Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vid3
Posty: 8555
Rejestracja: 07.2017
Lokalizacja: Miasto robotnicze
Kontakt:

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2651

Post autor: vid3 »

W powyższym się nie wypowiem.
Stopień skomplikowania rzeczy prostych przez różne dziwne instytucje jest ciekawy ale już mi obrzydł.

Natomiast mam taką ciekawostkę (li tylko, nic ponad to):

Obrazek
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik
Posty: 14705
Rejestracja: 11.2016

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2652

Post autor: Owain »

Bardzo Wam dziękuję - jak zwykle - za cenne rady...
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
danz1ger
Posty: 5551
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2653

Post autor: danz1ger »

Nie używałem nigdy Imgura. Zawsze Image Shack, z którym nie małem takich problemów. Czy ustawiasz w kompie Restore Point? Powrót do ustawień sprzed problemu pomaga, chyba, że miałeś tak "od zawsze". Poza tym regularne aktualizowanie systemu i używanych aplikacji również pomaga. Więcej nie podpowiem, bo jak coś z kompem nie bangla to szukam odpowiedzi na jenternecie.
Black & White is All Right!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38772
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2654

Post autor: wpk »

Owain pisze: 25 lis 2023, 07:30 Pany, pomóżcie. Jak pisałem od kilku tygodni nie chodził mi imgur na kompie, tj. na chromie bo na obu kompach. Czyszczenie historii i cookisów nie pomagało. Dziś zresetowałem chrome, cokolwiek to znaczy i pomogło. Ale mam problem innego typu. Loguję się do strony orange, bo tam matce doładowuje internet na kartę. No i wyskakuje mi na domowym kompie że błąd strony, nie mam uprawnień etc. Wyskakuje na chromie i edgu, ale na komórce działa, albo jak z komórki zrobię router to też działa na kompie. Jakby mi się założył ban na stronę orange na mój router, DNS czy coś. Jak to rozwiązać?
A przez co się łączysz domowym kompem z netem?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik
Posty: 14705
Rejestracja: 11.2016

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2655

Post autor: Owain »

wpk pisze: 25 lis 2023, 12:17
Owain pisze: 25 lis 2023, 07:30 Pany, pomóżcie. Jak pisałem od kilku tygodni nie chodził mi imgur na kompie, tj. na chromie bo na obu kompach. Czyszczenie historii i cookisów nie pomagało. Dziś zresetowałem chrome, cokolwiek to znaczy i pomogło. Ale mam problem innego typu. Loguję się do strony orange, bo tam matce doładowuje internet na kartę. No i wyskakuje mi na domowym kompie że błąd strony, nie mam uprawnień etc. Wyskakuje na chromie i edgu, ale na komórce działa, albo jak z komórki zrobię router to też działa na kompie. Jakby mi się założył ban na stronę orange na mój router, DNS czy coś. Jak to rozwiązać?
A przez co się łączysz domowym kompem z netem?
Przez eter....

A serio. No nie wiem, wczesniej tj. jeszcze z miesiąc czy dwa temu spokojnie się ta strona otwierała. Mam jakiś światłowód od povidera wpięty od lat w ten sam router TP-linka, w lapku faktycznie jakaś ujowa karta wifi, bo własnie narzekali że to najsłabszy element tego lapka (po włączeniu czy hibernacji czekam z minutę na sieć). Może zmienię na inną, bo już po gwarancji lapka. Ale nie wiem czy ona ma wpływ, nic nie zmieniałem w ustawieniach routera.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38772
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2656

Post autor: wpk »

Zobacz, jakie masz IP, zrestartuj router, sprawdź, czy IP dostałeś inne, i ponownie spróbuj tę stronę.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik
Posty: 14705
Rejestracja: 11.2016

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2657

Post autor: Owain »

ok, dzięki, spróbuję
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik
Posty: 14705
Rejestracja: 11.2016

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2658

Post autor: Owain »

Zresetowałem, IP to samo, strona nadal nie wchodit.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik
Posty: 14705
Rejestracja: 11.2016

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2659

Post autor: Owain »

I znów nie mam imgura na chromie, tylko chwile był po rezecie przeglądarki i teraz znów jest. Może to reakcja na adblocka, więc uj.

Ale jeśli chodzi o orange.pl to w każdej przeglądarce to samo:

Obrazek
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
vid3
Posty: 8555
Rejestracja: 07.2017
Lokalizacja: Miasto robotnicze
Kontakt:

Re: Komputrowe dylematy ;)

#2660

Post autor: vid3 »

Pewnie masz IP z innego kontynentu.

Dodano po 45 strzałach znikąd:
https://www.iplocation.net/
ODPOWIEDZ