Matówki K3 (ani B3 czy E3) nigdy nie miałem, mam tylko zwykłe i serii 2.
Na to, że w nowoczesnych lustrzankach cyfrowych kiepsko się ostrzy na standardowych matówkach skarżą się prawie wszyscy. W pogoni za rozjaśnianiem matówek producenci zagubili ich podstawową funkcję, czyli możliwość ustawiania ostrości. A to, niestety, przeważnie prowadzi w przeciwnych kierunkach. Poza tym, te nowoczesne matówki nie rozpraszają światła normalnie, jak tradycyjna matówka, tylko, dzięki specjalnej obróbce powierzchni, działają jak superdrobne mikrorastry, rozbijając obraz w dziwny, specyficzny sposób, właśnie podobny do mikrorastra. Nieostrość obrazu na matówce nijak ma się do prawdziwej nieostrości zdjęcia, a w dodatku trudno uchwycić moment ostrości - producenci założyli, że detektor AF wystarczy, nawet przy ręcznym ustawianiu ostrości, "na zieloną kropkę".
Dodano po 36 minutach 33 strzałach znikąd:
Tu: https://www.35mmc.com/20/09/2019/nikon-f-301-n2000/
znalazłem ciekawą wzmiankę:
"A contemporaneous magazine preview stated that, “This is also the world premier of a patented Brite View screen whose large, central split-image focusing prisms are multifaceted to maximize focusing accuracy, while minimizing – or perhaps completely eliminating – the annoyance of finder blackout at smaller lens apertures.” I tested this claim by mounting my 200mm f/4 AI Nikkor to my FM2, F3 and the Nikon F-301. Sure enough, at certain angles the central split-image rangefinder blacked out on the FM2 and F3. I could not, however, induce complete blackout on the F-301. At most, one half of the rangefinder image would go a bit grey but was still usable. That’s impressive. This may be the brightest focusing screen on any manual-focus Nikon."
Dodano po 21 minutach 25 strzałach znikąd:
Qśva, myślałem, że mam gdzieś skan prospektu F-301, ale chyba nie mam. Mam gdzieś papierowe, dwa, może nawet trzy, tylko nie wiem gdzie.