Robala za cholere wytłumaczyć nie potrafie, ale to ostatnie zdjęcie, to definitywnie cieknące światłem plecki, musisz sprawdzić uszczelnienia magazynka w swojej Mamiyce. Coś bardzo podobnego pojawiało mi się w Plaubelu, zanim wymieniłem mu wszystkie uszczelki. Też nie zawsze i w specyficznych warunkach, ale jak już to potrafiło połowe klatki zepsuć.
Zdjęcie ze świątynią dumania i taczką mi się podobie:)
Kolorek wołasz sam w domu czy dawałeś gdzieś?
Kolor oddaję do labu. Zdjęć wlaściwie nie obrabiam, tylko po previule ( w VueScanie ) ustawiam jasność ew. kontrast jasnych i ciemnych tonów. Ponieważ neg był raczej blady uruchomiłem też przywracanie koloru i korektę owej bladości. I csiii, nie mówcie nikomu ale ew. "dopieszczam" w windowsowym Pictures.
Dodano po 3 minutach 59 strzałach znikąd:
Doszedłem do wniosku, że pozostałe kodaki cz-b i kolorowe, za wyjątkiem Ektara, będę naświetlał 2x mocniej.
Słusznie.
Dla mnie standard to trix naświetlany na 250 i fp4 na 80 i wołać z niską agitacją.
Działa to super w mocniejszym świetle, ale w pochmurnej pogodzie wychodzi tak sobie.
Trix@250, pyrocat, semi stand.
Dodano po 3 minutach 6 strzałach znikąd:
Powyższe dotyczy sytuacji kiedy światło mierzę zewnętrznym światłomierzem. Jeżeli używam wbudowanego w aparat - muszę najpierw zrozumieć jak działa. Nikony z końca ery analogowej były ponoć kalibrowane pod slajdy i starały się za wszelką cenę oszczędzić światła niedoświetlając zdjęcie.
Powyższe dotyczy sytuacji kiedy światło mierzę zewnętrznym światłomierzem. Jeżeli używam wbudowanego w aparat - muszę najpierw zrozumieć jak działa. Nikony z końca ery analogowej były ponoć kalibrowane pod slajdy i starały się za wszelką cenę oszczędzić światła niedoświetlając zdjęcie.
Wieczorem potwierdze, ale raczej na pewno zostało mi całkiem sporo uszczelek które kupowałem do Plaubela. Moge sie podzielic jak chcesz sie samodzielnie pobawic w wymiane, tylko napisz ile te plecki Mamiykowe maja po najdluzszym boku, to odetne stosowny kawalek i podesle.