Places

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: Places

Post autor: zdyboo »

puch24 pisze: 17 lis 2020, 20:14 Ale Magda szuka czegoś dłuższego.

Kiedyś w jednej książce wyczytałem o zasadzie podwajania ogniskowej. Moim zdaniem 35 i 50 są trochę za blisko. Ale jak tam komu...

Chyba, że przez 35 mm masz na myśli format błony.
Nie, ogniskową obiektywu. Dla mnie 50 mm to już w zasadzie tele. Miałem to szkło ze względu na jasność, bo ogniskowa była taka sobie. Długich szkieł do tej pory nie lubię.
W czasach tamtego zestawu przez 90% czasu 35 mm było na bagnecie. 20 mm wyciągałem jak się robiło za wąsko. Jakaś architektura, landszafty i tego typu duperele. 50 mm to głównie w torbie leżało, czasem zapinałem na dwa, trzy zdjęcia, żeby nie było, że tylko targam ze sobą.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Magda powinna potroić ogniskową i zakupić fe 85/1.8.
Teraz chyba są cashbacki i schwarz Freitags :mrgreen:
O ile tego nie zrobiła fcześniej, bo nie pamiętam.
puch24

Post autor: puch24 »

Aha.
Przez parę lat robiłem zdjęcia Zenitem, a potem Praktiką, Pancolarem 1,8/80, do którego dokupiłem Flektogona 2,4/35, i był to mój ulubiony zestaw. Do tego jeszcze TC 2x, oczywiście z Pancolarem. A Flektogon ostrzył bodaj od 19 cm, więc robił za pseudomakro. Nosiłem jeszcze ze sobą pierścień odwracający do Fkektogona, co dawało już zajebiste powiększenie makro. Helios 2/58 wylądował głęboko w szafce, kompletnie nieużywany. Kupiłem też Zenitara 1,7/50, ale też mało go używałem, choć to fajny obiektyw. 35 + 80 + TC 2x rulezowało przez ładne kilka lat. A, no i na dużą dalekość miałem Fotosnajpera, czyli Taira 3S, 4,5/300. Ale jego, oczywiście, nie targałem zawsze ze sobą, bo to grzmot.
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

Bepty 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Bosze chroń mnie przed radziecką technologią fsteczną :mrgreen:
Wspominałem już kiedyś jak fstąpiłem do kółka fotograficznego na polibudzie.
Były tam do wypożyczeni praktiki, pentacony, ale fszystko w ludziach.
Załapałem się na średniego Kijewa 88 z dwoma szkłami który to po dwóch filmach zaciął się.
Skończyło się na wycieczce do Wawy gdzież specjaliści od w/w sprzętu naprawili migawkę.
W zakładzie na półkach czekało chyba z 10szt tego modelu z identyczną usterką :mrgreen:
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

aisoglaM pisze:Bepty ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Bep & tapty.
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

sorevell pisze: 17 lis 2020, 21:08
aisoglaM pisze:Bepty ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Bep & tapty.
Przeslodkie :D :D
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Obrazek

Obrazek
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

No, ja też mam podobny stosunek do radzieckiej techniki. Można ją traktować jako ciekawostkę, ale do poważnej pracy to się nie nadaje, zupełnie nie można na tym polegać.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Naczelnik zdjęcia wbija prawie jak poorowe… Miasto Zamość?
ODPOWIEDZ