Rowerowe dyr-dymały

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Rowerowe dyr-dymały

Post autor: puch24 »

Mnie fascynuje Citroën DS i marzę o tym, by go kiedyś poprowadzić, ale szanse raczej nikłe.
Wysokociśnieniowy układ hydrauliczny odpowiada w nim za zawieszenie (samopoziomujące i z regulowaną wysokością, z układem zapobiegającym przysiadaniu auta przy przyspieszaniu i hamowaniu, i utrzymującym stały prześwit niezależnie od obciążenia), hamulce, wspomaganie kierownicy, automatyczne sterowanie sprzęgłem i preselekcyjną skrzynią biegów. Z układu tego korzysta się także przy podnoszeniu samochodu do zmiany koła, i, co ciekawe - i autentyczne! - można DS-em jechać bez jednego tylnego koła! Od strony technicznej to auto fascynuje, zwłaszcza, gdy pomyśli się, że on miał to w 1955 roku!
Podobno jednak trzeba nauczyć się nim jeździć. Człowiek nieprzygotowany może mieć kłopoty. Najgorzej jest podobno z hamulcem, który jest takim małym grzybkiem sterczącym z podłogi, a skuteczność hamowania zależy tylko od głębokości jego wciśnięcia, praktycznie bez żadnego oporu - a skok tego grzybka jest niewielki. Naprawdę trzeba nauczyć się to dozować.
Drugim problemem jest tak silne wspomaganie kierownicy, że w ogóle nie daje kierowcy żadnej informacji zwrotnej, a i posługiwanie się półautomatyczną, preselekcyjną skrzynią biegów też wymaga nauki i przyzwyczajenia.
Z punktu widzenia "normalnego" kierowcy, w DS-ie wszystko jest "nie tak". 😂
gavin

Post autor: gavin »

ja żem jeździł 5c z hydropneumatyko, czy to się ciutke liczy?
Krzych_g

Post autor: Krzych_g »

Może coś usprawnić :mrgreen:

Obrazek
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Cena niezła. Nawet pomimo tego, że cena wyjściowa mocno zawyżona, ale sklep nie wzbudza zaufania. Kupowałeś coś tam już kiedyś?
gavin

nie kupowałem, ale nie wygląda to źle

https://m.opineo.pl/opinie/bikester-pl
zdyboo

Jakbym nie miał pełnego XT to bym się może zastanawiał, tak szkoda kasy. To nie XTRy napędzają rowery.
gavin

niby tak, ale zwykła minetka deore 6k kosztuje 120 zł

Dodano po 11 minutach 7 strzałach znikąd:
kupiłem se Pompka GIYO STACJONARNA STAL 11 BAR/160 PSI z manometrem
puch24

Post autor: puch24 »

gavin pisze: 24 cze 2020, 19:11 ja żem jeździł 5c z hydropneumatyko, czy to się ciutke liczy?
Pewnie tak, ale to jednak nie to, co stary, "prawdziwy" DS z lat 55-67.
Produkowany chyba od 56 albo 57 roku, zresztą w dużo większej liczbie, znacznie uproszczony i tańszy ID pozbawiony był części tych bajerów, więc to już nie całkiem to samo, a późniejsze D Spécial (który zastąpił ID) i D Super (który zastąpił pierwotnego DS) to już nie całkiem to samo.
Mnie się marzy ten z półautomatyczną skrzynią.
Tylko nie żeby mieć, bo do mania DSa trzeba też mieć pole roponośne albo kopalnię diamentów, podobno. :-D
zdyboo

gavin pisze: 24 cze 2020, 20:19 niby tak, ale zwykła minetka deore 6k kosztuje 120 zł
Przy zmianie z Deore na XT jest jednak większa różnica w kulturze pracy niż z XT na XTR.
Jak jeszcze miałem napęd 3x9 miałem manetki SLX z pierwszego rocznika jak się tylko SLX pojawiło. W pewnym momencie na rynku pojawiły się w dobrej cenie (180 zeta OIDP) zestawy XT 3x9 z ostatniego rocznika XT, nie pamiętam numeru, ale M770 chyba. Kupiłem bez zastanowienia. O ile SLX od Deore różniły się tylko tym, że można było bez problemu w SLX odkręcić telewizorek i zaślepki były w komplecie, tak XT to były prawie XTR. Miały już instant release, czyli skok jałowy dźwigni ograniczony do minimum, a po modyfikacji polegającej na wycięciu ogranicznika, oferowały też możliwość zrzucania po dwa biegi. Czyli całą kasetę 9 przelatywałeś w czterech klikach zamiast 8. Długo jeździłem na nich w crossie, a potem tylną zamontowałem w miejskim. Bawiłem się też kolegi XTR 3x9 i różnicy w pracy nie zauważyłem. XTRy były ładniejsze, lżejsze i miały chropowatą powierzchnię dolnego cyngla. Nie sądzę, żebym też zauważył różnicę między XT M8k, które mam teraz, a tymi XTR M9k w super cenie. M8k ma już fabrycznie zrzucanie po dwa biegi i instant release. M9k pewnie jest nieco lżejsza, ale nie widzę sensu wymiany.
ODPOWIEDZ