Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: wpk »

Jażem czekał, co w A9II będzie, a że nic wielkiego, to żem odpuścił.
W dodatku ludzie płakali, że Adobe nie nadążyło z obsługą nowych RAWów i mus było do DNG konwertować.
Może III będzie miało gęstszy sensor, to wtedy się zobaczy... jak się będzie jeszcze żyło i kasę miało.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

sorevell pisze: 28 lis 2019, 06:36
Owain pisze:Biere! Piszcie jak zapłacić bezstratnie? Revolutem?
Ostatnio, jakoś w zeszłym tygodniu płaciłem w ojro, to Revolut liczył sobie 4,30 zł za 1 EUR. Czy bezstratnie - oceń sam.
Muszę sobie wreszcie założyć tego revoluta, bo się jednak przydaje. Ale np. jak amazon mi w formach płatności wskazuje albo kartę albo konto z podaniem numeru iban itp., to właśnie w ten sposób wskazuję nr do mojego rachunku na rewolucie, który już jest w euro, a połączony z moim rachunkiem/kartą w zł pobiera i przelicza po ludzkim kursie, ewentualnie sam go zasilam przelewem w zł?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Nie. Revoluta trza wcześniej doładować. Ale to wcześniej oznacza np 1 sekunde wcześniej, bo tyle to trwa gdy już masz powiązaną z revolutem np debetówkę w złotówkach. Spread w revolucie jest praktycznie zerowy więc nic nie tracisz przy przewalutowaniach. Tylko jeśli możesz to powstrzymaj się od kupna walut w weekendy. Nie musisz mieć fizycznej karty by korzystać z revoluta. Do zakupów w necie wystarczy wirtualna.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Ale np na amazonie płacę właśnie kartą wirtualną czy kontem walutowym-revolutowym? Czy można i tak i tak?
cz4rnuch

Kontem revolutowym? Chodzi Ci o przelew? Metod płatności w Amazon jest kilka, na niemieckiej stronie można też zapłacić za pomocą eprzelewy czy jak tam się ta usługa nazywa, ale chyba najprościej jest po prostu podpiąć jakąś kartę walutową. Jeśli to ma być revolut to nie ma znaczenia jaka: zadziała plastik i wirtualna. O zwykłym przelewie na konto nic nie wiem, ale może jest taka opcja. Tylko w przypadku revoluta przelew pójdzie z GB (lub PL, bo obecnie można też chyba zamówić polski nr rachunku) więc trza sprawdzić czy takie przelewy zagraniczne nie są płatne. Raczej nie, bo czasami coś przelewam i chyba nic za to nie płaciłem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

No to dalej się nie możemy dogadać. Na hiszpańskim amazonie miałem w sumie dwie opcje. Albo kartę podać (jej numery, datę ważności) albo dodać konto (podać IBAN i coś tam jeszcze). Podanie karty debetowej w złotówkach czy konta złotówkowego powoduje bandycki przelicznik, więc muszę podpiąć kartę revoluta lub konto revoluta.
cz4rnuch

No to podepnij. Ja podpiąłem kartę. Nawet nie wiedziałem, że jest druga opcja.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Kartę wirtualną w euro założoną na revolucie?
cz4rnuch

Kartę revolut. Obojętnie czy wirtualną czy plastik. Jest jedna wielowalutowa. Działa to tak, że wcześniej ją musisz doładować i po zakupie z karty ściąga Ci należność w walucie w której jest wystawiony rachunek a jeśli w danej walucie nie masz wystarczających środków to bezkosztowo potrąci Ci w kolejności: w domyślnej walucie karty (zależy jakiej "narodowości" masz numer konta) lub innej dostępnej po bezkosztowym przewalutowaniu po obowiązującym w momencie transakcji kursie. Tyle, że w amazonie i tak mogą zapytać w jakiej walucie mają Cię rozliczyć gdy wykryją, że karta nie jest domyślnie w euro więc zwróć na to uwagę. Chyba kiedyś tak miałem z kartą z aliora. Ma to znacznie gdy na revolucie masz kilka walut , taniej kupiłeś np euro i chcesz by z tego ci zeszlo przy zakupie.

PS Nie wiem czy jeszcze bardziej nie zagmatwałem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Trochę. Ale będę do Ciebie dzwonił, jak będę kupował coś, a na razie się nie zanosi, bo jeśli będę nabywał tamka 20/2.8 i samka 18/2.8 to na raz kupię, porównam i odeślę na Kuźniara ;p A jeśli samka 85 1.4 to też do testów z polskiego sklepu. No chyba, że mi nie przejdzie ten zakup 35/1.8 bo ciągle nie pobrało mi z konta i nie wiem co robić. Pisac do nich, czy czekać, że może przyjdzie mi szkiełko całkiem za darmo :D
ODPOWIEDZ