Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
A w ogóle to weź se pan kup Leikę M10. Oprócz paru innych fajnych rzeczy ma ona też takie fantastyczne pokrętło do ISO, że raz na zawsze skończą się Twoje problemy. 

- Owain
- Nasz Czelnik
O widzisz, nie wiedziałemJacekB pisze:A w ogóle to weź se pan kup Leikę M10. Oprócz paru innych fajnych rzeczy ma ona też takie fantastyczne pokrętło do ISO, że raz na zawsze skończą się Twoje problemy.

Sowy nie są tym, czym się wydają...
A widzisz!
Okazuje się, że Sepankup to też jest skuteczny lek na wszystko. Najlepiej działa brany razem z Niepierdolem.
W dodatku w M10 nie ma możliwości, żeby to ISO się przestawiło przypadkiem albo samo. Działa podobnie jak pokrętło powrotnego przewijania filmu w M3 i M2. Najpierw trzeba wyciągnąć do góry, żeby móc kręcić. Byłem, macałem, wiem. Woytek może wytłumaczyć szczegółowo, gdyby była taka potrzeba, bo on się na tym zna bez macania.
Okazuje się, że Sepankup to też jest skuteczny lek na wszystko. Najlepiej działa brany razem z Niepierdolem.

W dodatku w M10 nie ma możliwości, żeby to ISO się przestawiło przypadkiem albo samo. Działa podobnie jak pokrętło powrotnego przewijania filmu w M3 i M2. Najpierw trzeba wyciągnąć do góry, żeby móc kręcić. Byłem, macałem, wiem. Woytek może wytłumaczyć szczegółowo, gdyby była taka potrzeba, bo on się na tym zna bez macania.

- Owain
- Nasz Czelnik
Jak miałem przyjemność poobcować z wpk i jego lajkami, to pamiętam tylko jedno - ciężkie jak szlag! 

E tam, po prostu porządna germańska robota, solidne i stabilne.
Jak se pomyślę, że miałbym targać takie kloce jak na przykład te Sigmy Art doczepione do cyfrzanek lustrowych, to dopiero mnie powala. Moje M3 (i w ogóle wszystkie M, nawet te grube 240/262) to przy nich malutkie zgrabne kompakciki, które aż się chce wziąć do ręki.
Jak se pomyślę, że miałbym targać takie kloce jak na przykład te Sigmy Art doczepione do cyfrzanek lustrowych, to dopiero mnie powala. Moje M3 (i w ogóle wszystkie M, nawet te grube 240/262) to przy nich malutkie zgrabne kompakciki, które aż się chce wziąć do ręki.

- rbit9n
- Ribitibi
niby tak, ale imaginuj sobie, że tak to wyglądało w OM-3Ti, pełni mechanicznym aparacie, bez trybu AUTO:Ligo pisze:Nie bardzo wiem, co ma ISO do korekcji ekspozycji. Chyba tyle, że kiedyś w starych aparatach czasem były razem na jednym kółku . Ale dziś to tak nie robi, bo już nie ma stałej czułości filmu. Kiedy fotografuje się w manualu, to wiadomo, wszystko ręcznie i korekcja nie ma zastosowania. Ręcznie, czyli na sztywno czułość, czas i przysłona. Jak se ustawisz, tak se masz.Owain pisze:Ja pierdykam. Przeca ja wiem co łono robi i jak. Pytam tylko po co ono, jaką wygodę przedkłada nad regulację ISO.

a dlaczego tak? otóż kiedy potrzebowałeś prześwietlić lub niedoświetlić, wprowadzałeś korektę co powodowało pojawienie się znaku +/- w wizjerze. gdybyś zmienił czułość filmu, mógłbyś potem o tym zapomnieć i byłby klops. poza tym korekcja ma skok o 1/3EV, także tego.
jak wyżej. zmienisz czułość filmu/matrycy i huj, zapomnisz o tym i będziesz robił nie tak jak chciałeś, a wprowadzisz korekcję ekspozycji i co? i ciągle Ci będzie świecić w ryj, niczym koliber 44, że plus i minus to jedyne co widzę.Owain pisze:No dobra. Mamy se tryb M. Mamy se trzy kółka. I nagle, wyobraźmy sobie, że zamiast kółka z korekcją ekspozycji mam kółko od ISO. Z pozycją auto ale i z całą resztą od 50 do 12500. Czas, przysłona, ISO - ustawione na sztywno. Chcę jaśniej lub ciemniej, manipuluję sobie np. czasem. A dodatkowo mam wygodną zmianę ISO. Czy takie rozwiązanie byłoby gorsze od słoneczko-chmureczkowej korekcji ekspozycji?
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:Jeśli ISO można faktycznie wyciągnąć na kółko korekcji ekspozycji, to faktycznie jestem baran i cipa nie czytająca instrukcji.wpk pisze:A korekta ISO jest wyprowadzona np. na kółko, więc sobie jaja robisz od początku.
dokladnie. już taka minolta dynax 5 (na film) miała czułość od 6 do 12600 ASA. dobra, dajemy kółko. to gdzie upchnąć kółko od innych nastaw? hę?wpk pisze:Policz sobie, ile działek musiałoby mieć takie kółko w stosunku do obecnego kółka korekty Ev. Przy pełnym zakresie czułości.
Poza tym piszemy od początku o trybach auto, bo o manualu już Ci wcześniej napisano, że wtedy jeden Jezus, czym Ev skorygujesz.
PS Nie na kółko korekty, lecz na to z tyłu.
my mistake, kup sobie Feiningera.rbit9n pisze:znalazłem jakąś instrukcję do a7ii i faktycznie Laakonicznie opisane są możliwości tego pokrętła. wiesz co Owin? kup sobie Solfa.
Cyprian to podstawa, ale ja zacząłem od Benno Wundshammer'a. potem własnie Cyprian, Solf i Teicher. a na końcu zupełnie Feininger. ten jest dobry, o wiele bardziej praktyczny od Cypriana. http://allegro.pl/nauka-o-fotografii-an ... 61751.htmlpuch24 pisze:Ja np. jako jedną z pierwszych książek przeczytałem "biblię" Tadeusza Cypriana "Fotografia - technika i technologia", wydanie z 1962 roku chyba... Oczywiście wiele zawartych tam informacji ma teraz znaczenie zupełnie historyczne, ale same podstawy, takie jak podstawy optyki, działanie migawki czy przysłony, nie zmieniły się przez ten czas. Zmienił się materiał i zmieniły się wszelkie automatyki, ale podstawy konstrukcji aparatów nadal są takie same.
Dodano po 16 minutach 59 sekundach:
w każdym razie gdyby nie lenistwo, ludzie nadal by liczyli w ściemni czas naświetlania na słonie, a tak proszę, kupują sobie zegary RH £300 za sztukę. tudzież inne światłomierze ściemniowe.
Dodano po 18 sekundach:
http://www.rhdesigns.co.uk/darkroom/index.html
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Sebowixie,
Czy chcesz przez to wszystko powiedzieć, że nurtuje Cię to, dlaczego na aparacie nie ma oddzielnego kółeczka do nastawiania ISO, bo wolałbyś mieć takie zamiast korekcji ekspozycji +/- ?
Bo uważasz, że pokrętło do ustawiania ISO bardziej by Ci się przydało, niż korekta ekspozycji?
Czy chcesz przez to wszystko powiedzieć, że nurtuje Cię to, dlaczego na aparacie nie ma oddzielnego kółeczka do nastawiania ISO, bo wolałbyś mieć takie zamiast korekcji ekspozycji +/- ?
Bo uważasz, że pokrętło do ustawiania ISO bardziej by Ci się przydało, niż korekta ekspozycji?
Ja już próbowałem...

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Korygować?Ligo pisze:Ja już próbowałem...
- Owain
- Nasz Czelnik
Prawie dokładnie tak, Mój Drogi Pocieju, z tym małym dodateczkiem, że chciałem zarzucić temacik, czy nie uważacie podobnie.puch24 pisze:Sebowixie,

Dodano po 5 minutach 46 sekundach:
Ligo, a Tyś nabył A7II?