Dzionek ze zdjęciem

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
nordenvind

Re: Dzionek ze zdjęciem

Post autor: nordenvind »

Gotham City
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

w celu potwierdzenia moich podejrzeń:
film w ramce, jak Bozia i Canon kazali
Obrazek

Obrazek

film na szybie przyciśnięty ramką, jak danz1ger sobie kazał
Obrazek

Obrazek

cbdo
Shoot First, Ask Questions Later.
puch24

Post autor: puch24 »

No tak...
Awatar użytkownika
danz1ger

zakładając, że ramka przylega dobrze do szyby, to film lewituje nad szybą co najmniej 0,7 mm, zgroza :shock:
Awatar użytkownika
danz1ger

skanowanie filmu 35 mm jest dużo wygodniejsze niż pstrykani zdjęć zdjęciom aparatem ale w przypadku filmu 120 dslr będzie lepszym rozwiązaniem. żeby się upewnić zrobię porównanie.
puch24

Ciekaff jestem bardzo wyniku.
A masz jakiś setup do zdjęciowania błony 120 luszczanką dx?
Awatar użytkownika
danz1ger

mam taką szpeję co sie zwie "pixl-latr" kupioną z kickstartera faceta, który ma stronę 35mmc. wkładam w te ramkę kliszę, opieram o rant przechylonego lekko do tyłu monitora. uruchamiam Notepad, ustawiam jasność monitora na max, chwytam aparat, wycelowywuję trzymając onego jak najbliżej monitora tak, żeby af łapał i pstryk. używam obiektywu z VR, więc nie martwię się o poruszone zdjęcie. a jak coś nie wyjdzie to mogę strzelić jeszcze raz.

Canon 9000F
Obrazek

D50

Obrazek

D3300

Obrazek
puch24

Ten gomboł na trujzembie zrobił mi dzień! ;-)
Dzieńki!

D3300 chiba najlebsze.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

danz1ger pisze: 31 paź 2020, 00:06 mam taką szpeję co sie zwie "pixl-latr" kupioną z kickstartera faceta, który ma stronę 35mmc. wkładam w te ramkę kliszę, opieram o rant przechylonego lekko do tyłu monitora. uruchamiam Notepad, ustawiam jasność monitora na max, chwytam aparat, wycelowywuję trzymając onego jak najbliżej monitora tak, żeby af łapał i pstryk. używam obiektywu z VR, więc nie martwię się o poruszone zdjęcie. a jak coś nie wyjdzie to mogę strzelić jeszcze raz.
To jest takie fotografowanie jak Kloss Minoxem albo Pani Gienia sfarfonem.
Wg mnie, jeśli nie musi być po kryjomu i w pośpiechu, jest to kompletnie bez sensu ze względu na uzyskaną jakość, a raczej jej utratę przez deformację i zanik szczegółowości średniego formatu.
Aparat powinien być prostopadle i centralnie do klatki, a z ręki jest bardzo niewielkie prawdopodobieństwo, że się uda.
I co z tego, że można powtórzyć, jeśli nie da się tego komfortowo i jednoznacznie ocenić z poziomu aparatu.
Do tego jest potrzebna ława optyczna, czyli jakiś zestaw do reprodukcji.
Nawet na tych wrzutkach widać to doskonale - wystarczy na szybko porównać rogi - najlepsze bez żadnych wątpliwości jest ze skanera.
No ale ja się nie znam.
Awatar użytkownika
danz1ger

uprzejmnie informuje, że w swoich wnioskach napisałem, że najlepiej wyszedł w tym OKD teście mimo wszystko Canon. ale klikłem w nie ten co trzeba klikacz i post pojechał w podróż dookoła świata, chyba zdecydowanie dłuższą niż 80-cio dniową. teraz muszę wymyślić jak kłaść negatyw na szybie coby nie pieprzyć się z jego ustawieniem. :P
ODPOWIEDZ