Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: puch24 »

A to przepraszam.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Ależ proszę uprzejmie. ;)
Tom4sz

Post autor: Tom4sz »

Piździ to w TPI :D
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Taka prośba o podpowiedź, jak komuś coś się nasunie albo wie jak to załatwić.

Delikwent rzucił się z okna i udał się na tamten świat. Mieszkał sam. Przyjechało pogotowie, lekarz stwierdził zgon i wypisał taki papier, gdzie się określa jakie obrażenia itp. iże delikwent nie żyje. Ale że delikwent nie miał przy sobie dowodu osobistego a w momencie wypisywania papiera jeszcze nikt nie wiedział z obecnych policjantów i gapiów kto zacz, wpisał, że N.N. Jak teraz załatwić akt zgonu? Ponoć lekarz rodzinny może to wystawić, ale nikt nie wie, gdzie delikwent miał lekarza rodzinnego i czy w ogóle był ubezpieczony. No a ów lekarz skąd będzie mógł wiedzieć, że ten papier wystawiony na NN dotyczy owego delikwenta? Muszę to ogarnąć, najlepiej we wtorek, a trochę nie wiem. Oczywiście teraz już wszyscy wiedzą, kim jest delikwent, bo to koniec końców mój kuzyn a ja jestem jego najbliższą rodziną. Na dodatek nikt nigdzie nie może znaleźć dowodu osobistego denata, co zajebiście utrudnia całą procedurę.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Oj, Sebastian, smutne bardzo, i współczuję.
Niestety, nie pomogę, bo nie wiem jak. :-(

Wiele lat temu (1989) bratowa mojej babci, bezdzietna, podała w szpitalu, że nie ma żadnej rodziny, i gdy zmarła, została pochowana na koszt państwa pod płotem wśród NN i różnych staruszków z PDPS, mimo tego, że miała prawo do pochówku w grobie męża, w naszych rodzinnych grobach. Babcia ze szwagrem próbowali coś załatwiać, ale nawet do mieszkania ich nie wpuszczono, żeby mogli znaleźć odpowiednie papiery. Nic nie zdołali zrobić. Babcię dręczyło to bardzo i w końcu po ok. 10 latach zorganizowaliśmy ekshumację i pochówek w naszych grobach rodzinnych.
Kilka lat temu zmarł kumpel mojego kuzyna, człowiek samotny i bezdzietny, bez jakiejkolwiek bliższej rodziny. Kuzyn z paroma znajomymi stawał na głowie (jako formalnie zupełnie obca osoba nie miał żadnych praw), i ostatecznie udało mu się jakoś załatwić pogrzeb w grobie rodziców denata, bo inaczej też wylądowałby pod płotem wśród NN. Facet miał też bogate zbiory literatury hobbystycznej itp., w tym wiele rzadkich rzeczy, pożyczonych od mojego kuzyna i innych kumpli. Z wielkim trudem udało im się prawie wszystko odzyskać, a przede wszystkim uchronić przed przejęciem przez państwo i np wyrzuceniem na śmietnik czy makulaturę - chyba w jakiejś mierze drogami nieformalnymi. Opowiadał mi to ze szczegółami, których nie pamiętam, w każdym razie była to HISTORIA i droga przez mękę. :-(
Dlatego współczuję Ci, bo to chyba nie będzie proste.
Ligo

Post autor: Ligo »

Paszport, prawo jazdy, karta wędkarska, pozwolenie na broń, lub cokolwiek ze zdjęciem, albo gdzie wymagane były odciski daktyloskopijne, np. chwilowy areszt w związku z czymś tam?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Sebastian, miałem napisać, że gotyckie, ale to prawie jak Antygona...
Przeżyj jakoś, proszę.
Myślę dla Ciebie pozytywnie.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Spoko. Już wszystko się załatwiło, prócz znalezienia dowodu osobistego. No ale warto mieć znajomego prokuratora a prokurator fajnie że ma znajomą panią Basię z prosektorium, takoż sekcja już załatwiona na czwartek i tam lekarz wystawi kartę zgonu już na imię i nazwisko a nie na NN (na podstawie protokołu zgonu z pogotowia, celem wydania aktu zgonu w USC). Jeszcze trzeba przełamać będzie niemoc urzędniczą, bo w USC do wydania aktu zgonu ponoć wołają prócz dowodu osobistego jeszcze książeczkę wojskową (!).
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Z innej beczki:

Mam ochotę pobrawężyć sprzętowo, np. o aparatach do dupy, ale nie mam siły... :-(
puch24

Gdzie zniknął Mariusz Meliszipak?
ODPOWIEDZ