Wołacz. O!

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Wołacz. O!

Post autor: puch24 »

Oj, ładne to wszystko. :-(

(Smutek, bo to nie ja)
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

betterscanning.com oferuje ramki z szybką AN. DO Canona 9000f to ok. $107 + S&H. Nie wiem, zastanowię się.

Dodano po 6 minutach 54 strzałach znikąd:
Do Epsona, w zależności od modelu, seria V, od ~$80 - 100 + S&H.

Dodano po 1 minucie 59 strzałach znikąd:
Do Canona powinno być $107 S&H incl.
Shoot First, Ask Questions Later.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Ramki do epsą kosztują jakieś niewielkie pieniądze w oficjalnym serwisie w Polsce. Sam dokupowałem dodatkową ramkę do mojego V300. Szybkę AN można ogarnąć u szklarza ze szkła jednostronnie trawionego. Sam zamawiałem takie dla sporej liczby osób u szklarza we Wro. Ciął je na wymiar z jakiś odpadów i za kilkanaście szybek policzył w sumie 50 zeta.
Ceny w stanach kosmos, a jeszcze VAT trzeba doliczyć.
Awatar użytkownika
abishai
Osia mówiła - Abiszabi

Post autor: abishai »

Dzięki za namiar, widziałem jakieś na ebay, ale cena była tylko za komplet wszystkich ramek.
Tylko czy mi to wiele zmieni w upierdliwosci scanowania plaszczakiem?
Do tego zauważyłem wczoraj jakąś dziwną linię jak zafarb wzdłuż kierunku scanowania, przyjrze się temu na weekendzie, bo jak sie okaze ze mi plaszczak szwankuje to juz totalnie nie bedzie sie oplacilo inwestowac w ramki.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Nie zmieni.
Możesz mieć paproch na listwie.
Awatar użytkownika
abishai
Osia mówiła - Abiszabi

zdyboo pisze:Ramki do epsą kosztują jakieś niewielkie pieniądze w oficjalnym serwisie w Polsce. Sam dokupowałem dodatkową ramkę do mojego V300. Szybkę AN można ogarnąć u szklarza ze szkła jednostronnie trawionego. Sam zamawiałem takie dla sporej liczby osób u szklarza we Wro. Ciął je na wymiar z jakiś odpadów i za kilkanaście szybek policzył w sumie 50 zeta.
Ceny w stanach kosmos, a jeszcze VAT trzeba doliczyć.
Tomku (dobrze pamiętam? bo mam strasznie slaba pamiec do imion) jeżeli okaże się że chcę inwestować w tego plaszczaka, bede sie dobijal do Ciebie o zalatwienie takiego zestawu i dla mnie, jeżeli to nie będzie jakiś wielki problem.
Awatar użytkownika
danz1ger

@ abishai Na prawo od linii widać też, na tle trawniks jaśniejszy "dywanik", ok. 1/4 szerokości kadru.
U mnie z kolei jakieś dziwne, lekkie zaświetlenie, w kształcie litery V, powtarza się na kilku klatkach. Wyczaiłem że musiało się to zdarzyć, kiedy rolka filmu znajduje sie w aparacie. Nieszczelna tylnia klapa?
zdyboo

Post autor: zdyboo »

abishai pisze: 18 mar 2021, 11:42 Tomku (dobrze pamiętam? bo mam strasznie slaba pamiec do imion) jeżeli okaże się że chcę inwestować w tego plaszczaka, bede sie dobijal do Ciebie o zalatwienie takiego zestawu i dla mnie, jeżeli to nie będzie jakiś wielki problem.
Z mojej strony nie, ale nie wiem czy koleś nadal ma zakład szklarski. Może pierdolnął wszystkim i poszedł do korpo. Ostatni raz miałam z nim kontakt przy tych szybkach właśnie, dobre kilka lat temu.
Jak będzie trzeba, będziemy kombinowali.
Awatar użytkownika
abishai
Osia mówiła - Abiszabi

Wołacz. O!

Też to zauważyłem, ale jak wspomniałem z tym Avi to cuda jakies, material kupilem mega tanio, wiec nie placze, w zamrazarce lezy go jeszcze jakies 80rolek. Film ciety i nawijany recznie, czasem moze sie zdazyc ze gdzies tam papier ochronny nie przylega scisle i przy wymianie gdzies zlapie swiatla(mimo ze staram sie wymieniac, jesli juz musze w terenie, to w zacienionym miejscu) no ale nie zawsze takie jest w zasiegu. Cale szczescie mam dwa magazynki do Contaxa i jakos daje rade.
Podloze jest mega cienkie i gnie sie toto w ramkach jak nieszczescie. Ale wszystkie te niedogodnosci rekompensuje cena, wiec jak na razie czasem zgrzytam zebami ale w ogolnym rozliczeniu jest ok.
Awatar użytkownika
danz1ger

Ja z kolei mam inne doświadczenie z filmem. TMax 100 ma bardzo cienkie podłoże i wygina się lekko wzdłuż taśmy, podkład TMaxa 400 jest gruby i ciasno zrolowany a po wysuszeniu lekko pofalowany w poprzek taśmy.

Dodano po 3 minutach 18 strzałach znikąd:
80 rolek, to brzmi jak surowa kara. :P
ODPOWIEDZ