Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: Owain »

cz4rnuch pisze: 27 lut 2021, 10:02 Ad 5. Tu właśnie trzeba odrzucić przyzwyczajenia ze starszych aparatek. Wskazywanie twarzy samemu dżojem mija się z celem. Aparat od razu ją widzi (lub widzi oczy) na dowód czego dostajesz szary kwadracik wokół twarzy więc nie ma sensu go nakierowywać. Jeśli focisz ludzi i zależy Ci na tym by mieć ostre oczy lub twarz to nie baw się punkty S/M/L czy strefy tylko ustaw sobie na "wide" czy tak by skanował całą matrycę i zajmij się kadrem. Aparat wtedy szuka twarzy po całym kadrze i gdy znajdzie to ją śledzi i ustawia na niej ostrość. Nic nie trzeba nakierowywać. Też na początku kombinowałem tak jak w starszych aparatkach, ale w przypadku 3 i nowszych przy fotografowaniu ludzi nie ma to sensu. Z jednym zastrzeżeniem. Gdy w kadrze jest więcej twarzy to aparat ustawi ostrość na tej najbliżej. Jeśli chcesz to zmienić to wtedy przełączasz na strefę lub jakiś z punktów. Ja robię tak, że wtedy pomaga mi przycisk w dżoju. Co prawda zmienia on afc na afs i ustawia ostrość w centrum, ale zauważyłem, w sumie nie mam dowodu, że tak to działa, to tylko moje doświadczenia, że to trochę tak jakbyś wskazał aparatce palcem na co ma ostrzyć (zazwyczaj trzeba przekadrować). Nie zawsze, ale w większości przypadków aparat "rozumie" o co chodzi.
No masz rację Marcin, przy szerokim polu AF, działa to tak, że automatycznie ostrzy na twarz, a jak jest AF-C to i na oko. Ale tak jak piszesz, na takie oko, jakie mu się spodoba, no powiedzmy, że na najbliższe. Niby spoko, jak Ty Rokusia focisz tylko. Ale jak bym miał szerokie pole af cały czas, to bym się na nerwy rozchorował bardziej niż choruję, bo niestety często aparat chce mieć coś innego w kadrze niż ja, gdy fotografuje się coś innego niż ludzi/zwierzęta. Owszem, można przełączać między punktowym AF + AF-S i przekazdowywaniem przy np. przedmiotach, architekturze i przestawiać na szeroki AF + AF-C przy ludziach/zwierzętach i zdawać się na łaskę aparatki, że zrobi to dobrze. Tylko ja już chyba wolę ostrzyć sobie jak lamer elastycznym punktowym S również na to oko i przekadrowywać. Zazwyczaj efekt będzie taki sam albo lepszy, bo zauważyłem, że Eye-AF czasem na brew przeskakuje czy coś. Przy jasnych przysłonach warto przesunąć punkt ostrości w daną część kadru, by przy przekadrowywaniu nie zmienić płaszczyzny ostrości w ramach płytkiej głębi.

Wiec chyba doszliśmy do sedna. Sony A7III nie jest dla dziadersów, wywaliłem 8 klocków w błoto. No, powiedzmy, że bateria lepsza. :mrgreen:
Sowy nie są tym, czym się wydają...
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Rokusia focę, bo od roku siedzę na dupie. Zazwyczaj focę w podróży i dalej uważam, że aparat mi w tym nie przeszkadza. Poruszałeś kwestię eye af i wtedy moim zdaniem szerokie pole się sprawdza. Jak często chcesz mieć w kadrze wiele osób i żeby ostra była nie ta osoba, która jest najbliżej? A jeśli nawet chcesz to wtedy przełączasz na strefy lub np duży punkt ze śledzeniem i możesz sobie wybrać na co ostrzyć. Jeśli chodzi o fotografowanie czegoś innego no to przecież aparat się nie domyśli co chcesz mieć ostrego, wtedy musisz zadziałać sam. W przeciwnym razie wyostrzy na to co ma w polu, które wybrałeś lub w automacie na to co jest najbliżej. Wtedy trzeba użyć afu strefowego lub punktowego. Przecie to nic trudnego. Dla mnie kwestią istotną jest to by był do tego szybki dostęp (w przeciwieństwie do klasika, które był w tej kwestii tragiczne) bez wchodzenia w menu i tu niestety trzeba poczynić pewien wysiłek, doczytać i ustawić to pod siebie. Dla mnie stare menu A7ek jest odstręczające na tyle, że się na ten wysiłek zdobyłem i od roku tam nie zaglądam. To co chcę mam pod palcami.

PS A co do sensu kupna to nie wiem czy pamiętasz, ale ostrzegałem. W każdym razie pisałem byś się zastanowił czy warto tyle dopłacać do AFu, który jak mi się wydawało Tobie nie jest zasadniczo potrzebny skoro i tak najciekawsze fotki robisz manualnym Wojtkiem. Oprócz baterii na plus masz jeszcze ogólnie jakość obrazka i kolory, ale do manuali mogłeś sobie zostawić II i faktycznie wiele byś nie stracił.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Nie no, wygłupaim się, coś tam jeszcze z tej IIIki wycisnę, faktycznie jest więcej ficzerów i sam AF chyba faktycznie lepszy, nawet ten mój lamerski. Po prostu lubię mieć kontrolę, a nie aby mi aparatka narzucała. Czuję się bezpieczniej po prostu. Zresztą, ponieważ mieszkam sam, nie mam za bardzo jak testować, więc testowałem na portretach wyświetlanych na ekranie monitora. Ale do lustra, nawet w trybie AF-S ostrzy na to oko po przyciśnięciu guziika przypisanego. Co w sumie dobrze, bo jakby ostrzył bez naciśnięcia to by przeszkadzało, np. gdy ludzie gdzieś stoją w kadrze ale ja chcę np ostrzyć na napis witryny sklepowej czy inne cuś.
Dzięki za pomoc Marcinie, ewentualnie jak Ci się zachce to zobacz jak obczaiłeś to ustawianie max czasu otwarcia migawki Zastrzegam też jeszcze jakieś pytania, bo chcę poobczajać co się da w tym A7III, a instrukcja napisana tragicznie.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Ad.1 W Moich A7ii i A7IIR Eye-AF pracuje rozsądnie jedynie pod przyciskiem do którego musiałem go przypisać. Inne opcje są czysto teoretyczne.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze: 27 lut 2021, 10:49Dzięki za pomoc Marcinie, ewentualnie jak Ci się zachce to zobacz jak obczaiłeś to ustawianie max czasu otwarcia migawki Zastrzegam też jeszcze jakieś pytania, bo chcę poobczajać co się da w tym A7III, a instrukcja napisana tragicznie.
Maksymalny czy minimalny czas otwarcia migawki? Czy może ustawiony na sztywno? I jeszcze pytanie gdzie ustawiasz ten czas?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

No zacytuję sam siebie: Można ustawić ustawieniem lowest/low/standard/fast/faster, gdzie przy ustawieniach fast i faster dobiera krótsze czasy i podbija ISO do górnej granicy ustawień. Można też na sztywno, ale jeśli automatyka aparatu uzna, że ustawiony na sztywno czas migawki np. 1/125 jest za krótki dla poprawnej ekspozycji, ustawi poprawną, np. 1/60 czy 1/30. Wydawało mi się, że ta opcja w innych aparatach jest po to, by zadać sobie najdłuższy akceptowalny czas np. 1/125 by fota nie była ruszona, kosztem iso. Inaczej, aparacie, podbijaj iso, bo ja chcę focić przy 1/125 lub krótszym, jeśli będzie jaśniej. Ale w A7III jest tak, że możesz ustawić to albo jak napisałem na początku, czyli przy low, daje niższe iso z ustawionego zakresu wydłużając czas otwarcia migawki, przy fast, podbija iso ale skraca czas migawki. A przy ustawieniach na sztywno, zazwyczaj gówno robi, bo instrukcja mówi to co już napisałem. ustawię minimum 1/125 ale aparatka uznaje, że będzie za ciemno więc i tak robi fotę przy 1/60. A jak jest na tyle jasno, że ekspozycja będzie poprawna przy 1/125 to i tak, bez ustawiania tego na sztywno, wybierze 1/125. No, być może wówczas jest tak, że przy włączonym na sztywno 1/125 będzie używac zawsze tej migawki i najwyższego iso z zakresu, jeśli tylko ekspozycja będzie poprawna. Gdy wszystko byłoby ustawione standardowo, pewnie automatyka jakoś to pośrodkuje i wybiera coś pośrodku.
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

Niech żyje Smiena.
Shoot First, Ask Questions Later.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

PS
ustawiłem pod klawisz AF-ON przełączanie między AF i MF. I tu znów zonk mały, jak jest ustawiony MF dalej widać znacznik pola ostrości. W A7II znikało, dzięki temu wiedziałem, że jestem w trybie MF. Teraz nie wiem i musze albo sprawdzić półprzyciskiem, czy AF ostrzy albo ruszyć pierścieniem i wówaczas wskoczy mi zbliżenie i obrazeczek ostrzenia MF (pasek z górami po jednej stronie i człowieczkiem po drugiej). Może gdzieś można wyłączyć znacznik pola ostrości przy MF bo po chuj on to nie wiem.

Cz4rnuch, fajnie, że można dużo ustawić pod przyciski, ale w sumie nie jest ich tak dużo, patrząc na skomplikowanie menu w IIIce. Gdyby ich nie było, ocipiałbym szukając tego w menu.
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

danz1ger pisze:Niech żyje Smiena.
Nie dobijaj go.
Ale fakt, smiena ostrzy zawsze tam, gdzie chcesz mieć ostrość :)

Dodano po 3 minutach 8 strzałach znikąd:
Z tym czasem 1/125 - masz auto iso z ograniczeniem górnym? Pewnie masz, i o ile aparat jest w stanie zwiększyć iso, zrobi to utrzymując czas poniżej 1/125. Jeżeli dojdzie do limitu ISO, zwiększy czas naświetlania. Chyba, że Sony jest dziwniejsze niż wszystko inne.
Gundrum von Grynberg
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Z tym czasem 1/125 - masz auto iso z ograniczeniem górnym? Pewnie masz, i o ile aparat jest w stanie zwiększyć iso, zrobi to utrzymując czas poniżej 1/125. Jeżeli dojdzie do limitu ISO, zwiększy czas naświetlania. Chyba, że Sony jest dziwniejsze niż wszystko inne.
Gundrum von Grynberg
ODPOWIEDZ