Places

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Places

Post autor: puch24 »

Może. Ale chyba chodzi o to przede wszystkim, że A380 jest po prostu za duży i zwykle lata niedoładowany. Chłopcy chyba przesadzili z wielkością. Liczba zamówień spadła i Airbus zadecydował o wstrzymaniu produkcji. Czytałem, że przez jakiś czas przeciągali linę, chyba z linią Emirates, która naciskała na kontynuację produkcji, ale gotowa była kupić za mało sztuk, a z kolei Airbus gotów był utrzymać produkcję, pod warunkiem, że linia zamówi więcej samolotów. Jakiś czas temu jednak czytałem o decyzji o wstrzymaniu produkcji.
Co ciekawe, chyba nie chodzi tu tylko o czterosilnikowość, bo stareńki już czterosilnikowy 747 ma się dobrze, a Boeing ma ciągle jeszcze niezrealizowane zamówienia - czyli zainteresowanie jest!
Faktem jest natomiast, że Boeing przedstawił propozycje powiększenia 747 (dłuższy kadłub, szersze skrzydła) tak, by zbliżył się do pojemności A380 - ale pomysł nie wzbudził zainteresowania potencjalnych odbiorców. Co oznacza, że A380 to był overkill.
Ligo

Post autor: Ligo »

Z tego co wiem, zamówienia na 747 są, ale na wersję cargo, na pasażerską nie bardzo. Trzeba też pamiętać, że te samoloty mogą operować tylko na dużych lotniskach z odpowiednimi pasami, więc uniwersalność jednak trochę się kłania.

Dodano po 1 minucie 29 strzałach znikąd:
Znaczy, w Palonkach mogo...
puch24

Są zamówienia na 747-8I (Intercontinental), pasażerskie. I to jeszcze na kilkadziesiąt sztuk chyba.
Ligo

O, zaciekawiło mnie. Masz linka?
puch24

Wikipedia
Ligo

Tam pisze, że zakończyli produkcję dwa lata lemu, sprzedając ostatnie sztuki dla Korean Air.
Nie bardzo widzę coś o przyszłych zamówieniach, ale może mi na oczy poszło.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Uff mam biliety na zwyklego Boeinga 737 a nie MAXa...
puch24

Czytałem, że jest skandalik, bo tego MAXa Boeing sam sobie certyfikował... I to pospiesznie, bo czas gonił.

Dodano po 3 minutach 14 strzałach znikąd:
Ligo pisze: 24 mar 2019, 01:48 Tam pisze, że zakończyli produkcję dwa lata lemu, sprzedając ostatnie sztuki dla Korean Air.
Nie bardzo widzę coś o przyszłych zamówieniach, ale może mi na oczy poszło.
No to już nie wiem, bo ja zrozumiałem, że mają jeszcze niezrealizowane zamówienia na 747-8i.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

W pośpiechu wypuścili bubel i nie zadbali o właściwe szkolenie pilotów.
Akcjonariat byłby przecież niezadowolony i jaka porażka wizerunkowa z powodu
przegranego wyścigu z Airbusem.
puch24

Smutne to jest, jak bardzo pinionc rządzi światem.

Było już w historii lotnictwa komercyjnego co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście sytuacji, gdy w samolotach danego typu wykryto poważną, powodującą katastrofy usterkę fabryczno/projektowo/konstrukcyjno/produkcyjną, a mimo to nie zdecydowano się na natychmiastowe ich uziemienie, no bo przecież "bus musi latać" i zarabiać piniendze, mimo tego, że wiadomo było, że następna katastrofa jest tylko kwestią czasu. FAA czy IATA co najwyżej wchodziły z producentami i liniami lotniczymi w gentlemen's agreements, że w ciągu iluś tam miesięcy czy lat usterka zostanie wyeliminowana. W kilku przypadkach nie zdążyli - i np. rozbijał się samolot, który miał być modyfikowany za tydzień czy dwa. :-(
ODPOWIEDZ