Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Meliszipak

Re: Stream of consciousness

Post autor: Meliszipak »

wpk pisze: 31 sie 2017, 10:07 Na przykład. Wiesz, jakie miałbyś wzięcie? :D
No może w końcu :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Owain pisze: 31 sie 2017, 10:10 Ja się piszę na zlot w Kazimierzu :) Ale jak skończę przyjmować antybiotyki :P
Od teraz bierz podwójnie.
Będzie zlot psionicznych.
Nie ma to tamto.
puch24

Post autor: puch24 »

Z sześcianika pijemy przez słomkę.

Meli, dystorsja wąsowata to taka, która jest połączeniem poduszkowatej i beczkowatej jednocześnie: w pewnej odległości od środka kadru dystorsja zmienia znak na przeciwny, i linie proste robią się faliste, w części kadru jest beczka, w części poduszka. Najczęściej występuje w skomplikowanych, wielosoczewkowych zoomach i jest dość trudna do usunięcia przy obróbce, o ile wiem. Większość programów koryguje krzywe całościowo, a tu trzeba wybiórczo.
namoamo

Post autor: namoamo »

Meliszipak pisze: 31 sie 2017, 08:53 To moje pierwsze poważne kroki z szarymi filtrami.
Kupiłem holder, polara i nd 1000 na początek- Nisi.
To ja podobnie, polar plus pełny szary nd1000, jestem totalnie zielony w tym temacie.
Ale zdecydowanie za mało czasu spędziłem przy zachodach..

Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Stojak na fasolę nad morzem? Dziwne...
Meliszipak

puch24 pisze: 31 sie 2017, 12:31 Z sześcianika pijemy przez słomkę.

Meli, dystorsja wąsowata to taka, która jest połączeniem poduszkowatej i beczkowatej jednocześnie: w pewnej odległości od środka kadru dystorsja zmienia znak na przeciwny, i linie proste robią się faliste, w części kadru jest beczka, w części poduszka. Najczęściej występuje w skomplikowanych, wielosoczewkowych zoomach i jest dość trudna do usunięcia przy obróbce, o ile wiem. Większość programów koryguje krzywe całościowo, a tu trzeba wybiórczo.
O losie. Mało ciekawa i trudna do usunięcia wada.
Czy to nie to samo co falista?
Z optycznych:
6. Dystorsja
Obiektywy stałoogniskowe klasy 24–25 mm pokazują zwykle dystorsję beczkową o wartościach na poziomie dochodzącym nawet do −2%. Dobrym przykładem jest tutaj Zeiss Distagon T* 25 mm f/2.0 ZE/ZF.2, który na matrycy APS-C miał dystorsję wynoszącą −1.11% i wzrastającą do −1.96% na pełnej klatce.
Na tym tle rezultaty Batisa 2/25 prezentują się świetnie, bo na mniejszej matrycy uzyskaliśmy wynik −0.68%, a na większej +0.06%. Wartości te wyglądają na pierwszy rzut oka dziwnie, ale to efekt dystorsji falistej, którą prezentuje testowany obiektyw. Na detektorze APS-C widzimy tylko małą dystorsję beczkową, ale na pełnej klatce linie odginają się w drugą stronę, przez co wyniki uśrednione na całym obszarze dają rezultat bliski zera.

Z jednej strony można narzekać, że Zeiss zdecydował się na zastosowanie dystorsji falistej, z drugiej strony jest ona na tyle niewielka, że bardzo trudno ją zauważyć, a przez to zdjęcia wydają się być całkowicie pozbawione zniekształceń geometrycznych.

Szczerze mówiąc nie zauważyłem w krajobrazie ani w portrecie tego paskudztwa.

Dodano po 58 sekundach:
wpk pisze: 31 sie 2017, 14:49 Stojak na fasolę nad morzem? Dziwne...
To wigwam wodza jest.
Tyle, że wodzu wymienił tropik na wodę ognistą.
puch24

Post autor: puch24 »

Meli,
Tak, wąsowa i falista dystorsja to to samo. I dobrze piszą; ponieważ dystorsja zmienia znak w pewnej odległości od centrum kadru, to w mniejszym formacie może być widoczna część centralna, z dystorsją beczkowatą, a w pełnym kadrze dojdą te poduszkowate końce.
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Post autor: _13_jacek »

Hę, dawno nic nie wrzucałem ale, czytam prawie na bieżąco.

Obrazek
"wogrodachpamięciwpałacusennychmarzeń"
namoamo

Post autor: namoamo »

wpk pisze: 31 sie 2017, 14:49 Stojak na fasolę nad morzem? Dziwne...
To miejsce kultu lokalnej sekty, czarne msze itd

Obrazek

Obrazek

I jest specjalny dół na składanie ofiar, w nocy kraby ogryzaja do kosci, a rano odpływ wypłukuje wszelkie ślady!

Obrazek

Niestety moje odkrycie miało miejsce dzień przed powrotem, musiałem więc wstrzymać dalsze śledztwo.

ObrazekCrete 2017
Meliszipak

Test Canon 6 Drugiego na opacznych się pokazał.
ODPOWIEDZ