Warte wzmianki obiektywy Tamrona
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Warte wzmianki obiektywy Tamrona
No to makruj!
- rbit9n
- Ribitibi
znaczy tak, tylny tył wykręciłem paluchami, t znaczy mnie się wydawało, że tylni, bo wykręciłem całość. ale do rzeczy, jak już wykręciłem, to wysypałem soczewki w określonym początku i wytarłem wszystko papierem drukarki nasączonym propanolem jakimś, takim co to w lidlu, parking tam, ram pam, pam, sprzedają do czyszczenia brylków. tylko tak, piszą że zabrudzona jest ostatnia, a u mnie była przedostatnia. a potem wszystko włożyłem na podstawie tego obrazka chyba tak jak było. aha, tam pomiędzy niektórymi soczewkami są dystanse, to pamiętaj.puch24 pisze: ↑26 paź 2018, 16:14 Pietrek, a rzeknij no proszę, czym doczyściłeś tę soczewkę w 01F?
Bo mnie też się trafił taki (celowo, tanio), z zamgloną tą przedostatnią silnie wypukłą soczewką; kupiłem go z myślą, że albo doczyszczę, albo go "zdeglassuję" (co podobno ludzie dość często robią właśnie z tymi zamglonymi) i będę miał pierścień pośredni do 52B - bo firmowego pierścienia 18F do 52B (BB) po prostu nie sposób kupić.
![]()
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Aha. Dzięki. No właśnie wydaje mi się, że u mnie ta przedostatnia soczewka włożona była odwrotnie, brakowało dystansu, najwidoczniej ktoś tam już pchał paluchy mało umiejętnie.
No trudno, zapłaciłem niedrogo, będzie z tego pierścień. Kupując wiedziałem o tym zamgleniu, więc nie jestem rozczarowany, taki w sumie miałem zamiar.
No trudno, zapłaciłem niedrogo, będzie z tego pierścień. Kupując wiedziałem o tym zamgleniu, więc nie jestem rozczarowany, taki w sumie miałem zamiar.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A nie masz zamiaru założyć na N. wątku "Soczewka we mgle"?
Wiesz dobrze, że do tego chyba byłbym ostatni... 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wcale nie. Przecież skoro ja się kiedyś przełamałem, to i Ty możesz.
- poor
- Rich poor
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
O, jeden Jan sprawiedliwy.
- rbit9n
- Ribitibi
puch24 pisze: ↑27 paź 2018, 19:40 Aha. Dzięki. No właśnie wydaje mi się, że u mnie ta przedostatnia soczewka włożona była odwrotnie, brakowało dystansu, najwidoczniej ktoś tam już pchał paluchy mało umiejętnie.
kiedy jej się da włożyć odwrotnie, bo ma taki kształt nie inny. chyba że będzie jedna soczewka dotykać drugiej. ja to miałem wątpliwość z drugą od przodu, bo tam różnica między wypukłościami nie jest taka znaczna i ciężko wymacać, z której bardziej wypukła.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!