Rowerowe dyr-dymały

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Rowerowe dyr-dymały

Post autor: puch24 »

Wyczytałem, że dziś mija dokładnie 700 dni (!) budowy 1-kilometrowego (!) odcinka drogi dla rowerów wzdłuż mojej ulicy, właśnie m.in. pod moim domem. Opóźnienie wynosi już 450 dni i oczywiście zwiększy się, bo do końca został jeszcze kawałek niemal w ogóle nie ruszony, a na pozostałym odcinku jest jeszcze sporo różnych nieskończonych prac. Pieprzyli się z tym w nieskończoność, porozbierali chodniki, ludzie nie mieli jak chodzić, na pewien czas zamykano wyjazdy z ulic poprzecznych na główną, a ostatecznie wyłożono je kostką brukową tak luźno, że po paru dniach jeżdżenia po niej samochodami kostki zaczęły wypadać. Wykonawstwo więc leży i kwiczy.
Ale oficjalnie powodem tak wielkiego opóźnienia są błędy projektu.
Co, jak się okazuje, jest, w połączeniu z kiepskim wykonawstwem, zupełnie typowe dla wszystkich przedsięwzięć drogowych w Łodzi.
Wielka przebudowa al. Rydza-Śmigłego, bardzo uciążliwa i trwająca od dwóch lat, miała zakończyć się w lipcu - sierpniu b.r. Jak dotąd, wykonano 1/3 prac (!), i prawdopodobnie to opóźnienie spowoduje utratę funduszy unijnych na ten cel. A opóźnienie spowodowane jest niczym innym, jak błędami w projekcie, popełnionymi jeszcze na etapie rozeznania i planowania, gdzie nie uwzględniono warunków terenowych, o których z grubsza wiedział każdy Łodzianin, tylko nie projektanci...
Rynce opadywują.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A bo za dużo czytasz. ;)
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Projektowanie DDRów to jest temat rzeka. Rzeka gówna niestety.
Ostatnio jak był Jasiek z Anią na rowerach i żeśmy objechali niemal cały Wrocław, to bardzo im się podobało, chwalili wrocławskie ścieżki. I ogólnie jest lepiej, zwłaszcza jak się popatrzy w przeszłość. Na samym początku budowania DDR w Polsce, Wrocław szybko wysunął się na prowadzenie, dzięki wiaderku z farbą i pędzlowi. Duża część dróg została "zbudowana" przez podzielenie chodnika pasem białej farby i wymalowaniu rowerów na jednej z części. Niektóre takie DDRy straszą do dziś. Na przykład wzdłuż najszerszej ulicy Wrocławia, czyli Legnickiej. DDR łącząca rynek z zachodem Wrocławia, gdzie są największe sypialnie miasta. Mam też taki DDR na osiedlu.
W 2004 oddali do ruchu Most Millenijny, wtedy najdalej wysuniętą na zachód przeprawę znajdującą się w granicach miasta. Część dopiero wtedy planowanej obwodnicy śródmiejskiej. Przeprawa bardzo potrzebna. Skrócił mi na przykład drogę do pracy. Po obu stronach jezdni wybudowali ciągi pieszo-rowerowe, część dla rowerów jest jednak za wąska, brakuje może pół metra i w związku z tym zrobili je jednokierunkowe, ale oczywiście zamiast oznakować zakazami wjazdu pod prąd to olali temat i ludzie jeżdżą pod prąd spychając tych prawidłowo jeżdżących. Jakby nie można było tych dróg nieco szerszych zrobić.
Projektantów DDRów to mam wrażenie wybierają grając w salonowca, marynarza lub ciągnąc zapałki i tak powstają DDRy do nikąd, kończące się murem itp. Przejazdy z krawężnikami po kilka centymetrów i ogólnie można się nieraz bardzo negatywnie zaskoczyć. Jedziesz pasem rowerowym po jezdni, co jest o tyle dobre, że takich pasów nie wybierają rodzice z progeniturą, zatem można pocinać i nagle wjeżdżasz na tak dziurawy chodnik przerobiony na DDR, że mało się rower nie rozpadnie.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Bo to może dla rowerowych SUVów, czyli SUBów?
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Ostatnio jechałem tam swoim SUVem czyli gravelem i nie, raczej nie. To jest droga dla terenówek, jak raz przeturlałem się tam MTB, to faktycznie było spoko, ale zawieszenie w moim MTB wybiera nawet wycieczki przedszkolaków, zatem dziwnym nie było, że spoko.
puch24

wpk pisze: 24 lip 2020, 18:58 A bo za dużo czytasz. ;)
Przede wszystkim widzę. Od 700 dni. Tylko nie liczyłem tych dni.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

puch24 pisze: 24 lip 2020, 21:53 Przede wszystkim widzę.
Sobie na pohybel.
By być szczęśliwym, trzeba żyć jak suweren:

Straszne mieszkania. W strasznych mieszkaniach
Strasznie mieszkają straszni mieszczanie.
Pleśnią i kopciem pełznie po ścianach
Zgroza zimowa, ciemne konanie.

Od rana bełkot. Bełkocą, bredzą,
Że deszcz, że drogo, że to, że tamto.
Trochę pochodzą, trochę posiedzą,
I wszystko widmo. I wszystko fantom.

Sprawdzą godzinę, sprawdzą kieszenie,
Krawacik musną, klapy obciągną
I godnym krokiem z mieszkań - na ziemię,
Taką wiadomą, taką okrągłą.

I oto idą, zapięci szczelnie,
Patrzą na prawo, patrzą na lewo.
A patrząc - widzą wszystko oddzielnie
Że dom... że Stasiek... że koń... że drzewo...

Jak ciasto biorą gazety w palce
I żują, żują na papkę pulchną,
Aż papierowym wzdęte zakalcem,
Wypchane głowy grubo im puchną.

I znowu mówią, że Ford... że kino...
Że Bóg... że Rosja... radio, sport, wojna...
Warstwami rośnie brednia potworna,
I w dżungli zdarzeń widmami płyną.

Głowę rozdętą i coraz cięższą
Ku wieczorowi ślepo zwieszają.
Pod łóżka włażą, złodzieja węszą,
Łbem o nocniki chłodne trącając.

I znowu sprawdzą kieszonki, kwitki,
Spodnie na tyłkach zacerowane,
Własność wielebną, święte nabytki,
Swoje, wyłączne, zapracowane.

Potem się modlą: "od nagłej śmierci...
...od wojny... głodu... odpoczywanie"
I zasypiają z mordą na piersi
W strasznych mieszkaniach straszni mieszczanie.
sandor

Post autor: sandor »

Rower to rower, a nie jakaś rakieta kosmiczna - jak to przedstawia Zdyboo /jak Cie lubię chłopie/. Te wszystkie proporcje, odpowietrzenia, hamulcy, prowadzi się tak, prowadzi się siak, nadsterowny, podsterowny, no bez jaj, to nie prom kosmiczny, ani Mercedes S.
puch24

Tak, tak, Wojtku, masz rację.
Straszny mieszczanin.
sandor

Post autor: sandor »

a czemu straszny? To weź pieluchy zmieniaj i karmij bobasa, zobaczysz jaka to nauka...

Dodano po 36 strzałach znikąd:
A sorry, to do Wojtka było.
ODPOWIEDZ