Voigtländer Nokton 40mm f/1.4

o prawdziwych obiektywach ze szkła i metalu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4

Post autor: Owain »

Wreszcie mogę powiedzieć, że Wojtek jest sexy :) Znaczy... Voitek :D

Wczoraj przybył. Thank U - U know who U are ;)

Obrazek

Napisać, że ten zestawik jest pikny, to nic nie napisać. Maluszek ale ciężki:) Z moją (świetną jak już sprawdziłem) helikobakteryjną przelotką - 256g. Na początku z uśmiechem stwierdziłem, że może on nie tak idealnie spasowany jak o nim pieją, bo pierścień przysłony lekutko lata... no ale to nie ma żadnego znaczenia a może musi tak lekki luzik mieć. Generalnie wygląda kurewsko ładnie, Meliszipak mógłby z niego pierścionki robić :D
Co do obsługi, to ostrzenie chodzi jak masełko, ale trzeba się przyzwyczaić, bo trafić palcem na początku w te łechtaczkę nie jest łatwo, czasem też, jak aparat stoi na gruncie, trzeba jakoś ten pierścień od góry przestawić.
Ale obrazek wynagradza wszystko:) Wrzucę coś zaraz do strumienia, jeśli wolno.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Chory

Post autor: Chory »

Osłonę gdybyś chciał, to tanio (£5) z Amazona wychodzi, nieoryginalna, ma się rozumieć, ale sznytu leikowego nadaje. Ja nie używam, bo się wtedy w kieszeń nie mieści, ale jak w torbę, to i owszem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

No wiem, widziałem w wielu miejscach. Ale po co mi osłona p-słoneczna do obiektywu, którym - jak sama nazwa wskazuje - robi się zdjęcia w nocy? Albo w bardzo pochmurny dzień? Albo w Ciemnych Miejscach? ;) :)

Podoba mi się ten Nokton bardzo. Wcale nie trzeba przymykać! :D A ten nowy, 40 1.2 - pewnie będzie drogi jak pieron, większy już widać że jest no i pewnie cięższy. Tylko dla onanistów przegiętego wyrywania z tua :P
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Z moi?!?!

Nie dam se niczego wyrwać!
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze:No wiem, widziałem w wielu miejscach. Ale po co mi osłona p-słoneczna do obiektywu, którym - jak sama nazwa wskazuje - robi się zdjęcia w nocy? Albo w bardzo pochmurny dzień? Albo w Ciemnych Miejscach? ;) :)
znam wiele przypadków, w których taka osłona się przydaje nocą i o zmierzchu.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Chory

Post autor: Chory »

We w dzień źródło światła jedno, we w nocy, nie licząc naszego satelity, całe ich mnufstwo.
Choć ja osłon używam jedynie w celu zapobieżenia uszczerbku fizycznego obiektywu. Czy jakoś tak.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

jako że nie mam adekwatnego podparcia dla teorii, dam zagadkę. czy Ovarian był wtedy w domu?

Obrazek
бульдозер ДЗ-29 на базе трактора ДТ-75 par Piotr R.B.it, na ipernity

w każdym razie, jak dziś jechałem około 10AM, to ktoś mi od niego z okna machał. w moim kierunku, to jest w ogólnie pojętym kierunku mojego samochodu. a może tylko okna mył?
jo44

Post autor: jo44 »

rbit9n pisze:jako że nie mam adekwatnego podparcia dla teorii, dam zagadkę. czy Ovarian był wtedy w domu?
Tak, w alkowie... :)
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

pewnie tak, tyle tylko, że wtedy jego bloku jeszcze nie było, przynajmniej nie w tym miejscu. znaczy tamtym.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Wygląda obłędnie.
Optycznie też super.
Da się powiększenie przy ostrzeniu pod jaki guzior podpiąć.
Dla manuali bez komunikacji?
ODPOWIEDZ