Wołacz. O!
- von Boroszlo
Re: Wołacz. O!
Ok, to parę spraw:
1. Tmaxa używałem bardzo żadko, właściwie wyłącznie pchanego do iso 1600. Powodem był fakt, że nie potrafię go wywołać i średnie tony wychodzą strasznie nijako. Widziałem natomiast niezłe efekty. Może ktoś inny doradzi w sprawie samego tmaxa.
2. Filtry kolorowe robią OGROMNĄ różnicę. Ja, poza zdjęciami nocnymi, ZAWSZE używam przynajmniej żółtego albo pomarańczowego. Czerwonego żadko, bo jest zbyt ekstremalny.
3. Moje zdjęcie to format 6/7. Nie ze wszystkim uda Ci się dogonić, ale na razie się tym nie przejmuj.
4. Wywołanie masz z grubsza opanowane. Jak wybierzesz film, pogadamy o technikach zaawansowanych. Ja wywołuję mocno niestandardowo, ale na razie się tym nie martw.
Więc rada na dzisiaj:
Weź notes, rolkę tmaxa i zrób 12 serii zdjęć w zróżnicowanym świetle:
1. Zdjęcie bez filtra,
2. Podobny kadr z filtrem żółtym,
3. Podobny kadr z filtrem pomarańczowym czy czerwonym.
Zapamiętaj mniej więcej warunki oświetleniowe. Idealnie kilka serii w słońcu, kilka w cieniu, kilka w domu. Różne tematy (kolory):
- skóra, portret,
- drzewa, trawa (jeżeli znajdziesz)
- kilka innych, wybierz różnorodnie,
- światło z przodu, z boku, z tyłu,
Notuj co możesz.
Nie spodziewaj się rewelacji, na początek sprawdź jak połączenie światła i filtra działa na tego tmaxa. Może okaże się że np tmax w słońcu z filtrem żółtym działa świetnie a bez filtra słabo.
1. Tmaxa używałem bardzo żadko, właściwie wyłącznie pchanego do iso 1600. Powodem był fakt, że nie potrafię go wywołać i średnie tony wychodzą strasznie nijako. Widziałem natomiast niezłe efekty. Może ktoś inny doradzi w sprawie samego tmaxa.
2. Filtry kolorowe robią OGROMNĄ różnicę. Ja, poza zdjęciami nocnymi, ZAWSZE używam przynajmniej żółtego albo pomarańczowego. Czerwonego żadko, bo jest zbyt ekstremalny.
3. Moje zdjęcie to format 6/7. Nie ze wszystkim uda Ci się dogonić, ale na razie się tym nie przejmuj.
4. Wywołanie masz z grubsza opanowane. Jak wybierzesz film, pogadamy o technikach zaawansowanych. Ja wywołuję mocno niestandardowo, ale na razie się tym nie martw.
Więc rada na dzisiaj:
Weź notes, rolkę tmaxa i zrób 12 serii zdjęć w zróżnicowanym świetle:
1. Zdjęcie bez filtra,
2. Podobny kadr z filtrem żółtym,
3. Podobny kadr z filtrem pomarańczowym czy czerwonym.
Zapamiętaj mniej więcej warunki oświetleniowe. Idealnie kilka serii w słońcu, kilka w cieniu, kilka w domu. Różne tematy (kolory):
- skóra, portret,
- drzewa, trawa (jeżeli znajdziesz)
- kilka innych, wybierz różnorodnie,
- światło z przodu, z boku, z tyłu,
Notuj co możesz.
Nie spodziewaj się rewelacji, na początek sprawdź jak połączenie światła i filtra działa na tego tmaxa. Może okaże się że np tmax w słońcu z filtrem żółtym działa świetnie a bez filtra słabo.
Gundrum von Grynberg
- danz1ger
Moje zdjęcia robiłem kiedy było słońce, 1 - 2 po południu a wyglądają jakby było pochmurno. Żeby nie przeszkadzać sobie w trakcie robienia zdjęć notowaniem, zrobię sobie "rozkład jazdy" i polecę wg niego.
Shoot First, Ask Questions Later.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Zuch!
- von Boroszlo
Ok powodzenia.
Jeżeli zamawiasz to hp5+ warto sprawdzić. Szczególnie z d76.
Gundrum von Grynberg
- danz1ger
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Tym bardziej zuch.
- danz1ger
Dzięki. Na razie, zanim przyjdą, potańczę jeszcze jeszcze z kodakami.von Boroszlo pisze: ↑13 mar 2021, 12:59 Ok powodzenia.
- von Boroszlo
Mein tmax kampf.
Tmax 400 w xtolu. Mamałyga straszna. Bez filtrów.

Tmax 400 pchany w d76 na 1600. Może być, ale trix czy hp5 wyszłyby lepiej.

Delta 100 jest lepsza, ale też nie mój klimat. Szaroburoiponuro.

A tu zwykły trix z ciemnożółtym filtrem:

Tmax 400 w xtolu. Mamałyga straszna. Bez filtrów.

Tmax 400 pchany w d76 na 1600. Może być, ale trix czy hp5 wyszłyby lepiej.

Delta 100 jest lepsza, ale też nie mój klimat. Szaroburoiponuro.

A tu zwykły trix z ciemnożółtym filtrem:

Gundrum von Grynberg
- danz1ger
Kupiłem tmaxa, bo zdjęcia na stronie Kodaka wyglądały bardzo zachęcająco, a to co wychodzi wyglądają bardzo zniechęcająco.
Dodano po 4 minutach 25 strzałach znikąd:
Kiedy oglądam je na wyświetlaczu telefonu, wyglądają nieźle, bez zachwytu ale nieźle. Na 27 calowym monitorze słabo, 5 minut przed zawałem.
Dodano po 4 minutach 25 strzałach znikąd:
Kiedy oglądam je na wyświetlaczu telefonu, wyglądają nieźle, bez zachwytu ale nieźle. Na 27 calowym monitorze słabo, 5 minut przed zawałem.
- von Boroszlo
U mnie nie najgorzej. Lepiej niż moje.
Tmax jest pewnie niezły, ale liczy się kombinacja światła, filtra, wywołnia, skanu i obróbki. Trzeba poeksperymentować. Klasyczne emulsje są łatwiejsze.
Tmax jest pewnie niezły, ale liczy się kombinacja światła, filtra, wywołnia, skanu i obróbki. Trzeba poeksperymentować. Klasyczne emulsje są łatwiejsze.
Gundrum von Grynberg