Stream of consciousness
Re: Stream of consciousness
Ja byłem w ZSRR i Rosji kilkakrotnie w latach 1989-92 (?), i powiedziałem sobie никогда больше.
Nie miałem wtedy zbyt wiele okazji do kontaktów z tzw. zwykłymi ludźmi, ale kiedy już, to byli zupełnie "normalni". Trochę mówię po rosyjsku, dawało się dogadać i trochę pogadać.
Ale kontakt z człowiekiem "instytucjonalnym" to już była zupełnie inna jebajka, generalnie kręcąca się wokół słów нет, нельзя, невозможно, не разрешается, itd. Dosłownie każdy i na każdym kroku próbował wykorzystać tę odrobinkę władzy nad innymi, jaką dawał mu system. Nawet przysłowiowa pisuardessa była panią twojego życia i śmierci, bo mogła wpuścić albo nie, otworzyć kabinkę albo nie, wydzielić metr srajtaśmy albo nie, itd., itp. Tak samo sklepowa, pracownica biura podróży, konduktorka, kasjerka w muzeum, pokojowa w hotelu, dosłownie na każdym kroku. Nie mówię już o celnikach i pogranicznikach, bo to oczywiste.
Nic naprawdę złego nie stało się, ale byłem tak zniesmaczony, że sobie odpuściłem wszelką ochotę na powtórkę.
Czasem tu i ówdzie pytają, czy Rosja powinna być uważana za kraj europejski czy azjatycki. Moim zdaniem, kulturowo jest zdecydowanie azjatycka.
Nie miałem wtedy zbyt wiele okazji do kontaktów z tzw. zwykłymi ludźmi, ale kiedy już, to byli zupełnie "normalni". Trochę mówię po rosyjsku, dawało się dogadać i trochę pogadać.
Ale kontakt z człowiekiem "instytucjonalnym" to już była zupełnie inna jebajka, generalnie kręcąca się wokół słów нет, нельзя, невозможно, не разрешается, itd. Dosłownie każdy i na każdym kroku próbował wykorzystać tę odrobinkę władzy nad innymi, jaką dawał mu system. Nawet przysłowiowa pisuardessa była panią twojego życia i śmierci, bo mogła wpuścić albo nie, otworzyć kabinkę albo nie, wydzielić metr srajtaśmy albo nie, itd., itp. Tak samo sklepowa, pracownica biura podróży, konduktorka, kasjerka w muzeum, pokojowa w hotelu, dosłownie na każdym kroku. Nie mówię już o celnikach i pogranicznikach, bo to oczywiste.
Nic naprawdę złego nie stało się, ale byłem tak zniesmaczony, że sobie odpuściłem wszelką ochotę na powtórkę.
Czasem tu i ówdzie pytają, czy Rosja powinna być uważana za kraj europejski czy azjatycki. Moim zdaniem, kulturowo jest zdecydowanie azjatycka.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Myślę, że to jest tak, że po 1917 każdy chciał być czynownikiem, w tym co najmniej radcą tytularnym.
A ja myślę, że to było już wcześniej. Każdy człowiek był tam gnojony przez postawionych wyżej, długo przed 1917 rokiem. I oczywiście, jak tylko mógł, tak sobie odbijał na tych postawionych niżej od siebie. Zmiana władzy w sumie tak wiele nie zmieniła w tych stosunkach, po prostu innym ludziom dano więcej władzy.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
No ale ja o tym właśnie. Poczytać Gogola, i potem to co Ty - jest tak samo. 

- rbit9n
- Ribitibi
nie wiem jak w Sowietach było, ja o chachrach zasadniczo. napisałbym więcej, ale szkoda mi czasu na szoszonów.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- Owain
- Nasz Czelnik
Coś Ty tej bidnej kobiecie zrobił?!?! W sensie tortury. Bo zdjęcie fajne!
Dodano po 1 minucie 20 strzałach znikąd:
Prawie jak ten osioł w zoo.
Dodano po 1 minucie 20 strzałach znikąd:
Tak. Przeczytałem drugi raz Twój post i w końcu zrozumiałem.

- Owain
- Nasz Czelnik
Prawda czasu, prawda ekranu.

Dodano po 21 minutach 14 strzałach znikąd:
Stemplować?

Dodano po 21 minutach 14 strzałach znikąd:
Stemplować?

Sowy nie są tym, czym się wydają...
- Gdama
- Gdriada