Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
cz4rnuch

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: cz4rnuch »

Poziomicę w menu widoku na kółku możesz wyłączyć, o ile dobrze Cię zrozumiałem, a co do drugiego pytania to nie mam pojęcia, bo tego menu n8e da się ogarnąć. Ustawiłem sobie kiedyś z instrukcją tak jak chciałem i od tej pory już tam nie zaglądam.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Już sobie znalazłem, menu z ikona aparatu2, przyciski własne foto, funkcje 12/23 powiększenie.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

No i kurwa. Nie mówcie, że niemal 8 klocków w błoto :> Lightroom 6.14 nie otwiera rawów z A7III. Nie będę jako totalny armator płacił miesięcznego abonamentu. Jest na to jakieś obejście? Ponoć jakaś nakładka... Hę?
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

C1
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Zyg-zyg, marcheweczka. :mrgreen:
Możesz spróbować przekonwertować czymś do DNG i to Ci ten "mój" stary Lr powinien łyknąć.
cz4rnuch

Owain pisze:...Jest na to jakieś obejście?
Kupić coś bez abonamentu lub darmowe C1 dla Sony. Można też konwertować do DNG, które otworzy też starszy LR. Ja robię w C1 a jak czasami potrzeba to eksportuje tifa do LR.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Można konwertować do DNG ale jest to upierdliwe. Można też zainstalować jakiś exiftool i jeszcze nie ogarniam ale to chyba też będzie polegało na każdorazowej konwersji. C1 jest jakimś rozwiązaniem do obróbki ale jednak kiedyś po testowaniu stwierdziłem, że LR lepszy. Straszna chujnia, że nie można nainstalować jakiejś nakładeczki by LR czytał od razu.

Jeszcze jedno pytanie, bo kurwa wariuję z tym A7III. A w instrukcji pdfowiej (650 stron) nie mogę znaleźć. Idzie o to że jak z manualem czy w trybie MF powiększam do ostrzenia, to w A7II półprzyciśnięcie migawki wracało do pełnego kadru, a teraz nie wraca. Nie chce mi się wierzyć, żeby tego nie można było przestawić ale nie mam pojęcia gdzie.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Tak jest też w A9. Ewidentnie to zjebali.
cz4rnuch

To chyba mam jakieś wyjątkowe 7III, bo u mnie jest tak jak chciałby Owi, przynajmniej z 35/1.8 w trybie manualnym. Ale jak to włączyć to nie mam pojęcia. Przeleciałem menu i nic takiego nie widzę.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Bo w AFach przełączonych na manual to działa, ale podepnij jakikolwiek prawdziwy obiektyw ze szkła i metalu a bez elektroniki.
ODPOWIEDZ