Wołacz. O!

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cichykot
Tamarukam

Wołacz. O!

Post autor: cichykot »

no omyłkowo kto sprytny by przeniósł może.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Wołacz. O!

Post autor: wpk »

Ja jestem niepełnosprytny.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Owain pisze: 10 mar 2021, 22:43 Dziesięć listków przysłony - tej jedynej
Nie do końca mi o to chodziło.
Jak przysłona ma parzystą ilość listków to gwiazdka ma tyle ramion co listków, jak nieparzystą to gwiazdka ma dwa razy więcej ramion niż listków.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Serio?
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Tak mi wychodzi z obserwacji. Słoiki z parzystą ilością listków przysłony obecnie są chyba w mniejszości. Chyba nawet nie mam u siebie żadnego takiego, ale przez lata obserwacji nie znalazłem jak na razie odstępstwa od tej reguły.
Nie mam też pojęcia dlaczego tak się dzieje. Gwiazdka jest wynikiem dyfrakcji światła w punktach zachodzenia na siebie listków przysłony, więc teoretycznie powinno być zawsze tak, jak w parzystych przysłonach.
Może Maciek będzie wiedział.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Jak czytałem o nowej Laowie 14/4 co ma 5 listków to faktycznie gwiazdki robi 10-ramienne.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

No faktycznie ciekawe.
Bo ja, jak wiadomo, mam zero doświadczenia i listków nie liczę, a poza tym te gwiazdki w większości wyglądają mi na taki fotograficzny kwiatek do kożucha.
puch24

Post autor: puch24 »

Przyznam, że nie wiem. :-(
Też słyszałem o tych parzystych i nieparzystych, ale nigdy tego nie sprawdzałem.
Był okres, gdy w obiektywach do lustrzanek bardzo zmniejszano liczbę listków ze względu na napęd przysłony automatycznej - najmniej widziałem 5, zwykle w prostych obiektywach normalnych i szerokokątnych, ale niedawno widziałem też taki zoom Tamrona Adaptall-2 75-250, co mnie zdziwiło; chyba najczęściej stosowano 6, ale Nikon np. tradycyjnie w bardzo wielu obiektywach stosował 7, a w niektórych - 9, np. w 1,2/50. W wielu obiektywach można też znaleźć 8 listków. Przysłony automatyczne chyba zwykle nie mają więcej niż 9 listków.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Iris diaphragms with moving blades are used in most modern camera lenses to restrict the light received by the film or sensor. While manufacturers attempt to make the aperture circular for a pleasing bokeh, when stopped down to high f-numbers (small apertures), its shape tends towards a polygon with the same number of sides as blades. Diffraction spreads out light waves passing through the aperture perpendicular to the roughly-straight edge, each edge yielding two spikes 180° apart. As the blades are uniformly distributed around the circle, on a diaphragm with an even number of blades, the diffraction spikes from blades on opposite sides overlap. Consequently, a diaphragm with n  blades yields n  spikes if n  is even, and 2n  spikes if n  is odd.

:P

Dodano po 2 minutach 21 strzałach znikąd:
Czyli trochę jak ze strzelaniem Janka Kosa. Więc Robert-Jarek nie ma sunstarsów 10cio promienistych tylko 20to promieniste. Brawo Ty.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Dupa.
ODPOWIEDZ