Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
Przenoszenie czegokolwiek nie jest mi potrzebne. Byle się pierścień kręcił. Ten Tami adaptal jest przyzwoity optycznie? Jakieś różne wersje tego widzę, wyglądają zupełnie niepodobnie do siebie. To jeden czort czy trzeba się skupić na konkretnej wersji? A ten elicar 90 to klon vivitara jest o podobnych parametrach czy coś go wyróżnia na plus? Pytam, bo chyba ciężko to u nas dostać a ze Stanów nie opłaca się tego sprowadzać, bo z przesyłką, przelotką i opłatami celnymi wyjdzie to w okolicach 2/3 nowej Sigmy 70 z mocowaniem FE.
- rbit9n
- Ribitibi
o ile vivitar robiony przez Komine to tak. bo Vivitar to było kilka rebrandów.
na plus jest to, że to true macro, 1:1.
na plus jest to, że to true macro, 1:1.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Tamron 2,5/90 miał trzy wersje:
- najstarszą, model 52B, metalową, z mocowaniem Adaptall 2
- nowszą, model 52BB, z większą ilością plastiku, ze skalami za szybką, i chyba, jeśli dobrze pamiętam, osłoną przeciwsłoneczną mocowaną bagnetowo
- najnowszą, model 52E, z mocowaniami Autofocus - tę spotyka się bardzo rzadko, była krótko produkowana.
Wszystkie mają niezłą jakość optyczną i ostrzą do skali 1:2. Mają taki sam układ optyczny: ruchomy sześciosoczewkowy układ symetryczny Gaussa (Planar) przed dwiema nieruchomymi soczewkami z tyłu.
Został zastąpiony nowszą wersją, 2,8/90, model 72B w wersji Adaptall 2 i 72E w wersji AF. Ma inny układ optyczny (chyba 10 soczewek, jeśli dobrze pamiętam).
- najstarszą, model 52B, metalową, z mocowaniem Adaptall 2
- nowszą, model 52BB, z większą ilością plastiku, ze skalami za szybką, i chyba, jeśli dobrze pamiętam, osłoną przeciwsłoneczną mocowaną bagnetowo
- najnowszą, model 52E, z mocowaniami Autofocus - tę spotyka się bardzo rzadko, była krótko produkowana.
Wszystkie mają niezłą jakość optyczną i ostrzą do skali 1:2. Mają taki sam układ optyczny: ruchomy sześciosoczewkowy układ symetryczny Gaussa (Planar) przed dwiema nieruchomymi soczewkami z tyłu.
Został zastąpiony nowszą wersją, 2,8/90, model 72B w wersji Adaptall 2 i 72E w wersji AF. Ma inny układ optyczny (chyba 10 soczewek, jeśli dobrze pamiętam).
Polecam sony fe 90/2.8 macro G do której taka fe 85/1.8 nie umywa się i żaluję, że przedałem...
Ale to już trochę inna liga cenowa, prawda?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Inne Ligo.
- sorevell
Inno Ligo.
Nie tylko do makro, szkło uniwersalne więc ten tego...
Dodano po 3 minutach 6 strzałach znikąd:
Może kto chce adapter viltroxa IV sony/canon za 450zł ?
http://studyjne.com/produkt/viltrox-ef- ... ?cookies=1
Dodano po 3 minutach 6 strzałach znikąd:
Może kto chce adapter viltroxa IV sony/canon za 450zł ?
http://studyjne.com/produkt/viltrox-ef- ... ?cookies=1
Nie no wiadomo. 90 macro prima sort, ale do używania 2 razy w roku trochę za drogie. Dziś sobie jeszcze obczaiłem recki Tokiny Firin 100. Używka za 1700 i oczywiście kilka wad ma, ale w sumie nawet fajne to szkło. Optyka to kalka starej tokiny 100 atx, ale to w sumie nie wada, bo tamten obiektyw nawet na DXach był bardzo ostry.