Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: puch24 »

Też mi wielkie zaskoczenie, że Sony jest odrobinkę szerszy od Zeissa... Wiadomo, że podawane ogniskowe to wartości nominalne, czasem trochę odbiegające od faktycznej. A jeśli obiektyw ma IF, to ogniskowa skraca się przy ostrzeniu, więc i kąt widzenia powiększa się.
Tom4sz

Post autor: Tom4sz »

A gdyby ktoś chciał się pobawić puszką Sony przed zakupem, to właśnie została uruchomiona wypożyczalnia: https://scentre.pl/shop/wypozyczalnia
Ligo

Post autor: Ligo »

Zastanawiam się, kiedy będzie normalnie, czyli sklep przesyła aparat, a klient ma prawo go wypróbować w okresie do 30 dni, wykonując nie więcej, jak np. 200 zdjęć.
Tom4sz

Post autor: Tom4sz »

Ligo, w Polsce?
Ligo

No tak, zastanawiam się, kiedy będzie normalnie w Polsce?
Bo niby dlaczego ma nie być nigdy?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

"No Country for Old Men"...
Ligo

Jesteśmy młodzi.:-D
Objaśnijcie mnie proszę, jak ta sprawa wygląda na Wyspach, u Niemców, albo na przykład w Norwegii.
cz4rnuch

Re: RE: Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: cz4rnuch »

Ligo pisze:No tak, zastanawiam się, kiedy będzie normalnie w Polsce?
Bo niby dlaczego ma nie być nigdy?
Kilka dni temu spotkałem w samolotu pana Kuźniara, który zasłynął w necie z niezwykle cennych rad dla Polaków kupujących w Stanach. Skoro tak zachowują się nasze gwiazdy szołbizu-celebryci to czego wymagać od reszty. Z zaproszenia na kofi chętnie bym skorzystał, ale powstrzymuje mnie te 160 zielonych wpisowego. Cała nadzieja w Trumpie.
puch24

Post autor: puch24 »

To prawda. Przy tamtej okazji w ogóle pierwszy raz usłyszałem o p. Kuźniarze, którego wcześniej nie kojarzyłem, bo nie śledzę celebryckiego życia. I pan Kuźniar ma po tym u mnie przerąbane raz na zawsze, mimo tego, że czasem gada całkiem do rzeczy. Ale gdy tylko słyszę/widzę to nazwisko, od razu myślę o tamtej "wiosze", której narobił. No, niestety, niektórym słoma z butów wyłazi i zawsze będzie wyłazić, i nic tego nie zmieni, żaden status celebrycki.

Pamiętam, gdy w latach 80-tych w pewnym momencie zmieniły się przepisy, i pozwalały na zwrot towaru do sklepu w ciągu trzech dni. Panie w sklepach Foto-Optyki mówiły, że od razu zrobił się masowy proceder "wypożyczania" Zenitów TTL na weekend, jak ktoś miał w rodzinie ślub, chrzciny albo komunię: w piątek kupował aparat, w sobotę albo niedzielę szedł zrobić zdjęcia, a w poniedziałek oddawał aparat do sklepu.

Myślę, że u nas jeszcze długo nie będzie można swobodnie zwrócić kupionego w sklepie sprzętu, zwłaszcza, że potem taki zwrócony sprzęt trafia z powrotem na półki sklepowe jako fabrycznie nowy i nieużywany (np. w MediaMarkt).
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

To kwestia marży i obrotu. Albo masz dużą marżę i możesz dużo obniżyć na taki sprzęt potestowy, albo duży obrót, że i tak ogólnie wyjdziesz na swoje nawet, jeśli w/w sprzęt sprzedasz poniżej kosztów. Albo jedno i drugie.
Małe, lokalne firmy są w tym przypadku w ciemnej dupie.
ODPOWIEDZ