Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: zdyboo »

Sprzedaje, sprzedaje. Trochę szpeju od niego kupiłem. Komputerowego.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Bo chciałeś i sam się do mnie zwróciłeś. Nie wystawiałem tego na Allegro przecież.
zdyboo

No i się nie zawiodłem. Nie wystawiasz bo nie musisz. Masz własne miejsce.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

- Do usług. ;)
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze: 17 mar 2021, 20:43Coś nie teges Marcin, jak sprzedajesz przez Allegro Lokalnie, zawsze płacisz prowizję...
Nie wiejm jak teraz, ale jak ja sprzedawałem to dla tych, którzy wcześniej nie sprzedawali na lokalnie prowizja wynosiła 0. W każdym razie dwa obiektywy sprzedałem i prowizji nie płaciłem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Po co zgadywać, jak można przeczytać. Jedni czytają instrukcje, inni czytają przepisy. :P

Wyciąg z regulaminu Allegro w cz. dotyczącej Allegro Lokalnie:

3.5. Ogłoszenia mają charakter wyłącznie informacyjny (ogłoszeniowy), analogicznie w stosunku do Ofert dostępnych w Allegro, o których mowa w art. 3.3. Regulaminu. W celu zawarcia umowy dotyczącej Towaru z Ogłoszenia Użytkownicy dokonują niezbędnych ustaleń z użyciem funkcjonalności Allegro Lokalnie lub we własnym zakresie.
3.12. Ogłoszenia nie posiadają zakładek gwarancja, zwroty, o sprzedającym oraz reklamacja. Sprzedający może zamieścić przedmiotowe informacje w opisie Ogłoszenia. W Ogłoszeniu:
a) (…)
b) dozwolone jest zamieszczenie danych kontaktowych Sprzedającego;
5.1. Transakcje zawarte poprzez nawiązanie kontaktu przez strony w związku z Ogłoszeniem są realizowane według swobodnego uznania stron Transakcji. W celu uniknięcia wątpliwości wskazuje się, że strony mogą ustalić warunki Transakcji w sposób dowolny, z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawa. Sprzedający powinien wskazać termin dostawy, jeżeli przekracza on 7 dni od momentu zawarcia Transakcji.
Opłaty z tytułu usług świadczonych w ramach Allegro Lokalnie naliczane będą w kwotach i na zasadach wskazanych w załączniku nr 4 „Opłaty i prowizje” do Regulaminu.

Część IV A. Opłaty w Allegro Lokalnie
W przypadku zawarcia umowy sprzedaży za pośrednictwem Ogłoszenia z opcją „Kup Teraz” lub Ogłoszenia z opcją licytacja naliczana jest opłata za obsługę Transakcji przez Allegro.pl. Opłata obciąża Sprzedającego i wynosi 4,9% ceny Towaru którego dotyczyła sprzedaż dla Ofert publikowanych w ramach działu „Elektronika” oraz 7,9% ceny Towaru dla pozostałych Ofert.

Nadmienię, że nie ma innych zapisów stanowiących wyjątki od powyższych reguł. A więc albo się z Tomkiem nie zrozumiałem, albo miałem rację, że Allegro Lokalnie to furtka do umawiania się poza Allegro, do czego zresztą namawia i zachęca regulamin. Więc w przypadku ogłoszeń jest zwykłą tablicą a od odpowiedzialności umywa ręce jak Piłat. W przypadku zaś licytacji lub kup teraz - kroi równo z prowizji, bez żadnych kruczków i niuansów związanych z obniżaniem ceny. Tak było chyba od zawsze, bo jak na początku Allegro lokalnie sprzedawałem obiektywy, to też mnie skroili. No chyba, Marcinie, że - jak To masz w zwyczaju - trafiłeś na krótką hiperpromocję. Albo sprzedawałeś na Allegro.es :P
Sowy nie są tym, czym się wydają...
zdyboo

OK, przepraszam. Przyznam się, że nie czytałem, a polegałem na opisach w artykułach opisujących zmiany na RPA. Zresztą moją intencją było wystawienie na zwykłym RPA, ale się okazało, że trafiłem jednak na lokalną wersję.
Podtrzymuję jednak to, że w przypadku umówienia się na sprzedaż poza "Kup teraz" traci się ochronę RPA.

9.2. Program Ochrony Kupujących obejmuje wyłącznie Ogłoszenia z opcją „Kup Teraz” i Ogłoszenia z licytacją - w obu przypadkach za wyjątkiem Transakcji, w ramach których dochodzi do zapłaty przy odbiorze osobistym, a także nie obejmuje innych Ogłoszeń niż z opcją „Kup Teraz” i licytacją.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

No tak, to samo pisałem właśnie, że oni wówczas umywają ręce, jakby kupujący i sprzedający zobaczyli ogłoszenie nie u nich. Z drugiej strony co oni mają z tych ogłoszeń? Reklamy? Mi nie wyskakują. Sam kupiłem ze 4 rzeczy na allegro lokalnie, raz zostałem wychujany i nie dostałem towaru za 50 zł. Nie pamiętam, czy mi allegro zwróciło, ale to było z opcją kup teraz. Obiektywy sprzedałem trzy w kwietniu 2020 i zawsze kroili mnie z prowizji.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
zdyboo

Reklam tam chyba w ogóle nie ma. Nawet adblock nie pokazuje, aby cokolwiek blokował.
Może wychodzą z założenia, że nawet jak nie zarobią na lokalnej wersji to odbiją sobie na tradycyjnej lub jednak im wyszło, że większość korzysta z ich pośrednictwa w pełni i płaci prowizję.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

ODPOWIEDZ