Aparaty do dupy

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Aparaty do dupy

Post autor: puch24 »

Woytku, ale jest wielka różnica pomiędzy aparatami do (wielu różnych) dup, a aparatami do jednej dupy.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Dupa tam...
puch24

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz: dlaczego moja nieprzemijająca miłość do Nikona zaczęła się od zobaczenia jednej prostej reklamy prasowej w 1979 roku?
Co takiego sprawiło, że w otoczeniu innych ówczesnych reklam (zachodnich), Minolty, Fujiki, Canona, Asahi Pentaxa, ta jedna tak do mnie przemówiła, mimo, że wtedy jeszcze za wiele nie wiedziałem o sprzęcie foto?
Kiedyś zeskanowałem tę reklamę, jak ją znajdę, to ją wrzucę.

A tekścik o Konice FP-1 wrzucę, jak się wyPITolę.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Obejrzyj Mad Men.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Chyba tylko dla Christiny Hendricks :D

Ula w tle: proszę! Nie oglądałeś, ale cycki znasz!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Świetny serial. Jestem pod koniec. :P :P :P

Dodano po 5 minutach 23 sekundach:
I idę oglądać dalej. :P
puch24

ObrazekNikon FE Advert by Maciej, on Flickr
puch24

Ja też w końcu mam, ;-), ale zastanawiam się, dlaczego TA WŁAŚNIE reklama szczególnie przemówiła do mnie, wśród kilku innych, innych firm: Asahi, Minolty, Fujiki...
Jest w niej coś takiego, co mówi, że jest to aparat SERIO i że firma bardzo SERIO traktuje klientów. A był to rok 1978 albo 79 i nawet nie wiedziałem jeszcze wtedy, co to jest lustrzanka! :-D Naprawdę! Patrząc na to zdjęcie zastanawiałem się, którędy się patrzy, bo aparat nie miał takiego okienka do widzenia jak mój Zorkij 4K. Zakiełkowało we mnie wtedy straszliwe podejrzenie, że może... patrzy się... przez obiektyw?!? :-o
Ligo

Post autor: Ligo »

puch24 pisze:Zakiełkowało we mnie wtedy straszliwe podejrzenie, że może... patrzy się... przez obiektyw?!? :-o
Trauma musiała być niesamowita. Dobrze, że to przetrwałeś.:-)
Ja z kolei miałem w tamtym czasie jakiś prospekt sklepu foto z Austrii. Dla łebka w Polsce normalnie kosmos. Olympusy, Nikony, Canony, na osobnej stronie obiektywy Tamrona, no i jeszcze Minolty. Ach, jak to brzmiało: Mi-nol-ta...:-D

A co do FE - miałem, używałem parę lat w reporterce, spisywał się znakomicie, nie odmiawiał współpracy nawet na dużym mrozie. Dzisiaj zostawiłem sobie FE-2, bo jednak bardziej uniwersalny ze swoimi czasami.
puch24

A do mnie Minolta w ogóle wtedy nie przemówiła. I zresztą nigdy... :-P
Te reklamy, które wtedy widziałem, pochodziły z czasopism pokładowych British Airways i Lufthansy, które od kogoś dostałem. Z moją słabiutką wtedy angielszczyzną próbowałem się przebijać przez co prostsze tekściki, po kawałku, ze słownikiem, itd.
No i oczywiście te reklamy foto. Reklamowali wtedy intensywnie Fujikę AZ-1 z Yulem Brynnerem, miała (jeszcze!) gwint M42, a jej argumentem przetargowym był zoom chyba 3,5/42-75 jako wyposażenie standardowe! Zupełnie mnie nie kręciła. Drugim intensywnie reklamowanym aparatem była Minolta XG-2 (also sold as XG-7), która też zupełnie mnie nie pociągnęła. No i Asahi Pentax ME, i Nikon FE na końcu, i on właśnie do mnie przemówił najbardziej.
I zresztą, obiektywnie rzecz biorąc, był to aparat najwyżej klasy z wymienionych. :-D Zawsze miałem kosztowne gusta. :-D
Pamiętam, że wiele lat minęło, zanim dowiedziałem się, po jaką cholerę na tym obiektywie jest to srebrne półkole na pierścieniu przysłon. I to jeszcze z trzema dziurkami... ;-) A zachodziłem w głowę, do czego to może służyć. Zresztą, w FE nie służyło już do niczego. ;-)

- Jasiu, co to jest, mój chłopczę?
- To jest rura, panie majster.
- Tak jest. A do czego jest dana rura?
- Dana rura jest do niczego!
ODPOWIEDZ