Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
- vid3
- Kontakt:
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
hallowen, walentynki, dzień kobiet, święto pracy, sodoma i gomora.
-
Odnośnie tego, że będą aresztować za przebrania w Halloween
- no_gravity_Carlos
e tam, srajda medialna, lepiej poczytac koran
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I ukamienować po bożemu.
- no_gravity_Carlos
Wpk rydzykal:)
W Polsce święta można obchodzić tylko na poważnie, nie wiecie? Jak ludzie chcą świętować radośnie tym gorzej dla ludzi.
Zresztą u nas większość dni świątecznych przypada na jesień, zimę i wiosnę. W lecie mamy tylko jedno święto, kościelne. Choć gwoli sprawiedliwości w Boże Ciało też zwykle jest ciepło, ale to kolejne kościelne święto.
Zresztą u nas większość dni świątecznych przypada na jesień, zimę i wiosnę. W lecie mamy tylko jedno święto, kościelne. Choć gwoli sprawiedliwości w Boże Ciało też zwykle jest ciepło, ale to kolejne kościelne święto.
To akurat nie jest wina KK, bo Wszystkich Świętych, podobnie zresztą jak wiele innych świąt kościelnych, powstało by przypudrować dawne, pogańskie wierzenia. Nie tylko w Polsce i w Europie. Gwoli ścisłości to pomysł na areszt za żebranie o cuksy i przebieranki to nie pomysł PiSu tylko jakiegoś anonymusa, który złożył petycję w obronie polskiej tradycji. Tyle, że ta tradycja sięga głębiej niż mu się chyba wydaje, bo WŚ powstało w Europie jako alternatywa dla Dziadów czy różnych świąt ognia. Myślę, że nawet PiS to odrzuci, bo to stoi w sprzeczności z ich hasłami wyborczymi. Za "cukierek albo psikus" wyznaczono przecież karę 500 minus.
Oczywiście mam świadomość, ze wiele tradycji chrześcijańskich to dobrze zakamuflowane tradycje przedchrześcijańskie. Inaczej Kościołowi tak dobrze by nie poszło. Nauczyli się tego od Cesarstwa Rzymskiego, które też na podbitych terenach nie wprowadzało twardo swojego porządku, a starało się w miarę elastycznie przystosowywać do zastanego porządku. Dopiero potem jak już zdominowali kontynent Kościołowi odjebało.
Ja też myślę, że odrzucą, ale ze wszystkich importowanych ostatnio tradycji to zwykłe właśnie w okolicach Halloween jest najwięcej krzyku, jakie to złe.
Ja też myślę, że odrzucą, ale ze wszystkich importowanych ostatnio tradycji to zwykłe właśnie w okolicach Halloween jest najwięcej krzyku, jakie to złe.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
- No bo to nie jest polskie święto, Brajanku.
Ogólnie walka z Szatanem to ciężki kawałek chleba. Wcześniej Heloł Kiti, jednorożce, fidget spinner i harry pota a teraz przebieranie się za hrabiego Drakulę i wymuszanie na biednych adultach niezdrowych, psujących zęby słodyczy.