Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: Owain »

samek pisze:Nikt w tej dyskusji się nie ujął za 28 mm?
Za szeroko, bałagan, krzywo! :D Tak pisali. Pisali też o jakimś panu ahabu (nie mam pamięci do nazwisk, zwłaszcza innostrannych), co ludziom na streecie przystawia aparat prawie do gęby i jeszcze palnikiem błyska :D
Inny pisał, że do streeta używa 70-200.
Ja ostatnio uprawiam "windows photography". Może niedługo zacznę "basement photography". :]

@puchu, do portretów to i 18mm obleci :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

No, w formacie 110 pocket instamatic (czyli, na nowe, to micro 4/3), to na pewno! :-P
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

My good women! Listen, I say!
Kupować te Loksie 50 czy nie?
puch24

A tak a propos Ahabów i nowych wynalazków - Ahaby (w dowolnej dziedzinie) zwykle broniły się przed postępem technicznym, bo ten uwłaczał ich wielkości i odbierał ahabstwo. I sprowadzał ich do poziomu maluczkich, z którymi musieli się mieszać i nawet, o zgrozo, być z nimi mylonymi! :-o Oczywiście dotyczyło to takich Ahabów drugiego sortu, bo prawdziwe Ahaby nie musiały się wywyższać ponad przyziemność i pospolitość tak niskimi sposobami.
W fotografii różne takie wątpliwe ahaby broniły swej pozycji, wykpiwając postęp. Gdy pojawiła się sucha emulsja zamiast mokrego kolodionu, od razu był krzyk, jak w ogóle można na czymś takim fotografować, no bo nie było tego "autorskiego" wkładu pracy i wiedzy w przygotowanie i wylanie emulsji, do czego potrzeba było sporo "wiedzy tajemnej". Jeśli wiedza tajemna nie jest już potrzebna, to co będzie z jej posiadaczem? Zdewaluuje się.
I to samo mówiono późnie o wszelkiej automatyce i elektronice: że odbiera wkład własny, artyzm, samodzielność, i co tam jeszcze. Zarzucano tym automatykom złe działanie, ale tak naprawdę, to chodziło o to, że strącały one ahabów wątpliwej proweniencji z piedestału.
puch24

Wydaje mi się, że duża część "boskości" tych zdjęć nie bierze się z tego, że są po prostu dobre, tylko z tego, jak bardzo trudno było je zrobić i ile trzeba było się tajemnymi gałeczkami nakręcić, żeby wyszło. Wkład pracy i wiedzy tajemnej dowartościowuje dzieło i jego twórcę. To tak jakby kupę piasku uznać za wybitne dzieło sztuki, bo autor usypywał ją oddzielnie po ziarenku piasku, i zajęło mu to 10 lat, a przy tym się postarzał, posiwiał, pomarszczył i dostał reumatyzmu. I to wszystko miałoby dowartościować kupę piasku.
Ja mam tak czasami ze studentami, gdy nisko im oceniam jakąś pracę, a oni wyskakują z argumentem, że tak długo to pisali i tyle ich to wysiłku kosztowało. No trudno, ale nie nie zmienia to faktu, że praca nadal jest do dupy... :-)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

wpk pisze:My good women! Listen, I say!
Kupować te Loksie 50 czy nie?
Kup i Loxie, i FE 55/1.8 - posprawdzasz sobie na spokojnie a potem to gorsze sprzedasz mi. Tanio :mrgreen:
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Spierdalaj. :razz:
Przecież wiem, że nie kupujesz używanych.
puch24

Ale znacząca taniość może przemówić do kieszeni. Niedawno se wyliczył, że potrzebuje 16 koła... :-P Może realia życia do niego przemówią...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

To niech se używane banknoty tanio kupi. :razz:
samek

Post autor: samek »

Owain pisze:
samek pisze:Nikt w tej dyskusji się nie ujął za 28 mm?
Za szeroko, bałagan, krzywo! :D Tak pisali...
Czytaj ich dalej.
ODPOWIEDZ