Dupa

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dupa

Post autor: puch24 »

Z cyklu "na dupie napisy głupie":
ObrazekGłupie nalepki by Maciej, on Flickr
Ligo

Post autor: Ligo »

Na moim trucku nic nie pisze, a i tak czasem pokazują.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Ligo pisze:Rusek pisze, że mogą powtórzyć, ale mija się z prawdą. Teraz nikt im nie da Lend-Lease.

A co do niemieckich wyrobów, to właśnie pozbyłem się ostatniego - abonamentu w T-Mobile. :-)
Rosjanie twierdzą, że pomoc udzielona w ramach programu Lend-Lease była ważna, ale nie przełomowa.
Ligo

Oni różne rzeczy twierdzą.
puch24

"Jak partia mówi, że nie da, to nie da, a jak mówi, że da, to mówi"
Ligo

W tym roku jest 100-na rocznica rewolucji. Oby nie przyszła im do głowy powtórka.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

8 z 10 Niemców zabili Rosjanie.
Ale bez pomocy nie daliby rady. Brakowało wszystkiego, nawet butów dla żołnierzy.
Ważne były ciężarówki i jeepy do szybkiego przemieszczania. Łączność, radiostacje, konserwy- nie mieli co jeść.
Natomiast T-34 był lepszy od odpowiedników alianckich.
puch24

Tak, ale czytałem też artykuł, odzierający trochę T34 z tego mitu.
Był szybki i zwrotny, bo był lekki, a był lekki, bo miał słaby pancerz. Od niemieckich, ciężkich, czasem mało ruchawych czołgów pociski często odbijały się, rykoszetowały. A T34 - przewiercały na wylot.
Poza tym, były robione głównie z gównolitu i bardzo byle jak. Awaryjność podobno przekraczała wszelkie wyobrażenie.
Ligo

Dzisiejsze też są szybkie i zwrotne.

Niemieckie miały wtedy lepszy pancerz, znacznie lepszą armatę i SKO. Podobno na jeden stracony niemiecki czołg przypadało 8 sztuk T-34. Zresztą alianckie też były słabsze. Amerykanie na Shermanach musieli zachodzić Tygrysy od tyłu, albo z boku, żeby zrobić im krzywdę.
Albo robić jaja i strzelać pociskami fosforowymi, na skutek czego Niemcy uciekali z wozu myśląc, że im się pali.
puch24

SKO to dla mnie Szkolna Kasa Oszczędności...
ODPOWIEDZ