Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
cz4rnuch

Re: Stream of consciousness

Post autor: cz4rnuch »

Obrazek

Dodano po 1 minucie 8 strzałach znikąd:
Obrazek
cz4rnuch

Obrazek

Dodano po 2 minutach 44 strzałach znikąd:
Obrazek
cz4rnuch

Obrazek
puch24

Post autor: puch24 »

Autor postu na FB: Jim Sollows:

"I mentor some people wanting to learn film photography. My participants are entirely 20-35 age, most of which grew up with digital. Today I met with a young fellow (23) very eager to learn to shoot film. He had a camera that someone had given him and he had purchased a couple rolls of film for the session. Prior to taking him on a photowalk I checked the camera over, explained the basic functions and lastly showed him how to load and unload the film. He looked somewhat perplexed and asked ... "Ok so once that is done I don't understand how I connect the film canister to my computer to download the photos?" ... I almost passed coffee through my nose!"

Jestem maniakiem kaset magnetofonowych. Na "naszych" grupach na FB co jakiś czas pojawiają się filmiki z nawet wcale nie tak bardzo młodymi (nawet ~20) ludźmi, którzy walczą, nie mogąc sobie poradzić nawet z otwarciem pudełka z kasetą, nie mówiąc już o włożeniu jej do magnetofonu czy walkmana i uruchomieniu.
cz4rnuch

Za to do gęby potrafią se włożyć łyżkę stołową cynamonu. I pokemona też pewnie szybciej od Ciebie znajdą.
puch24

Post autor: puch24 »

To prawda, ale, z drugiej strony, my też pewnie mielibyśmy problemy z obsługą rozmaitych urządzeń, czy innymi czynnościami, oczywistymi dla naszych dziadków czy pradziadków. Myślę o takich rzeczach, jak np. lampa naftowa, rozmaite urządzenia rolnicze. Większość z nas ma zapewne prawo jazdy, ale też większość miałaby problem z niesynchronizowaną skrzynią biegów, jaką można było znaleźć choćby w Syrenie do modelu 103 włącznie. Nie mówiąc już o tym, że spora część nie poradziłaby sobie z obsługą codzienną aut z lat 40 i 50, które często wymagały intensywnej codziennej obsługi: smarowania, dociągania śrub, różnych regulacji, itd., itp. Niedawno miałem okazję zapoznać się z listą czynności, jakie powinien wykonywać kierowca Warszawy z lat 50 w okresie docierania - i nie wiem, czy nie przeszłaby mi ochota do jeżdżenia!
A już na pewno nie poradzilibyśmy sobie nawet z uruchomieniem pojazdu z lat 20, nie mówiąc o normalnej jeździe czy skomplikowanej codziennej obsłudze.
Dzisiaj śmieją się, że w USA ręczna skrzynia biegów jest najlepszym zabezpieczeniem przed kradzieżą przez millenialsów. Nawet krąży takie zdjęcie:

Obrazek

a także historyjka o tym, że jacyś nastolatkowie spróbowali carjackingu na jakiejś starszej pani, ale pech (dla nich) chciał, że była to Kia z ręczną przekładnią, i nie potrafili nią odjechać.
Więc trzeba uważać z takimi sądami, bo nasi dziadkowie mogą się tak samo podśmiewać z nas. Tyle, że w naszym przypadku potrzeba było trochę więcej czasu. Obecnie mija 10 lat, i już wszystko się zmienia.
Poza tym, ci nastolatkowie, z których się nabijamy, niedługo będą się z nas nabijać, gdy nie będziemy mogli sobie poradzić z obsługą jakichś najnowszych urządzeń, które nas już przerosną. Już teraz pewnie to robią w wielu przypadkach. Znam trochę osób w moim wieku i nawet młodszych, które nie radzą sobie z obsługą komputera PC czy smartfona.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

mam lepiej, bo mam wsteczny w lewo i do przodu :D

Dodano po 1 minucie 44 strzałach znikąd:
a we filmie "the mule" jeden cz4rny nie wiedział jak zmienić koło w priapusie i szukał na goglach, ino nie miał zasięgu na preriach Arizony.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A ja noszę w kieszeni scyzoryk. A nawet dwa.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

phi
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Piotrusiu, siekierka mi się w kieszeni pięćsetjedynek nie mieści.
ODPOWIEDZ