Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Właśnie oglądałem/polecam

Post autor: Owain »

Sam Rockwell zajebusia, i w "Moonie" i w "Confessions of a Dangerous Mind". Ale przekaz dalej jakiś taki kurwa dla piętnastolatków.
Dziś oglądnęliśmy "The Shape of Water". Plastycznie, aktorsko, muzycznie - cudo. Czytałem, że Jenuet miał pretensję za zżynke jednej sceny, ale kurwa, umówmy się, zielony i czerwony i dużo dużo jeszcze to po prostu zżynka/hołd dla Jenueta i Caro. No własnie Jenuet i Caro pomieszany z "Dr. Strangelove". Wszystko rozumiem, Pan Ryba też, przymrużenie, ale jednak jakoś tak... Przerost formy nad treścią.

I jeszcze musiałem wszystkie tytuły z dużej litery i w cudzysłowie, bo się taki jeden czepia :P
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

dupa tam, miałem coś napisać ale się rozmyśliłem ...
Herr X

Post autor: Herr X »

Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

"kształt wody" dobry, ale oryginał lepszy.

http://m.filmweb.pl/film/Diabe%C5%82+morski-1961-101318

a co do plagiatu, to mnie się cały czas wydawało, że oglądam film duetu Jeunet - Caro. takže toho.

nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Obrazek
Herr X

Post autor: Herr X »

Owain pisze: 03 mar 2018, 17:36 Oglądalim trzy bilbordy za Ebbing. Jakieś takie odczucia mam niejednoznaczne. Klimacik super, gra aktorska super, ale scenariusz... o co w tym filmie chodziło? Jaka puenta? Nic nie zrozumiałem. Za głupi jestem. Za mało Woody'ego.
Obejrzałem, więc się wypowiem. Film doskonały. Właśnie takie współczesne amerykańskie westerny lubię najbardziej. "O co w tym filmie chodziło?". O to, że gniew jest najgorszym doradcą. Albo cytując Penelope'ę "krzewi jeszcze większy gniew". Puenta? Gdy emocje już opadną... wtedy wychodzi dobre człowieczeństwo. Frazes, ale co z tego? Świetnie napisane postacie, a trzy główne "billboardy" - rewelacyjne role. Już stoi u mnie obok "Fargo" i "Aż do piekła". I już się obawiam rozczarowania mego "Kształtem wody".
namoamo pisze: 04 mar 2018, 19:21 Mnie zirytowal na siłę wcisnietym i niepotrzebnym humorem. Pół kina beczało jak na komedii, bo absurdalnie głupi policjant takie kino sugerował. Przez to tylko straciła na sile jego postać..
Ale zobaczyć warto.
Humor zawsze równoważy cierpienie i negatywne emocje. Też się śmiałem na głos w pewnych momentach, A raz nawet krzyknąłem z zaskoczenia. Zresztą mój mały, łysy kolega - pracownik kina, dzięki któremu mogłem obejrzeć ten wspaniały film - też chichotał na balkonie w momentach, gdy większość oglądała w skupieniu. I czy u Coenów nie ma humoru? I czy aby na pewno policjant był głupi na siłę, czy może typowy Amerykanin z prowincji? Poza tym polecam inne filmy tegoż reżysera. Tam zawsze jest dużo humoru. Choć ten jest i tak najpoważniejszy.

Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

In Bruges. Dziś dopiero oglądnęliśmy. Nie wiem czemu, myliło nam się, że en film kiedyś zaczęliśmy i był kiepski, ale to nie był ten film. Ten był ok. Spokojnie dałbym 7. Irlandzki. Fajny.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

'bójka w bloku 99" - ujdzie, ale trzeba się zaprzeć i umownie przymknąć oko, jak się komuś nie chce, niech wrzuci "dobermana" do odtwarzacza.
"Coco" - totalna baja dla dziecek, dobra dla dziecek.
"baby driver" - dobra muza, fabuła dość lekka, obsada konkret.
"kingsman 2" - szkoda darmowego czasu, o jeden pastisz za daleko.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

"demolition" - mambo dżambo, ale na dwa wchodzi.
"t2" - psia ich mać, albo za stary jestem na takie.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

(strasznie) bogaty jesteś
ODPOWIEDZ