Asahi Super (SMC, S-M-C) Takumar 50mm f1.4
Re: Asahi Super (SMC, S-M-C) Takumar 50mm f1.4
Nikt się z wiedzą nie urodził, Sebastianie, (wyobraź sobie, że ja też nie! ), i nie ma obowiązku jej posiadania. Od tego są takie fora, by jedni drugich "pouczali", byle kulturnie...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Był taki słynny teologiczny (ontologiczny? metafizyczny?) problemat, i to grubo przed wynalezieniem obiektywu, ale siłą rzeczy już po wynalezieniu gwoździa - ile dup mieści się na jego końcu... czy jakoś tak.Owain pisze:Podobnie jak z tymi elementami, wyszło, że znam się na tym jak dupa na gwoździach:)
Diabelskich dup?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Dupy to kawałki diabłów.
Można nawet powiedzieć, że diabły wcielone.
A wracając do adremu, kto wrzuci zdjęcie z radioaktywnego Takumara? Bo ja takiego nie zaposiadowywuję.
A wracając do adremu, kto wrzuci zdjęcie z radioaktywnego Takumara? Bo ja takiego nie zaposiadowywuję.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Posty o Industarach poszły do wydzielonego wątku:puch24 pisze:O promieniotwórczości jasnych Takumarów krążą pogłoski. Pewnie trzeba by było ją zbadać licznikiem Geigera.
Wątpię, by była ona jakaś znacząca czy szkodliwa, ale może lepiej na wszelki wypadek nie nosić ich w kieszeni spodni blisko... no, wiadomo.
W końcu, gdyby były silnie radioaktywne, zaświetlałyby błonę fotograficzną , a tego nie robiły.
Nie tylko Asahi Optical stosowało takie szkła. Gdzieś czytałem, że większość jasnych obiektywów z lat 70-tych i 80-tych miała domieszki radioaktywne do szkła.
Ale nie tylko. Rosjanie wprost się do tego przyznawali w obiektywach Industar 61 L/D i L/Z. Wersja L/D, do aparatów dalmierzowych (D = Dalnomiernyj), była standardowym wyposażeniem aparatów FED, a wersja L/Z była obiektywem wymiennym do lustrzanek (Z = Zierkalnyj). To czterosoczewkowe (w trzech grupach) obiektywy typu Tessar, o parametrach 2,8/50 (czasem można spotkać się z oznaczeniem ogniskowej 53 mm, bo tyle ona mniej więcej faktycznie wynosi; zresztą większość obiektywów o nominalnej ogniskowej 50 mm ma faktyczną ogniskową ok. 52-53 mm).
L w oznaczeniu tych Industarów oznacza użycie szkła lantanowego, czyli też są w zasadzie radioaktywne...
No i powinienem świecić w nocy w związku z tym, bo mam obie wersje...
http://forum.psioniczni.pl/viewtopic.php?f=17&t=44
- Owain
- Nasz Czelnik
Ja bede sprzedawał Takumara. Chce kto?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
a za wiela?