Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: Owain »

Ale przyznam się bez bicia, że często cv 40 1.4 przymykam o jeden klik, który jest między 1.4 i 2. Nie wiem ile to jest, czy 1.6 czy 1.7 czy 1.8. Może wups mnie zyebie, ale łon może sobie kupować szkła, których nie trzeba domykać, ja mam wrażenie, że kupujemy szkła o działkę czy pół przereklamowaną, więc de facto przymykając, robimy na pełnej dziurze. Więc też myślę o tym cv 40 lub 35 1.2, bo będę mógł mieć ostre 1.3 :P

Tu niemal te same kadry na tej przysłonie pomiędzy 1.4 i 2.

Obrazek

Obrazek
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

To jest FE 1.8/50 ?
Do zbliżeń dobrze działa z pierścieniami.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

vid3 pisze: 10 mar 2021, 20:19 To jest FE 1.8/50 ?
Do zbliżeń dobrze działa z pierścieniami.
Ke?

Nie wiem dlaczego kadr z helikoidem na maxa jest szerszy przy 1.4 niż przy klik dalej. Może coś nie dociągnął-żem. No i dlatego myślę o 12-listkowej przysłonie w 35 niż 10-listkowej w 40. Bo jednak ten jeden klik robi z kółek wielokąty. A mieć zajebiste 1.3 jest fajniejsze niż przeciętne 1.2. Chyba jak sprzedam A7II to kupie i 35 i 40, zdobię OKD a potem ZNK.

Dodano po 2 minutach 52 strzałach znikąd:
I znów nieszczęście. Coś żem se przestawił w ustawieniach i teraz jak powiększam przy ostrzeniu klawiszem, to nie wraca mi do pełnego kadru po półprzycisku. Chyba to ta funkcja, co mi pozwala powiększać do doostrzania na AF, ale zdaje się, że to kiedyś wups tak miał i mu podpowiedziałem. Pamiętasz Wojtku, gdzie to było?
Awatar użytkownika
no_gravity_Carlos

Post autor: no_gravity_Carlos »

czy pelna dziura to oksymoron?
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Chodził mi oczywiście o FE 1.8/85
Ma dość dużą minimalną odległość ostrzenia.
Ale po założeniu pierścienia 10mm można pstrykać z poł metra.
Awatar użytkownika
no_gravity_Carlos

Dywagacje o zakupie A7

Post autor: no_gravity_Carlos »

vid3 pisze:(...)Ale po założeniu pierścienia 10mm można pstrykać z poł metra.

oj Vidziu, Vidziu...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Taki sobie ten Nikkor.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Prezes Voigtlandera (PV) vs. Główny Inżynier Voigtlandera (GIV):

- Prezesie, prezesie, udało się!
- Co tam?
- Wreszcie poprawiliśmy genialnie te 1.4, 35 i 40!
- A da się tam dziurę powiększyć?
- Ale po co, Prezes-San?
- For Money. Sprzedajcie to jako 1.2.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Kurwa. Czy można narzekać? Dzień narzekania znów. Wróciłem se z pracy i chciałem sobie ten nowy, pięknie zaolejowany olejem do skór, zapiąć na aparatkę. Zdjęcie tych trójkącików zajęło mi z pół godziny, upociłem się przy tym i chyba lekko nawet porysowałem body, a kondycja samych trójkącików też chuj wi jaka. Zapiąłem nowy pasek i zonk lekki, bo tak jakoś ciasno to siedzi z podkładkami skórzanymi zapobiegającymi porysowaniu body, że przeszkadza przy operowaniu, otwieraniu gniazda na kartę itp. Sam pasek tak piękny, że żal mi się go pozbywać. Powrót trójkącików i zapięcie na nich koluch nowego paska... dziwnie będzie wyglądało i latało i dzwoniło. Więc się zacząłem zastanawiać nad tymi peak design anchors, ale o ile pastylki są pro ;) to już te czarne wielkie plastikowe chuj-wi-co, w co się wsuwa te pastylki, są paskudne. Dodatkowo złośliwe chuje sprzedają w zestawach cztery pastylki + dwa zaczepy paskowe, zamiast kurwa odwrotnie. Chyba lepiej byłoby tak, żeby mieć dwie pastylki przy aparacie i przepinać np. do dwóch pasków, np. jednego na rękę. Czyli dwie pastylki i cztery porty. Ale kurwa, pewnie żeby zarobić - nie. I jeszcze ze cztery rodzaje splotów tych sznurków przy pastylkach i czytaj kurwa teraz, które najlepsze. Jebane problemy pierwszego świata. Pomoże ktoś bez obśmiewania? jest coś subtelniejszego w podobnym stylu? A jak nie, to jaki splot sznureczków? Tam jest jakieś V1, V2, V3, V4 (jak wups napisze coś o Peenemünde to pożałuje :P).

Na dodatek jebane Sony każde niepotrzebne gówno pozwala przypisać pod przycisk lub do menu Fn, ale kurwa nie to co potrzebuję. Np. "AF z powiększeniem" - ni chuja.

Ech, piwo sie na mnie patrzy... :P
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Gundrum von Grynberg
ODPOWIEDZ