cz4rnuch pisze: ↑09 lip 2021, 07:45
jedynie, że może z taką małą kierowniczką łatwiej się wbić między samochody w korku albo na chodnikach wymijać ludzi.
To jedyny powód. Chodzi głównie o samochody, tru rowerowy kurier nie korzysta z chodników i DDRów.
I jestem w stanie zrozumieć tę argumentację, bo w codziennym użytkowaniu wąska kiera jest raczej gorsza niż szeroka. Fabrycznie najwęższe kierownice montowane są w rowerach szosowych. Od chyba 36 cm, na pewno są dostępne u nas w Polsce kierownice 38 cm. Najszersze szosowe to 46 cm, choć pewnie da się dostać i szersze. Tu znowu zależy od warunków fizycznych rowerzysty. Szerokość kierownicy powinna odpowiadać rozstawowi stawów barkowych. U mnie wychodzi 44 cm, a obecnie mam kierownicę 42 cm i dobrze mi się jeździ. Miałem też 46 cm i drętwiały mi małe palce u dłoni.
Wczoraj pojeździłem wczoraj w okolicach Śnieżnika na gruzie i były miejsca, gdzie zdecydowanie wolałbym MTB z szeroką kierownicą i amorami, ale ogólnie na takiej trasie jak zrobiliśmy na MTB bym się zajechał, a na gravelu było spoko.