niestety, niektórym ciężko to dostrzec, zacietrzewiają się i dostaja wrzodów, a nawet, o zgrozo, zabierają swe foty z forum para-fotograficznego :D

Odnosząc się do mojego wpisu, owszem, jest on emocjonalny, jest nacechowany błędem logicznym w postaci kwantyfikatora, że "cały" naród jest chujowy. Ale to chyba rozumie się samo przez się, zresztą przecież nie wymiguję się od dyskusji (na poziomie). Fakt, końcówka wypowiedzi sandora trochę była nie na poziomie, ale przeprosił. W tym kontekście uważam, że ma pełne prawo się ze mną niezgadzać i wyrażać to na forum.

Nadmienię jeszcze tylko, że mąż przyjaciółki mojej żony jest kibicem Legii chodzącym w koszulkach z cyklu tych 'patriotycznych', mający określone dla tej grupy zdanie np. o arabach czy gejach. Zna też mój pogląd socjologiczny wyrażany tutaj. Nie przeszkadza nam to jednak wcale wspólnie spędzać czas przy piwku, grillu, wielogodzinnych grach planszowych. Ba, lubimy się a ja mogę napisać, że choć myśli to co myśli i nie podzielam jego poglądów to spotykam się z nim bo jest fajnym, uczynnym, zabawnym i miłym kompanem, świetnym mężem, a za chwilę również ojcem. I wiem, że gdyby coś nam się złego, to on zawsze pomoże, bezinteresownie.
Wiec nie ma tu większego znaczenia, że jeden będzie bronił Matki Ojczyzny w imię Boga Wszechmogącego, Polaków spod Grunwaldu i Cassino, a inny w imię przyrodzonego prawa naturalnego, przyzwoitości i w odpowiedzi na krzywdzenie jego lokalnej społeczności (czy w efekcie krzywdzenia kogokolwiek).
Natomiast uważam - i zdania nie zmienię - że piętnować należy wszelkie szkodliwe zachowania powiązane z pewnym, fałszywie rozumianym poczuciem danej idei. Takie jak rasizm, homofobia, seksizm, czy trucie środowiska i męczenie zwierząt, bo przecież ekolodzy to lewaki i pedały a pies na łańcuchu to symbol polskiej państwowości.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
samek

Owain pisze: 24 paź 2017, 15:51 Hm, to się może odezwę...
Ależ oczywiście, że tylko socjologicznie :)
Nic innego nie miałem na myśli. W sumie, to już bardzo długo. Bo wcześniej byłem trochę głupszy niż teraz i wydawało mi się, że ta partia to to, a ta to.

Z drugiej strony nie da się uniknąć ognia gdy tylko zbliżyć się przyjdzie do zastanowienia czy potrzebna nam religia, patriotyzm itd. i skąd one w ogóle się wzięły.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Właśnie - dobre pytanie. Rozszerzę - co powstało pierwsze - religia czy patriotyzm? I które z nich było ważniejsze dla rozwoju ludzkości?
:mrgreen:
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze: 24 paź 2017, 15:51...Niestety, niektórym ciężko to dostrzec, zacietrzewiają się i dostaja wrzodów, a nawet, o zgrozo, zabierają swe foty z forum para-fotograficznego :D...
...albo nawet z nikono-sprzętowo-para-fotograficznego ;)
samek

wpk pisze: 24 paź 2017, 16:24 Właśnie - dobre pytanie. Rozszerzę - co powstało pierwsze - religia czy patriotyzm? I które z nich było ważniejsze dla rozwoju ludzkości?
:mrgreen:
Religia pierwsza. Zdecydowanie. Ludzi trzeba było chyba zawsze w jakichś ryzach trzymać.
Se tam gdzieś najpierw jakoś przeżywali i mieli się coraz bardziej ku kupie (nie mylić z gównem).
A w kupie jak to w kupie - jeden taki, a drugi inny i o niesnaski łatwo.
Lecz zawsze się znalazł jakiś mądrzejszy, co to zauważył, że jak na niebie błyśnie, to średnio wszyscy się boją.
Pokojarzył fakty i już poszło z górki. Bo ON (ONE, ONI) się na nas za nasze postępki gniewa (-ją).
Przyszedł jeszcze bystrzejszy i pośrednictwo wziął na siebie.
No i jakoś poszło.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

a Wam w którą stronę skręca kiełbacha?

Obrazek
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Patriotyzm oczywiście był potrzebny, gdy jedno terytorialne plemię atakowało inne terytorialne plemię, bo gdyby nie patriotyzm to to atakujące wyrżnęło by w pień z nienawiści to drugie, tylko dlatego, że są innym plemieniem. No i z tych samych względów patriotyzm jest zły. Inaczej. Konieczne jest jego totalne przedefiniowanie, bo jako ludzkość musimy się rozwijać, a innej drogi nie ma. Mimo smartfonów i tomografii komputerowej, ciągle jeszcze bliżej nam do neandertalczyków.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze:... ciągle jeszcze bliżej nam do neandertalczyków.
chyba Tobie. ja się czuję potomkinem ludzi z Cro Magnon. konkrétně odnogi spod Czelabińska.

nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Uważaj sobie, Kolego. Jako dzieciak interesowałem się tak bardzo antropologią, że mając lat 12, w namiocie z kocy w ogródku babci kleiłem czaszeczki z plasteliny od australopiteka, przez pitekantropa do neandertalczyka. Wówczas homosapiensisowska wydawała mi się nudna. :D

Dodano po 3 minutach 13 sekundach:
No chyba że...

Obrazek
ODPOWIEDZ