na AT pisali, że clą wszystko jak leci, zwłaszcza jak paczka ma gabaryt. mnie na przykład przemyscy celnicy naliczyli haracz od chwytu pistoletowego T (de luxe), kupionego w SZAP, a kupowałem chyba w 2012 lub 2013.samek pisze:Mogą doliczyć, ale i nie muszą. Wistę też ściągałem z Japonii w 2009 i nie doliczyli. Nikkora 210 do tej Wisty z Hąkągu i doliczyli. Nikkora 135 do Wisty z USA z B&H i nie doliczyli.rbit9n pisze:...śmieszna jak śmieszna. trzeba się liczyć, że funkcjonariusze doliczą do tego 23% haraczu...
To 8x10 jest zarąbiste i za mną chodzi. I wciąż dopuszczam zakup, ale pod jednym warunkiem.
W miarę nieskrępowanego dostępu do materiałów natychmiastowych ewentualnie do papieru pozytywowego. Nawet nie wiem czy Harman jeszcze robi. Próbowałem na 4x5 i mi się podobało.
Dywagacje o zakupie A7
- rbit9n
- Ribitibi
Re: Dywagacje o zakupie A7
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- danz1ger
a bladź z nim hasała!puch24 pisze: ... A co robi Hasselblad? Powoduje a lot of hassle?
Shoot First, Ask Questions Later.
Proszę bardzo, nowy Sony FE 85/1.8 dostępny już w e-oko. Cena taka trochę hmmm.... Kto pierwszy kupi ? 

Ale zwróć uwagę, że tak się ceni cały nowy, zaawansowany sprzęt fotograficzny inny, niż zestawy kitowe. typu 3,5-5,6/18-55 czy 28-70... 

Zauważyłem to podczas zakupu 90/2.8 która jest droższa od tej 85 o 50%puch24 pisze:Ale zwróć uwagę, że tak się ceni cały nowy, zaawansowany sprzęt fotograficzny inny, niż zestawy kitowe. typu 3,5-5,6/18-55 czy 28-70...

- rbit9n
- Ribitibi
nordenvind pisze:Proszę bardzo, nowy Sony FE 85/1.8 dostępny już w e-oko. Cena taka trochę hmmm.... Kto pierwszy kupi ?
phi, trzydziestoletniego zuiko 2/85 też potrafią wystawić za 2600 zł.
Ale to funkcja jego rzadkości, a nie wyjątkowości technicznej.
- rbit9n
- Ribitibi
a ten 1,8/85 wyjątkowo techniczny jest? bardziej niż MAF 1,4/85?
a w ogóle taka ciekawostka, przynajmniej dla mnie. mieli dziś u nasz w szopce chrzest jakieś nuworysze, normalnie fotografuje wujek Mietek, małpą, komórką, co tam ma pod ręką a co wziął z domu, wiecie. ale nie dziś, dziś pojawił się pan fotograf, przez duże ceha, w wielką torbą lowePRO, a w niej posiadał trzy wielkie cyfrowe canony, każdy z wielką eLką. o teraz o co chodzi, bo że ja bym wziął trzy olumpusy serii OM, to wiadomo, bo w jednym kolorowy neg, w drugim neg cz-b, a w trzecim slajd. na przykład. no ale jemu po co trzy syfry? każda inaczej robi, czy jak?
a w ogóle taka ciekawostka, przynajmniej dla mnie. mieli dziś u nasz w szopce chrzest jakieś nuworysze, normalnie fotografuje wujek Mietek, małpą, komórką, co tam ma pod ręką a co wziął z domu, wiecie. ale nie dziś, dziś pojawił się pan fotograf, przez duże ceha, w wielką torbą lowePRO, a w niej posiadał trzy wielkie cyfrowe canony, każdy z wielką eLką. o teraz o co chodzi, bo że ja bym wziął trzy olumpusy serii OM, to wiadomo, bo w jednym kolorowy neg, w drugim neg cz-b, a w trzecim slajd. na przykład. no ale jemu po co trzy syfry? każda inaczej robi, czy jak?
Może żeby obiegdywami nie wahlować?
- danz1ger
niby po to wymyślili zooma, ale zamiast ruszyć dupę tam czy z powrotem to wachlują pierścieniem zmiany ogniskowej.puch24 pisze:Może żeby obiegdywami nie wahlować?
Shoot First, Ask Questions Later.