Zwykle to ja wszystkich na prawo i lewo pouczam, jak i co robić (nauczyciel to nie zawód, tylko rozpoznanie!

Jak utrzymujecie porządek w zdjęciach na dysku?
Co chwila wrzucacie różne tematyczne zdjęcia. Pojawiło się hasło "rura" - bach!, wrzucacie zdjęcua rur. Pojawiło się hasło "dupa" - wrzucacie zdjęcia dup!

Jak to robicie? W jaki sposób szybko znajdujecie w komputerze odpowiednie rury, koty, dupy, żółwie, kozice i świstaki?
Czy macie zdjęcia jakoś podzielone na dysku na foldery, chronologicznie, tematycznie, czy macie je jakoś otagowane znacznikami (hasłami, słowami kluczowymi), czy używacie jakiegoś programu katalogującego?
Zdjęcia trzymam w katalogach (folderach), nazwanych datą albo datą i miejscem (np. 2010-01 to styczeń 2010, np. 2010-01-10_Zakopane to zdjęcia z 10 stycznia 2010 z Zakopanego, itd. Wszystko fajnie, ale... jest problem, gdy chcę przejrzeć wszystkie zdjęcia ze stycznia 2010, bo są w różnych podkatalogach. To samo, gdy np szukam zdjęcia kota, zrobionego, jak pamiętam, gdzieś w styczniu, lutym albo marcu 2010.... Muszę przejrzeć wszystkie podkatalogi. Z jednej strony taki podział jest wygodny (mogę łatwo znaleźć zdjęcia z Zakopanego), a z drugiej - bardzo niewygodny, bo nie mam obrazu całości.
Co radzicie?