Jaki zestaw na wakacje
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Jaki zestaw na wakacje
X100 to dno.
Torba dzisiaj przyszła i jest zajefajna, tylko waży 1350gr, ale wytentego insert i zrobiło się 750gr.
Z czego oni to zrobili, fakt jest pancerny i w tej kwestii spełnia swoje zadanie.
Całe szczęście wymieniłem go na 200gr wkład z "starego" Manfrotto messenger.
Z czego oni to zrobili, fakt jest pancerny i w tej kwestii spełnia swoje zadanie.
Całe szczęście wymieniłem go na 200gr wkład z "starego" Manfrotto messenger.
Pytanie głównie do Zdyboo i Cz4rnucha /bo obieżyswiaty./ Jak chronicie przednie soczewki obiektywów w trakcie zwiedzania? Dekielki, filtry uv, czy osłony słoneczne?
tylko i wyłącznie modlitwa
Ja nie obierzyśfiat, ale zwykle jednak zatykam ufałką, ale dobrą, markową, eMCe (Hoya, Hama HTMC, Sigma, Samyang). Nie-eMCe albo jakieś tanie chińskie niby-eMCe mają słabe powłoki i powodują odblaski. Te lepsze też powodują odblaski przy źródle światła w kadrze, więc czasem wykręcam do konkretnych zdjęć np. ostro pod światło). Kiedyś też filtr ochronił mi soczewkę przy bezpośrednim trafieniu - filtr się potłukł, obiektyw ocalał.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Z paintballa?
Ja nie chronię. Zwykle mam osłonę przeciwsłoneczną, ale to też zależy od szkła. W tych najmniejszych jak E20 czy E16 nie używam osłon, żeby nie powiększać zestawu. Filtrów nie używam w ogóle. Ostatnie filtry jakie używałem to barwne na analogu do fotografii w czerni i bieli.
- vid3
- Kontakt:
Tulipana trza zakładać.
Nie tylko od słońca.
Ale od paluchów i innych otarć również chroni.
Nie tylko od słońca.
Ale od paluchów i innych otarć również chroni.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
No tak nie do końca...
U mnie tulipan robi za ochronę a w plecaku dekielek. Ale rozwaliłem tak dwa obiektywy więc w sumie nie wiem czy to dobra strategia.
PS Najlepiej na wycieczki brać tanie obiektywy. Jak zajumają albo gdy zaliczy glebę mniejszy płacz przynajmniej.
PS Najlepiej na wycieczki brać tanie obiektywy. Jak zajumają albo gdy zaliczy glebę mniejszy płacz przynajmniej.