Szmelcwageny i inne

off-duty
ODPOWIEDZ
namoamo

Re: Szmelcwageny i inne

Post autor: namoamo »

Zadziwiająco cichy ten dees, swierkotal jak współczesne auto.
Zwróćcie uwagę na widoczne skrętne reflektory. Zajebisty.
puch24

Post autor: puch24 »

To chyba wersja z końca lat 60-tych albo samego początku 70, chyba najfajniejsza.

Niestety, nie znam się aż tak dobrze, by to określić, ale nie wiem, czy to prawdziwa Bogini (DéeSse), czy uboga Idea (IDée). Pokazana w 1955 r DS okazała się tak skomplikowana i droga, że w 1957 pokazano uproszczony i o wiele tańszy model ID, pozbawiony większości "wynalazków" poza zawieszeniem hydropneumatycznym. Tych uproszczonych ID wyprodukowano o wiele więcej niż "prawdziwych" DS, mimo to jednak potocznie o wszystkich mówi się DS, zwłaszcza, że sam Citroën gdzieś na przełomie lat 60 i 70 zrezygnował z nazwy ID.
Oczywiście najbardziej chciałbym poprowadzić "prawdziwą" Déesse z wszystkimi "wynalazkami", bo to chyba najdziwniejszy samochód i najbardziej odbiegający od normalnych aut. Podobno naprawdę trzeba było nauczyć się go prowadzić.
Metanoia

Post autor: Metanoia »

namoamo pisze:Zadziwiająco cichy ten dees, swierkotal jak współczesne auto.
Zwróćcie uwagę na widoczne skrętne reflektory. Zajebisty.
Eeee... w Oplu Insignia mojego sąsiada, którym obecnie się przemieszczam też mam światła, które jakieś cuda niewidy robią, "gonią zakręty" itd.
Nuuuda.. :D
Ligo

Post autor: Ligo »

Powiedz, czym Ciebie można zaskoczyć? :-D
namoamo

No, ale dzieli je 40 lat :-)
W łoplu sa matrycowe czy jakoś tak się nazywają, można ciągle na długich jechać, bo "wycinają" tych jadących z naprzeciwka. Tak wyczytałem gdzieś..
puch24

Nie 40, a dokładnie 50. Te skrętne lewlektory DS miał od 1967 roku... gdy zmodyfikowano mu dziób i wprowadzono 4 reflektory pod wspólnymi osłonami.
Co ciekawe, Amerykanie na to nie pozwolili i DS sprzedawany tam miał cztery sztywne lampy bez wspólnej osłony.
namoamo

W sumie racja, na co im doświetlenie jak oni drogi bez zakrętów mają.
puch24

Prawda?
Ligo

Post autor: Ligo »

Nie, to w Kanadzie, a w Stanach czasem można spotkać.
puch24

Zakręty?
ODPOWIEDZ