Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Ale przynajmniej obskoczyłem dziś większość tego, co miałem obskoczyć: byłem w Wydziale Komunikacji, potem u pani od ubezpieczeń, a na koniec u torakochirurga.
Holowanie Niebieschetty sobie darowałem, nie miałem już siły.
Ciekawostka:
Pełne roczne ubezpieczenie nowszej Pandy mojego kolegi, z 2015 roku, z przebiegiem prawie 30000 tys. km, kosztuje w firmie Generali 1100 zł.
Pełne roczne ubezpieczenie mojej starszej Pandy, z 2009 roku, z przebiegiem prawie 106000 tys. km, kosztuje w firmie Generali 3400 zł.
Dziura po rurze wydechowej boli trochę i krwawi trochę przez opatrunek. Ale żyję (na pigułkach).
Dodano po 38 strzałach znikąd:
Zgoda, Cz4rny!
Holowanie Niebieschetty sobie darowałem, nie miałem już siły.
Ciekawostka:
Pełne roczne ubezpieczenie nowszej Pandy mojego kolegi, z 2015 roku, z przebiegiem prawie 30000 tys. km, kosztuje w firmie Generali 1100 zł.
Pełne roczne ubezpieczenie mojej starszej Pandy, z 2009 roku, z przebiegiem prawie 106000 tys. km, kosztuje w firmie Generali 3400 zł.
Dziura po rurze wydechowej boli trochę i krwawi trochę przez opatrunek. Ale żyję (na pigułkach).
Dodano po 38 strzałach znikąd:
Zgoda, Cz4rny!
OC jak sądzę.
To mocno zależy od województwa, a nawet miasta, są porównywarki w sieci.
To mocno zależy od województwa, a nawet miasta, są porównywarki w sieci.
OC, AC i NNW, z pakietem holowania itp.
Ale ta tajemnica ma swoje wyjaśnienie.
Kolega ma chyba lepszy pakiet, a kosztowało tylko 1100.
Ja oczywiście nie wziąłem tego w Generali, jeszcze na łeb nie upadłem, tylko w Hestii, ale też kosztowało to ok. 2000, oczywiście podzielone na 4 raty, bo tyle nie mam na raz. Podział na raty zwiększa składkę, ale jak się nie ma to się nie ma.
Ale ta tajemnica ma swoje wyjaśnienie.
Kolega ma chyba lepszy pakiet, a kosztowało tylko 1100.
Ja oczywiście nie wziąłem tego w Generali, jeszcze na łeb nie upadłem, tylko w Hestii, ale też kosztowało to ok. 2000, oczywiście podzielone na 4 raty, bo tyle nie mam na raz. Podział na raty zwiększa składkę, ale jak się nie ma to się nie ma.
Samo OC za Pandę może kosztować 3400 rocznie? Ja płacę pincet za swoje Dasauto i jakoś zawsze wydawało mi się, że jestem dymany 
Dodano po 4 minutach 52 strzałach znikąd:

Dodano po 4 minutach 52 strzałach znikąd:
Sprawa się wyjaśniła, ale tak już na serio zapytam czy czujesz się pewnie z tym AC w Hestii? Bo ja akurat mam kolegę, który tam jest senior superior mega menadżerem i z tego co wiem to jest to zwykła sekta. Co tydzień w piątek odstawiają jakiś tanieć godowy w samych przepaskach biodrowych z pieśnią na ustach zaczynającą się od słów: "My Hestianie..." Historia autentyczna, może tylko bez tych przepasek. Ale to jest poyebana firma.
Akurat w naszym przypadku (moim i kolegi) miasto i województwo jest to samo, samochód podobny, itd., jego nawet nowszy i droższy.
Rzecz tkwi, oczywiście, w OC, jak słusznie zauważył Tomek. W 2018 spowodowałem dwie zupełnie drobne stłuczki. Szkoda w pierwszej została wyceniona na prawie 8 tys. zł. Ten facet miał chyba zderzak "z plasteliny i rydu"... Ja sobie wymieniłem kratkę za 35 zł...
No ale skurwysyńsko podnieśli mi potem składkę, i nadal jest bardzo wysoka.
Ubezpieczycielka mówiła mi już rok temu, że jakiś jej klient spowodował wypadek (czy kolizję), i obciążono mu OC. Gdy zbliżał się termin końca OC, firma ubezpieczeniowa przesłała mu ofertę na następny rok, ze składką... 9 tys. zł za samo OC!
Oczywiście sposobem na to jest rezygnacja z dotychczasowego ubezpieczyciela i wybór innego. Składka też będzie zwiększona, ale nie tak drastycznie.
Dodano po 4 minutach 5 strzałach znikąd:
Nie, nie, 3400 za OC, AC i NNW, przy czym lwia część to to cholerne zwiększone OC po kolizji i szkodzie z mojego ubezpieczenia.
Hestia? Bo ja wiem, nie wiem. Mam nadzieję, że nie będę miał okazji się przekonać.
Ja wcześniej też płaciłem grosze za OC, bo miałem czyste konto i maksymalne zniżki, przez 19 lat nic zupełnie.
Dodano po 6 minutach 52 strzałach znikąd:
Jeden z kolegów (prawnik) przez pewien czas pracował w jednej z dużych firm ubezpieczeniowych i zajmował się głównie robieniem wszystkiego, żeby nie wypłacić odszkodowania albo je zaniżyć absurdalnie. Dostawali podobno jasne na ten temat wytyczne od szefostwa, jawnie sprzeczne z obowiązującym prawem. Wprost. Without a small garden. Podobno 8/10 osób odpuszcza, i na tym jadą firmy ubezpieczeniowe. A podobno wystarcza tylko jeden odpowiednio napisany list, i już im rura mięknie, bo wiedzą, że w sądzie nie mają szans.
Teraz ten kolega stoi raczej po drugiej stronie barykady.
Rzecz tkwi, oczywiście, w OC, jak słusznie zauważył Tomek. W 2018 spowodowałem dwie zupełnie drobne stłuczki. Szkoda w pierwszej została wyceniona na prawie 8 tys. zł. Ten facet miał chyba zderzak "z plasteliny i rydu"... Ja sobie wymieniłem kratkę za 35 zł...
No ale skurwysyńsko podnieśli mi potem składkę, i nadal jest bardzo wysoka.
Ubezpieczycielka mówiła mi już rok temu, że jakiś jej klient spowodował wypadek (czy kolizję), i obciążono mu OC. Gdy zbliżał się termin końca OC, firma ubezpieczeniowa przesłała mu ofertę na następny rok, ze składką... 9 tys. zł za samo OC!
Oczywiście sposobem na to jest rezygnacja z dotychczasowego ubezpieczyciela i wybór innego. Składka też będzie zwiększona, ale nie tak drastycznie.
Dodano po 4 minutach 5 strzałach znikąd:
Nie, nie, 3400 za OC, AC i NNW, przy czym lwia część to to cholerne zwiększone OC po kolizji i szkodzie z mojego ubezpieczenia.
Hestia? Bo ja wiem, nie wiem. Mam nadzieję, że nie będę miał okazji się przekonać.
Ja wcześniej też płaciłem grosze za OC, bo miałem czyste konto i maksymalne zniżki, przez 19 lat nic zupełnie.
Dodano po 6 minutach 52 strzałach znikąd:
Jeden z kolegów (prawnik) przez pewien czas pracował w jednej z dużych firm ubezpieczeniowych i zajmował się głównie robieniem wszystkiego, żeby nie wypłacić odszkodowania albo je zaniżyć absurdalnie. Dostawali podobno jasne na ten temat wytyczne od szefostwa, jawnie sprzeczne z obowiązującym prawem. Wprost. Without a small garden. Podobno 8/10 osób odpuszcza, i na tym jadą firmy ubezpieczeniowe. A podobno wystarcza tylko jeden odpowiednio napisany list, i już im rura mięknie, bo wiedzą, że w sądzie nie mają szans.
Teraz ten kolega stoi raczej po drugiej stronie barykady.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Well… Chyba najdroższe ale też chyba najbardziej bezstresowe jest PZU. Od lat to im płacę haracz za oba auta. W miarę się wywiązują.
PS Tomku, a Ty ile płacisz?
PS Tomku, a Ty ile płacisz?

Nie będę pisał gdzie, choć chodzi o PZU, ale tam za jakieś grosze można się dodatkowo ubezpieczyć od straty zniżki czy jakoś tak. Opcja działa idealnie, bo Aneczka co roku (w) kogoś puka i nadal mamy pełną zniżkę. Minus jest taki, że ta magiczna różdżka działa tylko raz do roku.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
- Chwyciłem munsztuczek, zagrałem kilka sztuczek - na trąbie w tym momencie - na jakim instrumencie?
- Na fortefianie… - odpowiedziała, krygując się, panna.