z.Jazdy

crème de la crème
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: z.Jazdy

Post autor: zdyboo »

Sebastianie, jak będziesz szukał manetki na 9 biegów, to chyba mogę pomóc. Mam gdzieś w szpargałach Deore. Nie pamiętam tylko czy w pudle: "złom - do wyjebania", czy "złom - jeszcze może się przydać". Ogarnę temat jakoś w weekend i dam znać. Manetki na 7 nie mam, może bym miał jakąś na 8, może znajdę przy szukaniu tej Deore 9.
gavin

Post autor: gavin »

ooo byłoby mega spoko, dzięki
zdyboo

Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Rzużlowy żepak. :D
gavin

Post autor: gavin »

zdybo tu ma tor do ćwiczeń po owalu
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

gavin pisze: 09 maja 2020, 17:24 zdybo tu ma tor do ćwiczeń po owalu
O, właśnie - po owalu!
A wiecie Wy, łapserdaki, co to Oval Head Screw?
Raczej nie wiecie, jako i ja nie wiedziałem do wczoraj.
Ale już wiem, śrubokręt do tego hujstwa sobie jakoś dorobiłem, i Jurę, co to się nie psuje, roztworzyłem.
zdyboo

A po polsku to nie będzie "śruba z łbem soczewkowym"? Spotykane głównie w drewnie i drewnopochodnych materiałach, w meblach na ten przykład.
Nie śrubokręt, tylko wkrętak. I takie śruby raczej mają standardowe nacięcia pod wkrętak. Chyba, że trafiła Ci się jakaś typu security, czyli np. torx z takim trzpieniem na środku. Ale nawet do takich są wkrętaki lub klucze.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Są. I można zamówić. Ale ja sobie po chamsku dorobiłem imadłem i szlifierką z meblowego wkręta na imbus i mogłem odkręcić dziś, a nie dopiero we środę, poza tym za darmo, a nie za stówkę.
zdyboo

Jasne, jak mus to mus. Tak z ciekawości, jakie tam za gniazdo pod wkrętak było?
Meblowe imbusy są wdzięcznym materiałem do obróbki, niby stal, ale miękka jak gówno.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Najbardziej pasujący wkręt, jaki znalazłem w stodole, miał dziurę na imbusa 4. A ta pieprzona owalna śruba miała mniejszą ze średnic 3.2, więc zgniotłem łeb imadłem.
I opierdoliłem dookoła na szlifierce, bo oczywiście do odkręcenia nie było z płaszczyzny (wtedy dałyby radę jakiekolwiek szczypce), tylko trzeba było zmieścić się do wnęki o średnicy jakichś 6 mm.
Wkręt był ameliniowy i bałem się, że - niedopasowany za bardzo - na tym owalu obróci się, ale poszło, bo to tylko wkręty w plastiku.
ODPOWIEDZ