Places

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: Places

Post autor: zdyboo »

aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 10:05 A byłeś na Islandii?
Nie byłeś, ostatni z krajów nordyckich, który został mi do zaliczenia. Raz nawet była okazja, ale za szybko po powrocie z poprzedniego wyjazdu.
Zresztą może nawet lepiej, że nie pojechałem bo jak się potem zapytałem kumpla jak było, to odpowiedział, że pizgało.

Kraj, który najmilej wspominam, a który mnie zaskoczył pod wieloma względami to Bośnia i Hercegowina. Wypalone wojną wioski naprawdę robią przygnębiające wrażenie, ale ludzie złoto. Nigdzie nie spotkałem się z taką otwartością i życzliwością obcych ludzi.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

wpk pisze: 07 lis 2020, 15:04I szlafmycą.
sam jesteś szlafmyca i monokl :mrgreen:

aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 15:05 i gulaszem znokautuje
szkoda mi gulaszu, zresztą część jusz zjadłem :mrgreen:
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

zdyboo pisze: 07 lis 2020, 15:33
aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 10:05 A byłeś na Islandii?
Nie byłeś, ostatni z krajów nordyckich, który został mi do zaliczenia. Raz nawet była okazja, ale za szybko po powrocie z poprzedniego wyjazdu.
Zresztą może nawet lepiej, że nie pojechałem bo jak się potem zapytałem kumpla jak było, to odpowiedział, że pizgało.

Kraj, który najmilej wspominam, a który mnie zaskoczył pod wieloma względami to Bośnia i Hercegowina. Wypalone wojną wioski naprawdę robią przygnębiające wrażenie, ale ludzie złoto. Nigdzie nie spotkałem się z taką otwartością i życzliwością obcych ludzi.
No moje serce póki co jest wypełnione Tajlandią.
Byłam dwa razy w Bośni i Herce. Faktycznie ślady kul i w ogóle wojny są namacalne. Ludzie tak ciężko doświadczeni, tak cudownie ciepli. Na pewno czytałeś W.Tochmana Jakbyś kamień jadła. Mrożący ale doskonały reportaż.
No właśnie może kolega Abiszagi podpowie w jakim okresie najlepiej jechać żeby nie umarznąć totalnie.

Dodano po 22 strzałach znikąd:
nordenvind pisze: 07 lis 2020, 15:39
wpk pisze: 07 lis 2020, 15:04I szlafmycą.
sam jesteś szlafmyca i monokl :mrgreen:

aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 15:05 i gulaszem znokautuje
szkoda mi gulaszu, zresztą część jusz zjadłem :mrgreen:
Typowy pańczur :D
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

zdyboo pisze: 07 lis 2020, 15:33Kraj, który najmilej wspominam, a który mnie zaskoczył pod wieloma względami to Bośnia i Hercegowina. Wypalone wojną wioski naprawdę robią przygnębiające wrażenie, ale ludzie złoto. Nigdzie nie spotkałem się z taką otwartością i życzliwością obcych ludzi.
No fajnie, to pozytyw, i w ogóle...
Tylko jak się to ma do ich całkiem niedawnego wzajemnego wyrzynania się z powodu tak zwanej religii?
nordenvind

aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 15:54
Typowy panczur to zdaje się wysysa szpik z kości na surowo :mrgreen:
zdyboo

aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 15:54Na pewno czytałeś W.Tochmana Jakbyś kamień jadła. Mrożący ale doskonały reportaż.
Nie czytałem, ja raczej w repo nie gustuję. Natomiast przewodnik puszczał nam w autokarze "Pamiętnik pisany później" Andrzeja Stasiuka. Chyba nawet udało się w całości wysłuchać. Vranac faktycznie dobry.
wpk pisze: 07 lis 2020, 16:03Tylko jak się to ma do ich całkiem niedawnego wzajemnego wyrzynania się z powodu tak zwanej religii?
Nie wiem, ale obok tych co się wyrzynają są też zwykli ludzie, którzy po prostu chcą przeżyć. W Mostarze już było normalnie, w sensie miejsko, tłoczno i turystycznie. Zwłaszcza, że byliśmy tam akurat w Boże Ciało. Nawet taksówkarz przewiózł nas trasą turystyczną przy powrocie do hotelu. Jednak przy ogólnej taniości w tym kraju, nie robiło to żadnej różnicy.
Ta otwartość to raczej na prowincji i w małych miastach.
Bośnia i Hercegowina ma tego pecha, że tam nadal mieszkają trzy grupy etniczne, wyznające trzy różne religie. Na ogólnej fali zmian w Europie na początku lat 90 zeszłego wieku ktoś to postanowił wykorzystać dla własnych korzyści. Położenie Polski pomiędzy Niemcami, a Rosją też nie jest najszczęśliwsze. Czechosłowację też podzielili politycy mimo sprzeciwu społeczeństwa.
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

nordenvind pisze: 07 lis 2020, 16:25
aisoglaM pisze: 07 lis 2020, 15:54
Typowy panczur to zdaje się wysysa szpik z kości na surowo :mrgreen:
Nie to jakiś metal na pewno. Zgubiłam się już który :) Pańczur nie dzieli się jedzeniem, bo nie wiadomo kiedy znowu coś zje :D

Dodano po 3 minutach 38 strzałach znikąd:
wpk pisze: 07 lis 2020, 16:03
zdyboo pisze: 07 lis 2020, 15:33Kraj, który najmilej wspominam, a który mnie zaskoczył pod wieloma względami to Bośnia i Hercegowina. Wypalone wojną wioski naprawdę robią przygnębiające wrażenie, ale ludzie złoto. Nigdzie nie spotkałem się z taką otwartością i życzliwością obcych ludzi.
No fajnie, to pozytyw, i w ogóle...
Tylko jak się to ma do ich całkiem niedawnego wzajemnego wyrzynania się z powodu tak zwanej religii?
Zwykli ludzie nie mają nic do powiedzenia. Zamieszali w garncu wyznań żeby brat zabijał brata. My też to znamy. Nawet teraz to się dzieje. Religia każda to zło największe. Strach prowokuje niestety do działań i zachowań, które nigdy by nie powstały w normalnych okolicznościach.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

W tym przypadku nie strach, lecz urojone przekonanie o własnej wyższości, które uświęca środki.
nordenvind

zdyboo pisze: 07 lis 2020, 15:33 ale ludzie złoto. Nigdzie nie spotkałem się z taką otwartością i życzliwością obcych ludzi.
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
zdyboo

Kurwa, Grzesiek, bling, bling, serio?

ODPOWIEDZ