Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
U Owiego, z tego co pisze, to zarówno w obiektywie manualnym jak i w trybie mf nie działa. W prawdziwym maualu to chyba ogólnie nie działa powiększenie pierścieniem?
- vid3
- Kontakt:
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Napisałem wyżej.
Dodano po 6 minutach 14 strzałach znikąd:
Najwyraźniej ktoś uznał, że powrót do całego kadru spustem ma być zarezerwowany tylko dla powiększenia wywołanego pierścieniem ostrości.
Jeśli powiększasz dedykowanym guzikiem nawet przy elektronicznym szkle, to powrót też tylko guzikiem.
A ciekawie jest w trybie AF:
Guzik powiększenia (u mnie to C1) w AF-C nie działa, a w AF-S działa, ale potem naciśnięcie spustu do połowy powoduje ustawienie ostrości wciąż przy powiększonym obrazie.
Właśnie się bawię i sprawdzam - i w sumie może to i dobrze, ale powinna być możliwość zdefiniowania tego, bo jeśli ktoś używa manuali a kiedyś miał A7II to jest wkurw i tyle.
Dodano po 6 minutach 14 strzałach znikąd:
Oczywiście, bo działać mogłoby tylko przez monitorowanie ruchu pierścienia jakąś wbudowaną kamerką.
Najwyraźniej ktoś uznał, że powrót do całego kadru spustem ma być zarezerwowany tylko dla powiększenia wywołanego pierścieniem ostrości.
Jeśli powiększasz dedykowanym guzikiem nawet przy elektronicznym szkle, to powrót też tylko guzikiem.
A ciekawie jest w trybie AF:
Guzik powiększenia (u mnie to C1) w AF-C nie działa, a w AF-S działa, ale potem naciśnięcie spustu do połowy powoduje ustawienie ostrości wciąż przy powiększonym obrazie.
Właśnie się bawię i sprawdzam - i w sumie może to i dobrze, ale powinna być możliwość zdefiniowania tego, bo jeśli ktoś używa manuali a kiedyś miał A7II to jest wkurw i tyle.
- vid3
- Kontakt:
Na RII mam założony prawdziwy manuał bez elektroniki.
Powiękaszanie na guzik działa bez problemu.
Jak również przesuwanie powiększonego obszaru po kadrze.
Powiękaszanie na guzik działa bez problemu.
Jak również przesuwanie powiększonego obszaru po kadrze.
- Owain
- Nasz Czelnik
No nie wiem, póki co mi się udało, ale nie wiem czy nie jakoś naokoło, kastrując inną funkcję albowiem doostrzania w trybie AF na powiększeniu. W menu "ikona amapratu 1", przedostatnie menu -> AF z powiększen. -> WYŁ. Wówczas z zapiętym voitkiem półprzycisk wraca do pełnego kadru.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
O, muszę sprawdzić.
Dodano po 45 strzałach znikąd:
Dodano po 2 minutach 57 strzałach znikąd:
No i kurwa faktycznie.
Melduję, że jestem debil, skoro tego nie znalazłem.
Czelnik, dobrze, że kupiłeś sobie to A7III.
Dodano po 45 strzałach znikąd:
Tego przecież nikt nie kwestionował.
Dodano po 2 minutach 57 strzałach znikąd:
No i kurwa faktycznie.
Melduję, że jestem debil, skoro tego nie znalazłem.
Czelnik, dobrze, że kupiłeś sobie to A7III.
- vid3
- Kontakt:
Nie, ale dziwne dla mnie jest to, że w różnych modelach ale jednak z tej samej jakby grupy funkcje te działają w różny sposób.
Wezmę że sobą trzy podobne aparaty i okaże się, że w jednym dana funkcja działa na przycisk a w drugim już sobie tak nie ustawię bo nie.
Wezmę że sobą trzy podobne aparaty i okaże się, że w jednym dana funkcja działa na przycisk a w drugim już sobie tak nie ustawię bo nie.
- danz1ger
- Owain
- Nasz Czelnik
Kurwa. Ale instrukcja od Sony jest napisana jak kurwa to, gdzie Ion Tichy szukał wyjaśnienia co to są sepulki. Czy może mi ktoś, do kurwy nendzy napisać, czym się różni panel dotykowy od płytki dotykowej?!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- cichykot
- Tamarukam