Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
Nie wiem, czy oni tacy spokojni. 

- Owain
- Nasz Czelnik
Bo światło ma naturę korpulentno-fajową! 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
Liczba przewodnia jest iloczynem liczby przysłony (która jest niemianowana) przez odległość (w metrach czy stopach), a iloczyn liczby niemianowanej przez mianowaną ma to rzeczone miano. Dlatego GN (Liczba przewodnia) ma miano odległości (metry albo stopy).
Przy okazji, zwyczajowo w krajach anglosaskich podawano GN w stopach dla ASA 25, a w Niemczech Leitzahl podawano w metrach dla 21 DIN (jeszcze w latach 70-tych). Dopiero później Anglosasi przeszli na ASA 100.
Dodano po 54 sekundach:
Przy okazji, zwyczajowo w krajach anglosaskich podawano GN w stopach dla ASA 25, a w Niemczech Leitzahl podawano w metrach dla 21 DIN (jeszcze w latach 70-tych). Dopiero później Anglosasi przeszli na ASA 100.
Dodano po 54 sekundach:
To od faji? (= ch...) Czy od fajowości?Owain pisze:Bo światło ma naturę korpulentno-fajową!
No dobra, to teraz jaką LP ma lampa?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Pierwsza ma Lp. 1, druga Lp. 2, a trzecia Lp. 3.
A wszystkie trzy to zło. Tak, wiem... 

- Owain
- Nasz Czelnik
Raczej 2, 3, 5, 7....wpk pisze:Pierwsza ma Lp. 1, druga Lp. 2, a trzecia Lp. 3.

No, taką, jak podali 45 (m) przy ISO 100 i głowicy ustawionej na 105 mm, co jest niestety typowym zwodem uszami ze strony producentów, bo kiedyś, nawet jeśli lampa miała zoom czy jakieś nasadki skupiające czy rozpraszające, LP (GN) podawano dla kąta rozsyłu światła przy 35 mm (ok. 66 stopni), co było typowe dla lamp ze "sztywnym" reflektorem. Przeważnie można sobie to przeliczyć z grubsza, myślę, że ta lampa ma GN (LP) z grubsza ok. 30 (m) przy zoomie 35 mm. Czyli dupy nie urywa.
- Owain
- Nasz Czelnik
To jest kurewsko niepsioniczne, co tu brawężycie! A ze mnie ktoś polewał, że miałem dywagacje!

Nie, 7 jest liczbą ostatnią...Owain pisze:Raczej 2, 3, 5, 7....wpk pisze:Pierwsza ma Lp. 1, druga Lp. 2, a trzecia Lp. 3.