Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: puch24 »

Ha! Numer jest mi znany (na szczęście nie osobiście) ze światka sprzętu audio.

Mechanizm jest taki: osoba A ma sprzęt, np. magnetofon kasetowy, który zaczyna szwankować. Nic dziwnego, bo obecnie jest to sprzęt przeciętnie 20 - 40-letni, a jest to problem, bo serwisu już praktycznie nie ma, fachowych serwisantów - też, części zamienne nie są dostępne. Cóż więc robi osoba A? Szuka takiego samego modelu na Allegro czy olx, i kupuje go. Gdy zakup dociera, nabywca podmienia wszystko, co jest mu potrzebne, a czasem zamienia tylko tylną ściankę z numerem seryjnym (!), i reklamuje nowy zakup jako niesprawny, i odsyła go, żądając zwrotu pieniędzy. I nawet robi awanturę sprzedającemu za to, że ten "wprowadził go w błąd", opisując sprzęt jako całkowicie sprawny.
Nie twierdzę, że dzieje się to często, ale czytałem takie opisy co najmniej kilkakrotnie.
Dziwi mnie to tym bardziej, że nie chodzi tu przeważnie o bardzo duże kwoty, rzędu 200-400 zł w przypadku magnetofonów kasetowych.
Ligo

Post autor: Ligo »

jo44 pisze:Ale ta ja zostałem "darczyńcą"! :)
A tu jeszcze Mossad... remington nie wystarczy? :)
No tak, Ty...
Ale tu Remington nie wystarczy. Dobry byłby Oerlikon, taki ze 30 mm, poczwórnie sprzężony.
Ligo

puch24 pisze:czasem zamienia tylko tylną ściankę z numerem seryjnym (!), i reklamuje nowy zakup jako niesprawny, i odsyła go, żądając zwrotu pieniędzy. I nawet robi awanturę sprzedającemu za to, że ten "wprowadził go w błąd", opisując sprzęt jako całkowicie sprawny.
A to jest już zwykłe skurwysyństwo, nazywając rzecz po imieniu.
puch24

No jest.
Ligo

Jedynym wyjściem jakie widzę, to filmować wszystko, tj. sprawność sprzętu bezpośrednio przed wysyłką, oraz pakowanie, pod warunkiem że poczta, czy kurier pozostawia datę i godzinę odbioru, żeby można było porównać. Wtedy nie ma, że boli, jest twardy dowód.
puch24

Tak, i ludzie tak robią! Czasem w niektórych aukcjach są nawet bardzo dokładne, szczegółowe zdjęcia, na których wyraźnie widać np. numery seryjne lub daty na mechanizmach i innych podzespołach. W takim przypadku trudno coś podmienić.
Ligo

jo44 - podobno do Giżycka Tygrysy zajechały. Znaczy te, Leopardy.
Ja bym postawił flaszkę dowódcy czołgu i udał się z nim do winowajcy, po czym wezwał go na uczciwy pojedynek - jeden winowajca kontra jeden Leopard.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Ligo pisze:
jo44 pisze:Ale ta ja zostałem "darczyńcą"! :)
A tu jeszcze Mossad... remington nie wystarczy? :)
No tak, Ty...
Ale tu Remington nie wystarczy. Dobry byłby Oerlikon, taki ze 30 mm, poczwórnie sprzężony.
Chickagowskie pianino wystarczy.
Ligo

wpk pisze:Chickagowskie pianino wystarczy.
Stanowczo nie. Za mały kaliber. Poza tym chick'ena trzeba wcześniej skubać.
Tu trzeba coś w rodzaju ulubionej broni Kim Un Jest do rozstrzeliwania wujków i pociotków.
A najlepiej czołgu.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Jan, tam już m.in. 2 zielonych namawia do ujawnienia, w tym nasz Zosiek. Twoje obiekcje, mam nadzieję, bledną... ;)
ODPOWIEDZ