Rowerowe dyr-dymały

off-duty
ODPOWIEDZ
cz4rnuch

Re: Rowerowe dyr-dymały

Post autor: cz4rnuch »

Może coś takiego?

Obrazek

Swego czasu widziałem u mnie w mieście kilka podobnych i się nawet zastanawiałem czy płyną z tego jakieś profity? I nic nie wymyśliłem, jedynie, że może z taką małą kierowniczką łatwiej się wbić między samochody w korku albo na chodnikach wymijać ludzi.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

cz4rnuch pisze: 09 lip 2021, 07:45 jedynie, że może z taką małą kierowniczką łatwiej się wbić między samochody w korku albo na chodnikach wymijać ludzi.
To jedyny powód. Chodzi głównie o samochody, tru rowerowy kurier nie korzysta z chodników i DDRów.
I jestem w stanie zrozumieć tę argumentację, bo w codziennym użytkowaniu wąska kiera jest raczej gorsza niż szeroka. Fabrycznie najwęższe kierownice montowane są w rowerach szosowych. Od chyba 36 cm, na pewno są dostępne u nas w Polsce kierownice 38 cm. Najszersze szosowe to 46 cm, choć pewnie da się dostać i szersze. Tu znowu zależy od warunków fizycznych rowerzysty. Szerokość kierownicy powinna odpowiadać rozstawowi stawów barkowych. U mnie wychodzi 44 cm, a obecnie mam kierownicę 42 cm i dobrze mi się jeździ. Miałem też 46 cm i drętwiały mi małe palce u dłoni.
Wczoraj pojeździłem wczoraj w okolicach Śnieżnika na gruzie i były miejsca, gdzie zdecydowanie wolałbym MTB z szeroką kierownicą i amorami, ale ogólnie na takiej trasie jak zrobiliśmy na MTB bym się zajechał, a na gravelu było spoko.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

ja jeżdżę tylko po asf4ldzie, więc nie muszę szerokiego kierownika, ale w góralu, gdybym miał, to taką 70cm spoko
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
gavin

Post autor: gavin »

IMG_20210711_161036.jpg

tak się jeździ na singlusiu!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Po wczorajszej aktualizacji chipa, Bill mną pokierował i pykłem dziś 115 km. Cały tydzień urlopu zatem zakończyłem 400 km z jakimiś tam groszami. I do tego 3,5 km też z groszami w pionie.
Ligo

Post autor: Ligo »

Ja bym się bał tak w pionie jeździć.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Zdyboo to pionier.
Ligo

To chyba dzięki tej aktualizacji chipa.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Chip, chip, chóra.
Ligo

gavin pisze: 11 lip 2021, 16:12tak się jeździ na singlusiu!
Gavinie - czemu ta trasa prowadzi na wschód, zamiast na Myszków, Żarki i dalej na pstrąga?
ODPOWIEDZ