Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: puch24 »

RTFM!
Tom4sz

Post autor: Tom4sz »

puch24 pisze:RTFM!
O to, to! :D
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Czyli nabijanie się z głupszego, mniej doświadczonego kolegi.., Ach, jakie to typowe dla tego forum! :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

No Drogi Sebowixie, nikt za Ciebie obstrukcji insługi nie przeczyta! Mimo najszczerszych chęci.
Gotowiśmy tu Tobie, drogi Prezesie, nieba przychylić, ale, jak w tym dowcipie o Icku, który nie miał szczęścia na loterii: "Icek, ty weź i kup los!!!"
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Ale dalej nie wiem, czym ja głupi, czy nie ja :) Instrukcyje wszystkie czytam, niby rozumiem, ale ja bym to jakoś inaczej rozłożył. A może jednak demokracja nie jest najlepszym systemem? A może nie trzeba mieć kosza na śmieci pod zlewem? A może nie trzeba koniecznie mieć dzieci? A może nie warto zawsze uważać się na najmądrzejszego? A może warto kupić kwiaty bez okazji? A może matowy ekran nie jest lepszy tylko dlatego, że wszyscy tak mówią? A może nie warto jebać francuskich aut, bo wszyscy tak mówią? A może krętełko ekspozycji nie jest aż tak ważne?

Jak się nazywa samica Boga? :)
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze:A czemu ten pan w kuckach?
A w ręku krzesiwo i hubka?
Jak grilla mogę szybko,
Odpalić zapalniczką?

:P

Pewnie wszystko zależy od algorytmu oprogramowania, bo mnie chyba pokryntelko czasem zmniejsza iso a czasem czas, ale pewnie zależy w jakim trybie, muszem obczaić :)
używam krzesiwa bo lubię. a Ty zadajesz pytania niczym właściciel zenita ET: po co mi automatyka? w zenicie też se wszystko ustawię. i to lepiej niż japoński kompiutr.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

No to po co to forum, skoro wszyscy wszystko wiedzą? Piter wie, że klisza i Bronica najlepsze, Tomfoot wie, że Michnik wszystkiemu winien, Metka wie, że jest Bogiem wcielonym, zerojedynkowym, Wpk wie wszystko, owain nie wie nic. Herr X widział wszystkie filmy, a Puch... Puch to wszystko pokryje... Jakakolwiek rozmowa - sensu brak :)
puch24

Owain pisze:Ale dalej nie wiem, czym ja głupi, czy nie ja :) Instrukcyje wszystkie czytam, niby rozumiem, ale ja bym to jakoś inaczej rozłożył. A może jednak demokracja nie jest najlepszym systemem? A może nie trzeba mieć kosza na śmieci pod zlewem? A może nie trzeba koniecznie mieć dzieci? A może nie warto zawsze uważać się na najmądrzejszego? A może warto kupić kwiaty bez okazji? A może matowy ekran nie jest lepszy tylko dlatego, że wszyscy tak mówią? A może nie warto jebać francuskich aut, bo wszyscy tak mówią? A może krętełko ekspozycji nie jest aż tak ważne?

Jak się nazywa samica Boga? :)
Bożyca. Bardziej klasycznie: bogini.

A co do aproposu: jeśli czytasz obstrukcje i nie kumasz po co coś jest, albo inaczej byś to rozłożył, to są dwie możliwości:

- albo brakuje Ci jakiejś wiedzy podstawowej, którą trzeba uzupełnić,
- albo też producent zrobił to bez sensu, a Twoja wrodzona inteligencja Ci to podpowiada nawet jeśli brak Ci jakiejś wiedzy.

Biorąc pod uwagę to, że mówimy o firmie SONY, której zdecydowanie brakuje tradycji fotograficznych i płynącego z nich know-how'u, skłaniałbym się do tej drugiej ewentualności.
Być może wydaje Ci się to bez sensu, bo naprawdę jest zrobione bez sensu...
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze:No to po co to forum, skoro wszyscy wszystko wiedzą? Piter wie, że klisza i Bronica najlepsze, Tomfoot wie, że Michnik wszystkiemu winien, Metka wie, że jest Bogiem wcielonym, zerojedynkowym, Wpk wie wszystko, owain nie wie nic. Herr X widział wszystkie filmy, a Puch... Puch to wszystko pokryje... Jakakolwiek rozmowa - sensu brak :)
to nie tak. w starych aparatach, wszystko jest proste, żony są w domu, a kurwy za płotem. pomijając kwestię kółek takich czy innych, kiedy w lustrzance małoobrazkowej kręciłbyś kołem korekcji ekspozycji, wiedziałbyś, że to zawsze wpłynie na czas otwarcia migawki. ale widziałbyś też, że w aparatach z mechanicznymi nastawami, owo kółko stanowiło jedność z kołem nastaw czułości, czyli zmiana ekspozycji o +1EV to było po prostu przestawienie ze 100/21° na 50/18°. i tak co 1/3EV. a wiesz dlaczego o 1/3EV? bo ta 1/3EV to jest zmiana o 1° DIN. tak czy siak nieważne co się zmienia jak kręcisz, ale ważne jest, jak to wpłynie na ekspozycję. a tak w ogóle, weź sobie kup Solfa, potem go przeczytaj.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Jest jeszcze możliwość trzecia. Bo tak jest modnie i profesjonalnie. Bo fotografy to łase snoby i pozery na brandzlowanie się własnym artzmem albo co najmniej oldschoolem :) Nie znałem bardziej opluwającej się grupy rzemieślników/hobbystów/artystów, niż fotografy. Zum to gówno. Sony to gówno. Szeroki kadr to gówno. Bo tak :)
ODPOWIEDZ