Stream of consciousness
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Stream of consciousness
Obiektyw makro, który nie ma własnego 1:1, to dupa, a nie makro.
Tak, ale zauważ, że przy klasycznej budowie obiektywu wymaga to zbudowania gigantycznego ślimaka. Obiektyw 90 mm trzeba mechanicznie wysunąć do przodu o 90 mm, żeby uzyskać skalę 1:1. W latach 70 (-tych) zbudowano kilka takich obiektywów z monstrualnym ślimakiem. Obiektywy te były duże, ciężkie i niewygodne w użyciu. Problemem było choćby przełożenie (skok) tego ślimaka.
Makroobiektywy ze skalą 1:1 praktycznie pojawiły się dopiero wtedy, gdy rozpowszechniło się IF, ale ceną za to jest skracanie ogniskowej. 90-tka przy skali 1:1 pewnie ma jakieś 45-50 mm.
Makroobiektywy ze skalą 1:1 praktycznie pojawiły się dopiero wtedy, gdy rozpowszechniło się IF, ale ceną za to jest skracanie ogniskowej. 90-tka przy skali 1:1 pewnie ma jakieś 45-50 mm.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Apo-Makro-Planar 4/120, noszący laur jednego z najlepszych w swojej dziedzinie, ma 1:1, ale żadnego gigantyzmu w nim nie widzę - jak na 120 mm do MF jest wręcz kompaktowy.puch24 pisze: ↑09 lip 2018, 13:33 Tak, ale zauważ, że przy klasycznej budowie obiektywu wymaga to zbudowania gigantycznego ślimaka. Obiektyw 90 mm trzeba mechanicznie wysunąć do przodu o 90 mm, żeby uzyskać skalę 1:1. W latach 70 (-tych) zbudowano kilka takich obiektywów z monstrualnym ślimakiem. Obiektywy te były duże, ciężkie i niewygodne w użyciu. Problemem było choćby przełożenie (skok) tego ślimaka.

Nie bądź taki hop do przodu! To ten Planar to zmodyfikowany układ Gaussa, prawdopodobnie z wysuwanym do przodu symetrycznym układem 6 soczewek typu Gaussa, ustawionych przed prawdopodobnie nieruchomym układem trzech soczewek z tyłu (taką budowę ma też np. Tamron SP Adaptall-2 2,5/90). Zeiss pisze, że zastosowano Floating Lenses, czyli że jest to obiektyw o faktycznie zmiennej ogniskowej (tak samo zresztą, jak wspomniany Tamron). To może zmniejszać zapotrzebowanie na wyciąg.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Hop, hop! Jaki to z baby chłop!
Mom i polecom!

Pewnie dobra...
Kiedyś chciałem kupić Sigmę 2,8/180 APO macro z lat 90-tych.

Kiedyś chciałem kupić Sigmę 2,8/180 APO macro z lat 90-tych.

- rbit9n
- Ribitibi
wygląda na duży.
https://www.alpa.ch/_files/apo-makro-pl ... 20mm_e.pdf
i ciężki, piszą, że waży 800g.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Piermandolisz, musi ważyć bo inaczy musiał by być z C4.
- wuzet
- Kontakt: