Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: puch24 »

LR Disco II TD5 znam dobrze, bo kolega ma (oczywiście używkę kupił), i przejechałem nim po prawej i lewej stronie ładne parę tysi km.
Cóż... Jest to samochód bardzo duży na zewnątrz i bardzo mały w środku. Naprawdę. W środku jest mało miejsca i jest wręcz ciasnawo. Starsze osoby mają problemy z wsiadaniem, bo trzeba się wciągnąć w górę. Czasem akcja z podsadzaniem starszej pani tak, by nie było to nieprzyzwoite jest niemal humorystyczna. ;-)
Pali przeciętnie 10 litrów ropy /100 km. W terenie więcej. Ma aerodynamikę gdańskiej szafy. Vmax 150 i więcej nie chce być. Pali oczywiście o wiele mniej od benzynowego V8 3,5 czy 3,8 litra, który pali 15 na h... gdy stoi!
puch24

Głupotą tego Disco jest brak blokady międzyosiowego mechanizmu różnicowego, co bardzo ogranicza jego możliwości terenowe. Co ciekawe, mechanizm blokady podobno jest w mechanizmie różnicowym, tylko... nie jest wyprowadzony do kabiny... żeby móc go włączyć... Bzdura.
Poza tym jednak w wielu miejscach widać, że to produkt firmy od lat robiącej wozy terenowe.
samek

Post autor: samek »

No cóż. Ideały ciężko znaleźć i dopasować.
Stąd rozkrok pomiędzy Disco i t4. U podstaw jest więcej centymetrów na dole niż mamy w berlingo.
I gdy zestawić wnętrze berlingo z Disco, to nie jest źle. A w t4 robi się wręcz komfort.
Będziemy (mam nadzieję) penetrować Bałkany i tam jest mnóstwo przyjemnych dróg prowadzących w jeszcze przyjemniejsze miejsca.
I stąd dylematy. Przy naszym jeżdżeniu Disco to komfort psychiczny wjeżdżania gdzie nam się zamarzy.
T4 to wygoda wnętrza przy mocnej poprawie zjeżdżania na boczne nieasfaltowe drogi.
Dylematy dylematy :)

Obrazek
puch24

Np. podłoga tak ukształtowana, by nabrana woda się wylała, a nie stała.
Hydropneumatyczne zawieszenie samopoziomujące połączone z dwiema sztywnymi osiami daje specyficzny efekt w czasie jazdy, trzeba się przyzwyczaić.
Natomiast zaskakuje - pozytywnie - mijanie się z ciężarówką na wąskiej drodze - można zjechać na pobocze i prawie tego nie odczuć.

Dodano po 6 minutach 20 sekundach:
No i niestety Disco nie jest autem bezawaryjnym, niepozbawionym błędów konstrukcyjnych, ani tanim w naprawie. I, co najważniejsze, koniecznie trzeba go serwisować w uczciwym warsztacie, który specjalizuje się w L-R i zna te auta i ich bolączki na wylot.

Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
Ogólnie, to auto raczej dla konesera i hobbysty, i to raczej zamożnawego.
samek

Post autor: samek »

puch24 pisze: 19 gru 2017, 22:31 ... to auto raczej dla konesera i hobbysty, i to raczej zamożnawego.
No czy ja wiem? To wyprawowo se jeździ tu i tam w pewnych ilościach.
No jak i inne.
Każde sie może popsuć.
I każdy ma swe pomysły.
Mnie wyszło po różnych rozmowach i zbieraniu doświadczeń, na wspomniane dwa modele.
A co będzie? A zobaczymy.
puch24

Kangoo naprawisz chyba wszędzie w Eu i to niedrogo.
Z L-R będzie problem, i będzie trudno, i drogo.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

gavin pisze:a na wuj monitor w Bieszczadach jak tam prundu ni ma ?
nie masz pojęcia jaki sprzęt dziady - eremici w swych lepiankach i szałasach do 230 woltów podpinają.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
gavin

Post autor: gavin »

Za młody jestem na mienie pojęcia.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Dupa.
gavin

Post autor: gavin »

Fajna?
ODPOWIEDZ