Dywagacje o zakupie A7
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Dywagacje o zakupie A7
No. Tylko, że Ja zdjęć nie umiem robić, nie wiem nawet, jaki aparat do ślubu, więc i w politykę się nie pcham. A Ahabem jestem tylko z Photoshopa, bo taki jeden se jaja ze mnie zrobił.
- Owain
- Nasz Czelnik
Aha.... A! O! Serio?! O kurde... Takie jaja?! Dyć to cudeńko! łaaał.... Dzięki!!wpk pisze: Sebastian, mamy aparat cyfrowy, tak? Mamy ustawione ISO, aparat wylicza czas, przysłonę lub jedno i drugie w zależności od trybu automatyki. I przestawienie ISO nie zmienia ekspozycji, lecz skutkuje równoczesną zmianą reszty - czasu i/lub przysłony. Na matrycę wpada tyle samo fotonów, bo tyle zmierzył światłomierz i wyliczył komputer. Ale jeśli chcemy prześwietlić lub niedoświetlić - żeby było ciemniej lub jaśniej, niż chce automatyka - kręcimy korektą ekspozycji. I dlatego jest ważne, by to pokrętło było "na wierzchu".
Ufff...
Ja pierdolę!! Następny tłumaczy. No to ja już nic nie piszę, widać szatan mi język pomieszał a łeb kołowaty, bo się jednak dogadać nie możemy.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Hujowa pogoda.
- Owain
- Nasz Czelnik
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A korekta ISO jest wyprowadzona np. na kółko, więc sobie jaja robisz od początku.
- Owain
- Nasz Czelnik
No dobra. Mamy se tryb M. Mamy se trzy kółka. I nagle, wyobraźmy sobie, że zamiast kółka z korekcją ekspozycji mam kółko od ISO. Z pozycją auto ale i z całą resztą od 50 do 12500. Czas, przysłona, ISO - ustawione na sztywno. Chcę jaśniej lub ciemniej, manipuluję sobie np. czasem. A dodatkowo mam wygodną zmianę ISO. Czy takie rozwiązanie byłoby gorsze od słoneczko-chmureczkowej korekcji ekspozycji?
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Jeśli ISO można faktycznie wyciągnąć na kółko korekcji ekspozycji, to faktycznie jestem baran i cipa nie czytająca instrukcji.wpk pisze:A korekta ISO jest wyprowadzona np. na kółko, więc sobie jaja robisz od początku.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Policz sobie, ile działek musiałoby mieć takie kółko w stosunku do obecnego kółka korekty Ev. Przy pełnym zakresie czułości.
Poza tym piszemy od początku o trybach auto, bo o manualu już Ci wcześniej napisano, że wtedy jeden Jezus, czym Ev skorygujesz.
PS Nie na kółko korekty, lecz na to z tyłu.
Poza tym piszemy od początku o trybach auto, bo o manualu już Ci wcześniej napisano, że wtedy jeden Jezus, czym Ev skorygujesz.
PS Nie na kółko korekty, lecz na to z tyłu.
- Owain
- Nasz Czelnik
No może to wszystko faktycznie przez to, że Wy doświadczeni i przyzwyczajeni do pewnych rozwiązań, pewnie wszystkie foty robicie na założonym ISO. Ja prostaczek, głównie na auto-iso, ale chcę czasem zrobić na iso zadanym, no to muszę klikać w to kółko z przodu - w jego prawą część i kręcić. Owszem, można ISO wyciągnąć na to ono samo kółko, ale ono tak lata, że już sobie nieraz przypadkiem przestawiłem. Dlatego wolałbym na kółku takim jak korekcja ekspozycji, niekoniecznie z zaznaczonymi podziałkami, bo takich zaznaczeń nie mam też przecież przy kółkach czasu i przysłony. Ale widać korekcja ekspozycji jest ważnym ahabskim narzędziem, bo można ją wyciągnąć nawet dodatkowo na kółko czasu lub przysłony.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A w ogóle, to:
- Przepraszam, czy tu biją?
Albo:
- Przepraszam, czy to Nikoniarze?
- Przepraszam, czy tu biją?
Albo:
- Przepraszam, czy to Nikoniarze?
Możesz ustawić sobie ISO pod dowolny przycisk funkcyjny np: C1 i regulować jego wartość pokrętłem